SMM

Hoe worden u en ik gevonden?

De afgelopen weken ben ik bezig geweest om mijn Online Marketing certificaat te halen. Dat is een initiatief van de Digitale Werkplaats van Google. Zeker handig als startpunt op de reis in de wereld van Social Media waar veel draait om online zakendoen. En laat Google op dat gebied nou een hoop kennis hebben.

De cursus die tot het certificaat leidt, bestaat trouwens uit 23 modules die zeker niet alleen gaan over de zoekfunctie en wat u daar allemaal mee kunt, maar ook over bijvoorbeeld het bouwen van een webshop en hoe de analytics functie van Google werkt. Dat laatste is qua kennis echt een absolute must als u uw online naamsbekendheid wilt vergroten, want meten is weten.

Een van de redenen om met social media aan de slag te gaan kan zijn dat u uw naamsbekendheid wilt vergroten. Een manier om online gevonden te worden heet een zoekmachine en u kunt de zoekmachine helpen om uw potentiële klanten naar u toe te sturen. De manier om de zoekmachine te helpen noemen we SEO of Search Engine Optimisation (Zoekmachine Optimalisatie in goed Nederlands).

SEO heeft een aantal onderdelen: de juiste zoekwoorden gebruiken, zorgen dat uw website geschikt is voor gebruik op mobiele apparaten (telefoons en tablets, maar in de toekomst ook horloges en brillen) en adverteren.

Zoekwoorden of zoektermen zijn bij iedereen die wel eens Google of Bing heeft gebruikt bekend, maar wist u dat u die data ook omgekeerd kunt gebruiken door via Google Trends of Answer The Public te zoeken op gerelateerde zoekopdrachten, betere alternatieven en zoekvragen? En wist u dat het ook kan werken om na te denken over wat uw klanten voor zoekopdracht gebruiken om zo die zoekwoorden of zinnen te gebruiken als zoekterm bij het ontwerpen van uw website?

Uw website geschikt maken voor gebruik op verschillende apparaten heet Responsive design.  Op die manier zorgt u ervoor dat mensen uw website zowel op een computer, als op een telefoon of tablet kunnen lezen. Met de opkomst van mobiele apparaten wordt het ook steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat uw websites op die manier leesbaar zijn. Google stelt tegenwoordig zelfs dat als u geen responsive design heeft, uw website bij Google onderaan de zoekresultaten staat. Dus als uw website nog niet klaar is voor het lezen op de mobiel of tablet zou ik zeker even met mijn website bouwer gaan praten, want het is tegenwoordig niet meer nodig om een aparte mobiele website te hebben. Een slim gebouwde website is leesbaar op alle apparaten en browsers dus het is zonde als u niet meer vindbaar bent doordat uw website achterloopt. Want dan wordt het zoekplaatje net zoals hierboven wel erg donker en dus onleesbaar.

Adverteren kan op twee manieren. U kunt zoekmachine advertenties plaatsen en zogenaamde display advertenties. Zoekmachine advertenties zijn ook bekend als Search Engine Marketing (SEM of zoekmachine marketing) en is u kent het mogelijk als Google Adwords. Het komt neer op het gebruik van zoektermen om te adverteren via de zoekmachine (dit zijn in Google de zoekresultaten met “adv.” ervoor). Stel u hebt een bloemenzaak in Alphen aan den Rijn en wilt mensen bereiken die een bloemetje willen kopen. Als we er even vanuitgaan dat klanten dan zoeken op “bloemetje kopen in Alphen”, dan kunt u op die zoekterm gebruiken als advertentie-woord of advertentie zin. Hierbij is het wel belangrijk dat u zich bedenkt waar uw potentiele klant op gaat zoeken en dus niet waarop u gevonden wilt worden want dat bepaald de klant dus voor u. De mogelijkheden zijn best groot dus het vergt wat experimenteren en het volgen van analytics resultaten om scherp te krijgen wat de beste zoekwoorden voor u zijn en wat u daarvoor moet betalen. Hier komt ook de kennis over SEO weer van pas trouwens.

Display advertenties zijn veel meer de advertenties die u gewend bent in de zin van advertenties in kranten en tijdschriften, maar dan online. Een ander verschil met zoekmachine advertenties is dat het hier niet gaat om zoekwoorden maar om adverteren op andere websites, in games, in apps voor mobiele telefoons, YouTube filmpjes en nog veel meer. In de meeste gevallen loopt dat via een tussenpersoon of een markt. Display advertenties vereisen niet alleen een scherpe tekst maar ook een passend ontwerp. En ook hier is experimenteren noodzakelijk want u moet uw doelgroep kennen of de juiste sites uitkiezen om op te adverteren. Gelukkig zijn daar tools voor die helpen bij het uitkiezen van het juiste type advertentie, hoe u die moet samenstellen en waar u die moet plaatsen.

Goed, genoeg kennis voor dit blog. Als u meer wilt weten over een van deze onderwerpen, houd dan dit blog in de gaten of neem contact met me op.

Advertentie

3 gedachten over “Hoe worden u en ik gevonden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.