SMM

Zijn conferenties nuttig?

Een beetje een retorische vraag maar ik had even geen inspiratie voor een titel en dan moet je gewoon beginnen. De eerste conferentie die ik voor Your Social Media Buddy heb gevolgd was GX Connect 2016. De reden dat ik dit event wilde bijwonen was om wat kennis op te doen van digitale marketing technieken en om te kijken of ik wat kon netwerken. Mijn belangrijkste take-aways van de conferentie vind u hieronder.

De key note over nudging van Pelle Guldborg Hansen was buitengewoon leerzaam. Nou ben ik sowieso een liefhebber van alles wat met gedrag te maken heeft, maar nudging is voor marketers een erg interessant concept omdat het inspeelt op het onbewust beïnvloeden van gedrag van mensen (de formele definitie vind u in dit artikel). Ikzelf noem het ‘mensen zo voor parkeren dat ze vanzelf het gewenste gedrag gaan vertonen’.

Dat klinkt als manipulatie en in sommige opzichten is het dat ook. Aan de andere kant, je kunt er ook heel veel goede dingen mee doen. Je kunt bijvoorbeeld klanten door de juiste vragen te stellen laten vinden wat ze zoeken. Je kunt er ook je website mee optimaliseren. Maar ook overheden gebruiken het om ervoor te zorgen dat burgers informatie kunnen vinden, makkelijk hun dak kunnen laten isoleren en ook nog eens een opgeruimde zolder hebben, niet te hard rijden (kijk eens aan de kleur van uw snelheid op een digitale snelheidsmeter) en hun belastingen op tijd te betalen. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze daarvoor een heus ‘Behavioural Insights Team‘ (ook wel de UK Nudge Unit genoemd).

De kennis van nudging was input voor een lezing in de middag van Nationale-Nederlanden over hun reis van 365 dagen om een 360 graden klantbeeld te krijgen. Ik ben niet snel onder de indruk van een presentatie van mijn eigen collega’s maar dit was wel een mooi staaltje werk, met name omdat het heel concreet aangaf hoe je data kunt gebruiken om in te spelen op behoeften van klanten.

Ook in de middag was er nog een sessie met Berthold Gunster van omdenken.nl. Nog los van de hilarische manier waarop zaken werden gepresenteerd, was het in sommige opzichten best wel een eye-opener. Bijvoorbeeld waar we vaak de neiging hebben om problemen van klanten of collega’s te relativeren, kan het voor een persoonlijke band best functioneel zijn om even ‘mee te praten’ (het kan zomaar meer inzicht opleveren in de achtergronden van iemand’s gedrag).

Uiteindelijk was deze conferentie voor mij zeker nuttig. Het leverde me dan wel geen echt netwerk op, maar wel een hoop kennis die ik weer kan gebruiken voor Your Social Media Buddy en voor u als lezer van dit blog. Volgende week maken we een uitstapje naar een onderwerp wat nauw gerelateerd is aan social media marketing: privacy. Tot dan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.