SMM

3 Trends in social media in 2017

Met een nieuw jaar komt overal de voorspellingswoede weer naar boven. Ook in de wereld van social media regent het voorspellingen. Om het behapbaar te houden heb ik uit alle berichten, sites, blogs, tweets die ik lees drie trends geselecteerd waarvan ik denk dat ze in 2017 belangrijk gaan zijn voor u als lezer. Dit zijn live video op social media, het concept social selling of social commerce en automatiseringsaspecten van social media.

Live Video

Je kunt een verhaal vertellen door het op te schrijven (zoals dit blog) en je kunt een filmpje maken. Filmpjes zijn beeldender (een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, tenslotte) en trekken op internet meer mensen (een bericht op Facebook met een filmpje heeft 135% meer kans om bekeken te worden dan een bericht zonder video). Iedereen kent YouTube als site waar de filmpjes geplaatst kunnen worden en een filmpje op Facebook zijn we ook al wel gewend, maar sinds maart 2015 is het hip om live video te gebruiken. Eerst was er Meerkat, toen Periscope en snapchat, en sinds halverwege 2016 is er Facebook Live (voor degenen die op Facebook zitten). Dat laatste platform zal in 2017 heel belangrijk worden voor mensen die een boodschap willen overbrengen. Dat heeft te maken met het algoritme wat bepaald wat mensen op hun tijdlijn te zien krijgen. Video heeft daar al prioriteit, live video nog meer en dat zal alleen maar sterker worden. Daarnaast neemt het aantal platforms waarop video gepost kan worden snel toe en kan hetzelfde filmpje worden hergebruikt. Daarmee komt er de mogelijkheid om met hetzelfde filmpje veel meer mensen te bereiken. Grote voordeel is dat familie en vrienden gelijk (live) mee kunnen genieten van dat ene speciale moment op een verjaardag of trouwerij of klanten die op vakantie zijn van de opening van een nieuw bedrijfspand door de burgermeester. Dit thema heeft mede te maken met het feit dat de camera’s van mobiele telefoons steeds beter worden, dat je tegenwoordig veel meer data kunt krijgen bij je mobiele abonnement en dat het dus ook niet meer extreem duur is om aan live-streaming te doen. Dit is daarom een van de trends waarover ik zeker op mijn blog zal gaan schrijven.

Social Selling of Social Commerce

Een goed product en een goede service was belangrijk en dat blijft zo. Hetzelfde geldt voor het belang van goede offline relaties en netwerken. Alleen is er een manier bijgekomen om dat te doen: social selling. We zijn inmiddels wel gewend aan het boeken van vakanties via internetsites, het online bankieren (al dan niet via de app) en boeken kopen via bol.com. Sites zijn daar op ingericht en ook de infrastructuur erachter kunt u standaard inkopen (let bij de webwinkel wel even op de veiligheid trouwens). Langzaam verschuift dat naar de social kanalen zoals Facebook, Twitter, WhatsApp en dergelijke. Zo kunt u tegenwoordig uw verzekering claimen per WhatsApp bij onder andere Ditzo, inchecken op uw KLM vlucht via Facebook Messenger (wist u dat KLM tot de wereldtop behoort waar het gaat om zinvol gebruiken van social media trouwens?) en solliciteren via LinkedIn. Deze trend gaat naar verwachting in 2017 en 2018 door dus het is belangrijk om u daarop voor te bereiden. In mijn blog zal ik hier ook dieper op ingaan.

Automatisering

De afgelopen maanden was er langzaam steeds meer te lezen over chatbots (een soort robot die standaardvragen van klanten bij een klantenservice van een standaard antwoord voorziet) en artificial intelligence (de data die nodig is om de robot het juiste antwoord te laten geven ondanks dat de vraag op 10 verschillende manieren kan worden gesteld en de robot in staat stelt vervolgens zelf te leren dat er ook nog een 11e manier is). Hiermee kan worden ingespeeld op de trend om 24×7 bereikbaar te zijn. Dit is een ontwikkeling die in 2016 al doorbrak en belangrijker gaat worden in de komende jaren. Waarschijnlijk gaan we dan ook leren wanneer die robot nou wel geschikt is als automatische antwoordmachine of adviseur en wanneer niet. Persoonlijk voorzie ik nog wel wat items in Radar en Kassa met “computer says no” en andere paarse krokodillen. Dat gezegd hebbende biedt kunstmatige intelligentie absoluut voordelen, zoals beantwoorden van vragen van klanten terwijl u slaapt of op vakantie bent. Ook dit is een onderwerp waar ik u de komende maanden meer over ga vertellen, al was het alleen al omdat ik zelf wil begrijpen hoe het werkt.

Behalve deze 3 trends is er natuurlijk nog veel meer wat ons te wachten staat, zoals de voortgaande overgang naar mobiel als belangrijkste platform. Ook daarover kunt u hier de komende maanden meer gaan lezen, dus blijf mijn blog vooral volgen. Voor nu wens ik u een gelukkig, gezond en succesvol 2017 toe.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.