SMM·starten

3 criteria voor zinvol social media gebruik

Als social media buddy help ik u om op een zinvolle manier gebruik te maken van Social Media. In deze post ga ik in op de 3 criteria waaraan gebruik van social media moet voldoen om zinvol te zijn. Daarbij ga ik in op de manier waarop uw social media gebruik

  1. Aansluit bij uw bedrijfsstrategie,
  2. Past bij uw doelgroep;
  3. Past bij uzelf.

Laten we beginnen met hoe het gebruik van social media past binnen uw bedrijfsstrategie. Stel, u kweekt en verkoopt planten. Dat doet u al uw hele leven en u heeft het bedrijf van uw ouders overgenomen. U bent trots op wat u in de loop van de tijd allemaal bereikt heeft en zakenpartners en klanten vertellen u regelmatig dat ze tevreden met uw producten zijn. Maar bijna al uw zaken doet u persoonlijk, dus niet online. En u heeft dus alleen een website en wellicht een Facebookpagina om gevonden te worden. Hoe kan het gebruik van social media u dan helpen?

U zult zich dan moeten afvragen of het gebruik van social media u gaat helpen. Met andere woorden: wat wilt u ermee wilt bereiken? U gaat, neem ik aan, niet op dieet omdat u dat prettig vindt maar omdat u af wilt vallen (hoewel sommigen er wel degelijk een hobby van hebben gemaakt). In ons voorbeeld kunt u ervoor kiezen om op social media te gaan om uw naamsbekendheid te vergroten of om potentiele kopers van uw producten naar uw website en liefst ook naar uw kwekerij te halen. Uiteraard is het de bedoeling dat ze daar een plant kopen en dat ze, als ze tevreden zijn, een recentie achterlaten.

Om die klanten en potentiële klanten bij u langs te laten komen moeten ze u wel kunnen vinden en moet uw verhaal hen aanspreken. Dus, u moet uw klanten en potentiële klant (uw doelgroep) kennen. Behalve zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zoekmachine marketing (SEM) waar ik in een ander blog over schreef, kunt u social media daarvoor prima gebruiken. Zo kunt u via likes, het delen van berichten uitvinden wie uw berichten of foto’s leuk vinden en die mensen gericht benaderen op het social media platform zelf of, als ze hebben aangegeven dat te willen, via e-mail. Het bijhouden van de gegevens die social media platforms gratis aan u leveren is een goede manier om meer inzicht te krijgen in welke berichten uw klant aanspreken. Ook Google heeft uiteraard een analyse tool.

Doordat u nu uw klanten en potentiële klanten kent, kunt u de berichten ook aanpassen aan uw doelgroep. Stel uw doelgroep houd van foto’s en vind berichten over hoe planten onderhouden moeten worden nadat ze bij u zijn gekocht leuk. Dan kunt u ervoor kiezen om die berichten wat vaker te plaatsen. Stel nu dat uw doelgroep met name op vrijdagmiddag op zoek gaat naar mooie foto’s van bloemen en planten en juist op zaterdag kijkt naar berichten over hoe de planten moeten onderhouden. Dan is het verstandig om de foto’s op vrijdag te plaatsen en berichten over onderhoud op zaterdag. En laten we er van uitgaan dat mensen op Instagram of Facebook naar foto’s zoeken en via Google naar onderhoudstips. Dan is het een goed idee om de foto op Instagram en/of Facebook te zetten en het stukje over onderhoud (of een filmpje) op de website en dan een link via Facebook beschikbaar te stellen. De keuze voor Instagram of Facebook hangt dan weer af van de leeftijd van uw doelgroep: jongere mensen gebruiken vaker instagram.

Behalve dat u uw doelgroep wilt kennen, is het ook verstandig om uzelf op social media niet anders voor te doen dan u bent. Dus als u wat introvert bent, dan is daar op social media helemaal niets mis mee. Sterker, authenticiteit wordt ook door uw klanten gewaardeerd en daarnaast helpt het u om het op social media vol te houden. Bij het schrijven van een blog probeer ik ook bij mezelf te blijven. Dat doe ik op zich al door te bloggen want ik schrijf makkelijker dan ik praat. Dus als u heel visueel ingesteld bent en mooie foto’s kunt maken van uw producten, dan kunnen platforms als Pinterest en Instagram prima werken. Bent u wat meer een verhalenverteller dan zijn bloggen of (visueel) YouTube wellicht iets voor u (hoewel Instagram en Facebook tegenwoordig ook een verhalenfunctie hebben). En als u een hele hippe ondernemer bent die altijd op de laatste trend mee wilt liften, dan kunt u Snapchat eens proberen (maar dat heeft u dan waarschijnlijk ook al gedaan). Maar houd daarbij wel in de gaten of uw doelgroep daar ook zit, want anders is het zonde van de tijd en moeite. Dat gezegd hebbende, het blijft experimenteren dus wees niet teleurgesteld als het niet gelijk lukt. En gun uzelf de ruimte en het plezier van iets nieuws uitproberen.

Tot slot nog een tip: Zorg dat uw de reacties op uw berichten bijhoudt en eventuele vragen beantwoord. Behalve dat het wel zo netjes is, kan het u een hoop inzichten opleveren. Die kunnen u helpen om uw berichten nog aansprekender te maken voor uw potentiële klanten, waardoor een vliegwielwerking ontstaat. En, u kunt uw online reputatie op pijl houden door gepast te reageren op goede en minder goede recenties. Meer daarover in een ander blog.

Op deze drie manieren kunt u op een zinvolle manier gebruik maken van social media.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.