SMM·starten

Op welke social media moet ik zelf eigenlijk aanwezig zijn?

Als startende ondernemer sta ik zelf natuurlijk ook voor de keuze op welke social media ik met Your Social Media Buddy aanwezig moet zijn. Ik ben bewust begonnen met een blog om mijn verhaal te vertellen: ik schrijf redelijk makkelijk. Maar daarnaast wil ik voordat ik u ga adviseren over het gebruik van social media er wel zelf wat van weten. De keuze om aanwezig te zijn stond met mijn dienstverlening (ondernemers helpen om zinvol gebruik te maken van social media) ook al vast maar ook voor andere ondernemers is aanwezigheid al lang niet meer optioneel.

Zelf ga ik beginnen met 3 vormen van social media: Facebook, Twitter en LinkedIn. Met Pinterest en Instagram als tweede stap. En als ik daar eenmaal echt in thuis ben, dan gaat het richting YouTube en Snapchat. En daarmee heb ik ook gelijk de meeste grote social media platformen wel genoemd.

Waarom begin ik bij Facebook, Twitter en LinkedIn? Omdat ik deze drie social media goed ken en goed begrijp dankzij een paar jaar experimenteren. Daarnaast vermoed ik dat mijn doelgroep op die drie platformen zit, maar dat moet ik dus gaan testen. Tot slot zijn het 3 van de zes meest gebruikte social media platformen in Nederland terwijl het gebruik niet heel erg overlappend is. Mijn doel is om verder uit te zoeken hoe de algoritmes precies werken, ontwikkelingen te volgen en daarna verder te gaan bouwen.

Waarom dan Instagram en Pinterest als vervolgstap? Zowel Instagram als Pinterest (waar ik trouwens al op zit) gaan over foto’s en afbeeldingen en op dat vlak ben ik zelf nog niet zo goed ontwikkeld. Maar plaatjes zijn krachtiger dan woorden en krijgen op de meeste social media dan ook een hogere plaats op de tijdlijn van uw volgers dan platte tekst. Dus ook in het kader van vindbaarheid zijn plaatjes een belangrijk instrument. Daarnaast werkt Instagram wezenlijk anders qua hashtags dan Facebook (interessant als u erbij bedenkt dat Instagram van Facebook is) en Twitter. Daarom is het optimaliseren van tags een aparte klus om uit te zoeken. Op beide platformen is dus veel te leren en zeker niet alleen foto’s bewerken maar ook begrijpen hoe image banken (denk aan Getty Images, Shutterstock en EyeEm) werken.

Maar uiteindelijk is video een fantastisch medium om verhalen te vertellen en dus wil ik mezelf ook in het segment video ontwikkelen. Hoe het precies gaat lopen weet ik niet, maar waarschijnlijk begin ik met YouTube om filmpjes te leren maken en editen en te zien hoe je op een youtube kanaal volgers krijgt. Snapchat is wat meer geschikt voor het korte werk (filmpjes van maximaal 10 seconden) en dus wat complexer, maar kun je er ook prima een verhaal met foto’s en filmpjes mee vertellen door middel van de story functie. En snapchat heeft een aparte maar op lange termijn belangrijke doelgroep: gebruikers tussen de 18 en 24 jaar.

Of dit ook voor u werkt durf ik u niet te zeggen, maar ik help u graag om dat uit te zoeken. Ook dan zullen we waarschijnlijk beginnen met een of twee platformen goed te leren kennen en daarna verder te bouwen. Tot die tijd geeft dit filmpje van Selma Foeken van #selmageeftantwoord op een originele manier antwoord op de vraag “Op welke social media moet ik aanwezig zijn als ondernemer?“.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.