SMM

Social Media Training

Een van de zaken die ik de afgelopen 4 weken heb gedaan, is het volgen van een online seminar Social Media Marketing Summit van Social Media Examiner.Vier weken lang, drie dagen per week kreeg ik 3 uur les van (voornamelijk Amerikaanse) experts op het gebied van Social Media. Hieronder vind u een overzicht van de dingen die ik zelf heb geleerd en graag wil delen:

  1. Social media is niet alleen voor extraverte mensen
  2. Bij anderen kijken wat werkt is ok
  3. Het gaat om een consistente mix van berichten

Social media is zeker niet alleen voor extraverte mensen. Als introvert persoon merk ik zelf dat social media mij juist in staat stelt om te communiceren met u als lezer terwijl ik de tijd neem om na te denken over wat ik ga schrijven en hoe. Het stelt mensen die geen grote mond hebben in staat om toch gehoord te worden. Sterker nog, verkopen via social media gaat niet meer over het ‘door de strot duwen’ van een product of service maar over het delen van kennis die aansluit bij de behoeften en problemen van klanten. En dat hoeft niet eens super speciaal te zijn, een foto van een product die met een mobiele telefoon is gemaakt is ook prima.

Bij andere kijken wat werkt is een prima keuze, zeker voor beginners. Het scheelt een hoop werk als u het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Samenwerken met anderen is sowieso op social media heel gewoon. Met name bij bloggers of bij podcasts is het een goede gewoonte om andere experts uit te nodigen om ‘als gastschrijver’ op te treden. Hoe u dan moet opvallen? Wat werkt verschilt per platform en verandert met de tijd. Volgen wat er gebeurt met behulp van bijvoorbeeld Google analytics stelt u in staat om relevant te worden en te blijven. Los daarvan, u wilt toch ook graag een product waarvan u redelijk zeker weet dat het zijn waarde al heeft bewezen? Nou, uw doelgroep waarschijnlijk ook.

Een consistente en gevarieerde mix van berichten is belangrijk. En dit is ook de manier om niet over te komen als een puur op verkoop gerichte organisatie maar als organisatie die geeft om zijn klanten en nog iets anders te melden heet dan dat ze prachtige producten en diensten heeft. Een voorbeeld wat ik in een presentatie over twitter hoorde was dat slechts ongeveer 1 op de 5 berichten puur op verkoop gericht zou moeten zijn. De andere vier zouden kunnen gaan over een quote die u mooi vind, achtergrondkennis over een product of dienst, een expert of klant die vertelt over zijn ervaringen, of over een onderwerp dat een relatie heeft met het product of de dienst die u aanbied. Ik zelf deel bijvoorbeeld regelmatig berichten over privacy en over innovatie. Verder is een consistente lijn in het soort berichten prettig, al was het alleen maar om de relatie tussen onderwerpen af en toe te kunnen gebruiken. En het is uiteraard belangrijk om te zorgen dat de onderwerpen waar u berichten over maakt (of dat nou filmpjes, berichten, foto’s of quotes zijn) aansluiten bij uw bedrijf, product, uitstraling, etc.

Dit is slechts een kleine selectie van wat ik zelf allemaal geleerd heb. In de komende weken ga ik verder op reis. Ik hoop dat u meegaat! Als u feedback heeft of verder wilt praten, neem dan gerust contact op.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.