SMM

Een goed blog verdient de juiste tags

Stel u heeft een blog en u wilt gevonden worden op internet: hoe krijgt u dat voor elkaar? Om te beginnen kunt u gaan werken met zoekmachine-optimalisatie (SEO) en zoekmachinemarketing (SEM). In het bericht over hoe we online gevonden kunnen worden heb ik daar al wat over verteld. Maar zijn er ook andere manieren die gratis zijn? Ja, die heten: tags of hashtags. In dit blog ga ik u uitleggen wat hashtags of tags zijn, hoe ze bijdragen aan betere vindbaarheid, hoeveel u er moet gebruiken en op welke tags u gevonden kunt worden (en hoe u die tags dan weer kunt vinden).

Wat is een hashtag?

Een hashtag is een combinatie van een hekje (hash in goed Engels oftewel #) en een zoekterm of zoekwoord (tag) waarop u gevonden kunt worden. Het is een teken wat al in het IRC werd gebruikt om kanalen en onderwerpen mee aan te duiden. Op Twitter nam het gebruik een vlucht nadat Chris Messina (een ontwikkelaar bij Google overigens) voorstelde om ook op Twitter hashtags te gebruiken om onderwerpen en conversaties te ordenen. Later gingen ook andere Social Media platforms Hashtags gebruiken als middel om gebruikers te helpen om onderwerpen te vinden. Een voorbeeld van hoe hashtags werken is het volgende: stel u wilt alles weten over Ajax-Feyenoord. Als u dan zoekt op #ajafey kunt u op Twitter (en op Google) alle informatie vinden.

Hoe dragen tags bij aan de vindbaarheid van uw blog?

Tags zijn een middel om gevonden te worden. Zoekmachines als Google nemen ze mee in zoekopdrachten om te kijken naar de relevantie van zoekresultaten. Het gebruik van tags kan dus bijdragen aan een betere vindbaarheid. Daarnaast is het ook gemakkelijk in het gebruik en biedt het mogelijkheden die niet beperkt zijn tot een specifiek social media platform. Ik maak mijn blogs op WordPress en kan bij “categorieën & tags” zonder extra kosten allerlei tags of zoekwoorden meegeven waarop mensen me kunnen vinden. Als u de tags overeen laat komen met de tags die je gebruikt op Twitter en eventueel Instagram, dan kan dat een hele krachtige mix van zoektermen opleveren die op meerdere platforms bruikbaar zijn. En als de zoektermen dan ook overeenkomen met uw zoekwoorden bij SEO en/of SEM wordt dat effect nog verder versterkt.

Moet u tags gebruiken?

Voordat we ingaan op de vraag op welke tags u gevonden kunt worden, is het goed als u zich afvraagt of u überhaupt tags moet gebruiken en zo ja, hoeveel dan. Een blog op WordPress kan zoveel tags meekrijgen als u wilt. Op 15 ervan kunt u binnen WordPress gevonden worden. Dat wil zeker niet zeggen dat u er dus ook 15 moet gebruiken, want op WordPress geldt dat hoe meer tags u meegeeft, hoe minder waarschijnlijk het is dat u in een bepaalde categorie hoog in de zoekresultaten terecht komt. Met andere woorden: ook hier geldt dat “less is more”. Persoonlijk gebruik ik tussen de 5 en 10 tags waarvan er twee standaard zijn voor elke post en de rest afhangt van het onderwerp. De tags kun u toevoegen aan de rechterkant van het scherm bij “categorieën en tags”. Als u meer over dat deel van uw scherm wilt weten, kunt u terecht bij op de supportpagina van WordPress.

Op welke tags wordt u gevonden?

Op welke tags of zoekwoorden wordt u gevonden? Het vervelende antwoord op die vraag is dat u daarmee moet experimenteren. Gewoon kijken wat er werkt en de analytics functies van Google gebruiken. Wat helpt is als u al zoekwoorden hebt voor SEO en zoektermen voor SEM. Die kunt u namelijk gewoon opnieuw gebruiken. Als u tips wilt voor het optimaliseren van de informatie op uw site, dan is dit artikel wel handig. Online marketing bedrijven als HubSpot bieden trouwens ook hulp hierbij. Daarnaast zijn er wel wat tips te noemen. De belangrijkste daarvan is om er tijd in te steken om uit te zoeken welke zoekwoorden u wilt gebruiken. Te weinig of niet relevant zorgt ervoor dat u niet wordt gevonden, maar ook een overdaad is absoluut schadelijk.

Als u nog geen zoekwoorden heeft, geen nood: er zijn gratis keyword tools. Een ervan is Answer The Public, die in meerdere talen zowel zoektermen geeft als  alternatieven. Een andere is ubersuggest.io die heel veel extra woorden geeft bij een zoekterm die relevant kunnen zijn (en bij de zoekterm social media zijn dat er nogal wat, heb ik gemerkt). En als u al een Google AdWords account hebt, dan kunt u ook van hun zoekwoorden planner gebruik maken.

Als u totaal geen inspiratie heeft kunt u beginnen om via Google Trends te kijken wat er speelt of op Twitter wat er trending topics zijn. Die trends moeten overigens wel relevant zijn want anders werkt het tegengesteld aan wat u wilde. Google straft u namelijk voor niet relevante zoekwoorden.

Dan nog een kleine bonus op het onderwerp gevonden worden. Google biedt een functie aan die Google My Business heet. Als u zich daarbij aanmeldt, kunnen mensen u makkelijk vinden via Google als ze lokaal zoeken. Dit is bijvoorbeeld erg handig om gevonden te worden binnen Google Maps. Niet per se gelijk belangrijk voor uw blog maar wel voor uw bedrijf. Mensen die lokaal zoeken krijgen trouwens ook uw website te zien en daarmee uw blog.

Conclusie

Als u een blog bijhoudt, dan wilt u ook dat mensen dat lezen. Daarvoor is het dan prettig om gevonden te worden. Tags zijn een goede manier om uw blog vindbaar te maken. Ze helpen zoekmachines om uw blog te zien als een relevant zoekresultaat. Het gebruik van tags is wel aan regels gebonden, waarbij “less is more” de belangrijkste is. Wat er werkt is een kwestie van uitproberen en resultaten meten via de analytische functies van Google. Het is verstandig daar de nodige tijd aan te besteden omdat dit u helpt om de juiste zoekwoorden te vinden. Tot slot zijn er talloze hulpmiddelen om relevante zoektermen te vinden en zo de juiste tags bij uw blog te vinden. Als u hier meer over wilt weten, laten we dan eens een kopje koffie drinken.

 

Advertentie

3 gedachten over “Een goed blog verdient de juiste tags

  1. Pingback: beyond sabbatical

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.