SMM

Ook voor de online marketing is er een offline wereld

Daar zit u dan, achter de computer met Twitter en (inmiddels) Facebook account. Maar stormlopen met bezoeken aan uw website doet het nog niet echt. Dan kun je blijven wachten, volgers kopen of je kunt jezelf zichtbaar maken in de offline wereld. Op 1 april ben ik de offline wereld verder gaan verkennen met het sponsoren van shirts bij een estafette marathon voor Alpe d’HuZes in Alphen aan den Rijn (de foto boven dit artikel is een uitsnede van een foto van mijn team tijdens dat evenement edoor Alphens.nl is gemaakt). In dit blog ga ik op drie vragen in die ik mezelf heb gesteld voordat ik aan sponsoring begon:

  1. Wat wil ik bereiken?
  2. Hoe kies ik de juiste gelegenheid en methode van sponsoring?
  3. Hoe meet ik de resultaten?

Wat wil ik bereiken?

Het is absoluut leuk om shirtsponsor te zijn en zeker de eerste keer was ik er best trots op, maar het is wel goed om na te denken wat u ermee bereikt. Op die manier is het ook makkelijker om een geschikte gelegenheid te vinden en uw resultaten meetbaar te maken. In mijn geval was dat een begin maken met naamsbekendheid en mijn logo wat meer zichtbaarheid geven. Als dat zou leiden tot meer website bezoeken was het mooi meegenomen. Dat ik nu gelijk een hardloopshirt wat ik bij meerdere gelegenheden kan dragen is ook een mooie bijvangst. In het begin zal dat voor veel van u gelden en het kan ook prima werken als u een nieuw bedrijfslogo heeft. Alleen, bekendheid van uw logo is wel een doel wat beperkt houdbaar is. Na verloop van tijd kennen mensen het logo en uw bedrijf wel. En dan is het goed om te kijken naar achterliggende doelen. Bijvoorbeeld: u wilt met uw bedrijf een bepaald beeld uitstralen (branding). Als u scherp hebt welk beeld dat moet zijn, dan kunt u daar de juiste gelegenheid en methode van sponsoring bij gaan zoeken.

Hoe kies ik de juiste gelegenheid en methode?

Wat past bij uw bedrijf is zeker het onderzoeken waard. Laten we als voorbeeld naar de sponsor deal tussen Feyenoord en Qurrent kijken. Daar zit voor beide wat in. Qurrent kan via Feyenoord toegang krijgen tot een hele grote groep potentiële klanten. Feyenoord op zijn beurt krijgt behalve sponsorgeld ook expertise over duurzame energie en laat het gebruik van duurzame energie nou juist een van de belangrijkste eisen zijn voor hun nieuwe stadion. Daarnaast levert het aan beide kanten mogelijkheden op om gebruik te maken van elkaars kwaliteiten op social media. Er is dus sprake van een win-win. U kunt al een win-win situatie creëren door shirts te sponsoren bij een race voor een goed doel. Dan krijgt u zichtbaarheid in ruil voor een bijdrage aan een goed doel en u helpt de sporters aan shirts. Voor mij was shirtsponsoring min of meer een kans die me in de schoot werd geworpen. Ik ben lid van de atletiekvereniging waar het evenement werd gehouden en had me aangemeld om mee te lopen. Toen het team vroeg of iemand een shirtsponsor wist, kon ik me dus vrij makkelijk aanmelden omdat ik voor mezelf al duidelijk had wat ik er uit wilde halen. Daarnaast speelde mee dat ik Alpe d’Huzes een prachtig goed doel vind. Qua beeld paste dit evenement bij mij omdat ik zelf hardloop en mezelf daar zowel prive als zakelijk mee wil associeren.

Hoe meet ik de resultaten?

Als u eenmaal een passende gelegenheid heeft gevonden, dan geldt dat doel plus middel tot resultaat leidt. Maar hoe meet u dat dan? Weer even terug naar het geval van Feyenoord en Qurrent. Daar ligt het in de lijn der verwachting dat Qurrent gaat kijken naar het aantal nieuwe klanten die ze binnen krijgen via Feyenoord. Daarnaast zullen ze kijken naar naamsbekendheid (want eerlijk gezegd kende ik Qurrent niet). Bij een race voor een goed doel, zou u kunnen kijken naar het aantal mensen dat in de volgende periode uw bedrijf bezoekt (al dan niet online) of het aantal mensen wat u op een positieve manier aanspreekt op uw sponsoring. Dat geeft u ook gelijk een goed gevoel. Het afmeten op basis van toegenomen verkopen is heel moeilijk omdat dit verband mijns inziens nooit direct te leggen is, hoewel daar qua online sales best mogelijkheden voor zijn via goed ontworpen webformulieren en goede kruisverwijzingen op websites. In mijn geval was het doel om meer naamsbekendheid te krijgen en bezoekers naar mijn site te trekken. Dat is gelukt, want de naam van mijn bedrijf werd diverse malen door de speaker omgeroepen, iedereen op de atletiekvereniging weet nu de naam van mijn bedrijf en ik haalde ineens meer page views in een paar dagen dan in de maanden ervoor bij elkaar.

Conclusie

Voordat u vanuit de online wereld de offline wereld gaat verkennen via sponsoring is het goed om 3 dingen duidelijk te hebben: wat wilt u ermee bereiken, welke evenementen passen bij mijn bedrijf en hoe gaat u de resultaten meten. Als u dat vooraf heeft bedacht wordt het makkelijk om te profiteren van de kansen die er op dit gebied zijn. Daarbij is enige vorm van netwerk wel prettig want zelfs grote sponsordeals komen via ouderwetse netwerken tot stand (lees wie de deal vanuit Qurrent begeleidde en u weet hoe de hazen lopen).

De meeste van u zullen deze reis overigens omgekeerd maken en dus juist de ervaring hebben met de marketing in de offline wereld, Dus ik ben erg benieuwd of u nog tips heeft die u wilt delen. Als u meer wilt weten over mijn reis online, dan kunt u meer lezen in de blogpost die ik voor House of Einstein schreef.

 

 

Advertentie

Een gedachte over “Ook voor de online marketing is er een offline wereld

  1. Pingback: beyond sabbatical

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.