SMM

Inspiratie nodig? Podcasts!

Stel, u moet een blog schrijven en hebt inspiratie nodig. Wat kunt u dan doen? U kunt gaan sporten of andere dingen doen in de hoop dat u ideeën krijgt. Of u kunt naar een podcast luisteren. Podcasts zijn een soort radio programma’s maar dan zonder radio (hoewel veel radioprogramma ook als podcasts beschikbaar zijn). Voor mij zijn ze een bron van inspiratie voor blog items en voor mijn eigen social media berichten. Hieronder vind u een selectie van de podcasts waar ik naar luister en hoe u die podcasts kunt vinden.

Allereerst: waar vindt u die podcasts? Voor mensen die een Apple iPhone of iPad hebben is er de Podcast app die u in de app store kunt vinden (gratis) Via iTunes kunt u zich dan abonneren op een podcast van uw keuze. En de keuze is er. Als u een Android apparaat heeft dan zijn er in de Google Play store apps als Stitcher, TuneIn, en SoundCloud (die zijn er trouwens ook voor Apple). Zelf gebruik ik de podcast app van Apple en daarop luister ik naar de volgende zaken.

Naar welke podcasts luister ik? Voor nieuws buiten Nederland luister ik naar Global News Podcasts van de BBC World Service en voor nieuws uit de VS naar This Morning with Gordon Deal (het is wel FOX dus erg conservatief). Daarnaast luister ik naar de BNR podcast met Kees de Kort (economisch nieuws met hoge amusementswaarde, zwaar aangezette meningen en absurde quotes) en naar The Economist Radio podcasts The Week ahead (politiek en nieuws), Money Talks (macro-economisch nieuws met een stiff British upperlip). Voor wetenschappelijk nieuws luister ik naar Babbage. Op die manier blijf ik op de hoogte van wat er speelt in de wereld en ik geloof er in dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om in te spelen op veranderende omstandigheden.

Voor inspiratie en nieuwe ideeën luister ik naar Freakonomics Hidden Brain and Invisibilia. Het mantra van Freakonomics is ‘the hidden side of everything’ en de podcast behandeld onderwerpen die variëren van de economische aspecten van slaap tot hoe een econoom zou daten (om alleen maar aan te tonen dat de homo economicus een mythe is) De presentator Stephen Dubner heeft samen met Steven Levitt ook een aantal boeken geschreven die ik absoluut aan kan raden, ook al om een kijkje te nemen in de wereld die data en beïnvloeding heet (nudging is een onderwerp wat in deze podcast al uitgebreid is behandeld. Invisibilia gaat over de verborgen krachten die menselijk gedrag sturen en geeft inzicht in hoe op zichzelf irrationeel gedrag volledig logisch verklaarbaar kan zijn. Hidden Brain is een wat kortere podcast die menselijk gedrag op een wat populairdere manier probeert te verklaren. Beide podcasts helpen me om inzicht te krijgen hoe mensen kunnen worden beïnvloed, anders dan rationele argumenten. 

Om te zorgen dat ik bij blijf in de wereld van Social Media Marketing luister ik naar de Social Media Marketing Podcast van Social Media Examiner. De start van de show (“Hello, hello, hello, and thank you so much for joining me for the Social Media Marketing Podcast”) maakt me op zich al blij en ik weet wat er hip is en wat alweer passé. De show is een schoolvoorbeeld van hoe een herkenbare structuur, een herkenbare stem en down to earth gebrachte onderwerpen mensen kan helpen om effectiever met social media om te gaan. En ja, ze verkopen er goed mee, maar daar is de podcast niet in de eerste plaats op gericht.

Op al deze manieren vind ik inspiratie voor het schrijven van een blog en voor social media berichten die ik online zet. En dit keer heb ik er ook een blog mee gevuld. Gemak dient de mens tenslotte. Heeft u tips voor podcasts? Laat het me weten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.