SMM

Al het goede komt in drieën!

Ik denk dat het u wel in opgevallen: in bijna al mijn berichten gebruik ik het getal 3. Daar zijn verschillende redenen voor. Deels is het gewoon omdat 3 een mooi getal is, maar het houdt de berichten ook leesbaar en een mens kan maar 3 boodschappen tegelijk aan. In het blog over tips voor een goed verhaal heb ik al wat uitgelegd. In dit blog ga ik daar verder op in.

Historische achtergrond

Wat hebben “Veni, Vidi,Vici”, “Liberté, Égalité, Fraternité.” en “Citius, Altius, Fortius.” met elkaar gemeen? Juist, dat het drie woorden zijn. De regel van 3 is al heel oud. Al ten tijde van de oude Grieken kwam Aristoteles met de wetmatigheid dat een overtuigend rethorisch verhaal gebruik maakte van drie elementen: ethos, pathos en logos.  Maar er is meer in drievoud: Newton had zijn “three rules of motion”, in de muziek zijn er “musical triads: the three-note building blocks of musical harmony” en er is de trias politica (wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht).

Het getal 3 is dus in allerlei hoedanigheden belangrijk, en dat is ook cultuur en generatie-overstijgend. Het getal 3 is namelijk het kleinste getal om een patroon mee te maken. En relatief kleine simpele patronen worden door mensen makkelijker begrepen dan grotere, meer complexe patronen. Dat geldt ook voor communicatie, of dat nou over een product, een dienst of een website gaat. Want kijkt u wel eens naar de 4e link op de zoekpagina van Google? Ik ook bijna niet.

De regel van 3 in marketing

Tegenwoordig zien we de regel van 3 ook steeds terug in marketing. Studies wijzen uit dat het menselijk brein maar met drie opties kan omgaan. Dat geldt dus ook bij consumenten, die het vooral zo simpel mogelijk willen. Dus als u mensen wilt overhalen om uw producten te kopen dan is het verstandig om een potentiële koper vooral niet met al te veel mogelijkheden te confronteren. Dat leidt niet alleen tot keuzestress maar ook tot minder grote tevredenheid na afloop van de koop.

De regel van 3 in uw bedrijf

Hoe u het beste met de regel van 3 kunt inpassen in uw eigen bedrijf? Ik zal 3 manieren beschrijven. De eerste gaat over de plek waar de klant u vind, de tweede over uw onderneming en de derde over uw product of dienst.

In het kader van “locatie, locatie, locatie” kunt u ervoor kiezen om er te zijn op de 3 plekken waar u klant u wil vinden. Een van die drie plekken zal uw winkel zijn, waarschijnlijk heeft u een website en de derde plek kan social media zijn.

U weet al dat het belangrijk is om het vertrouwen van de klant te winnen. Een manier om dat te doen is om hem iets over uw bedrijf en uw deskundigheid te vertellen. Als u zich daarbij beperkt tot de 3 belangrijkste elementen, dan komt u een heel eind.

En als uw klanten u gevonden hebben en ze vertrouwen u, dan kunt u ze drie dingen over uw producten en diensten vertellen. Als u uw klant kent en goed luistert en doorvraagt, komt u er waarschijnlijk redelijk snel achter welk probleem de klant wil oplossen en wat hij zelf al heeft uitgezocht op internet. En daar kunt u dan de drie meest relevante producteigenschappen aan koppelen of de drie zaken die u product of dienst onderscheiden van dat van concurrenten. Op die manier beperkt u de keuzestress bij de klant en voorkomt u dat hij minder tevreden over zijn aankoop is. Houdt daarbij wel in het oog dat het de bedoeling is dat het probleem ook echt opgelost wordt en verwijs waar nodig door naar anderen die de klant wel kunnen helpen.

Conclusie

De regel van drie is al heel oud en heeft zijn waarde al op vele manieren bewezen. De regel van 3 helpt u om om uw boodschap aan de klant kort, bondig en begrijpelijk te houden. Zinvol gebruik zal u zeker geen windeieren leggen. Als u meer wil weten over de regel van 3 en hoe u die in uw social media gebruik kunt inpassen, dan help ik u onder het genot van een kop koffie graag verder. Drie kopjes koffie is trouwens ook geen probleem.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.