SMM·starten

Hoe begint u met social media?

U wilt beginnen met Twitter, Facebook of Instagram en u heeft geen idee waar u moet beginnen? Of misschien heeft u al wel een Twitteraccount of een Facebookpagina en wilt u weten of u er meer mee kunt doen, maar u heeft geen idee hoe u dat aan zou moeten pakken? In dit bericht neem ik u mee op reis in de wereld van social media en leg ik u uit hoe u met social media kunt beginnen en hoe u het verder kunt uitbouwen.

Een paar jaar geleden begon mijn reis in de wereld van social media met een vraag van collega’s die iets met social media wilden gaan doen voor het bedrijf waar ik werkte. Ze wilden weten of dat van riskmanagement mocht en of we nog zaken hadden waar ze op moesten letten. Nou had ik geen ervaring met social media en ik had geen idee van wat er belangrijk was en wat de risico’s waren. Dus begon ik met zoeken en lezen.

In die tijd luisterde ik al regelmatig naar podcasts, dus mijn eerste zoekactie was in iTunes op podcasts over social media. Die leidde mij naar een podcast van een bedrijf dat Social Media Examiner heet. De podcast heet The Social Media Marketing Podcast. Door het beluisteren van deze podcast raakte ik geïnteresseerd in wat er speelde in de wereld van social media en kwam ik er ook achter welke mensen de moeite waard waren om op social media te volgen.

Geïnspireerd door de podcast heb ik zelf een Twitteraccount (@dirkjanhupkes) aangemaakt en een Facebook profiel opgezet. Voor een deel kwam dit omdat ik zelf met mijn vriendin op sabbatical ging en 3 maanden op reis zou zijn in Australië en Nieuw-Zeeland. Via social media zouden mijn familie en vrienden kunnen volgen waar we waren. Natuurlijk zaten ze niet allemaal op Facebook en Twitter dus ik stuurde ook nog een mailtje met een links naar het blog met onze verhalen en naar de foto’s naar iedereen die op mijn mailinglist stond.

Het twitter account, de facebook pagina en het blog heb ik na terugkomst gebruikt met als doel om te kijken wat er nu wel en niet werkt in social media. En om te kijken of social media iets voor mij is. Inmiddels ben ik erachter dat het antwoord op die laatste vraag “ja” is. Sterker nog, ik ben erachter gekomen dat beginnen met social media eigenlijk heel makkelijk is: gewoon beginnen.

Waarom zou u beginnen met social media? En waarom is het belangrijk om met social media te werken? Omdat het nog vroeg is in de leercurve over social media. Niemand weet precies wat er werkt en (met name) waarom het één wel werkt en het ander niet. Daarnaast gebeurt er op het gebied van social media zo veel, zowel qua technologische mogelijkheden als qua onderzoek naar de gedragskant ervan, dat we nog lang niet uitgeleerd zijn. En omdat uw klanten steeds vaker via het internet en social media met u willen communiceren. Misschien nog niet nu, maar als uw klanten het wel willen, dan wilt u er klaar voor zijn. Nu beginnen geeft u de kans om uit te zoeken hoe het werkt en te leren van uw fouten.

Welke tips heb ik voor mensen die met social media willen beginnen? Hieronder volgen er vier.

Maak een plan

Een plan helpt om uw inspanningen richting te geven maar moet nooit een doel op zich worden. Startpunt van het plan zijn de antwoorden op de drie vragen over het gebruik van social media. Mijn advies is om in kleine stappen vooruit te plannen: stap 1 is altijd om een account te openen en vrienden en familie te vragen om u te volgen en feedback te geven. De stap daarna kan zijn om een bericht te posten. Dat hoeft niet hoogdravend te zijn; als er onderwerpen zijn die u leuk of interessant vindt, dan is dat een prima manier om uit te vinden hoe een platform werkt. Een andere stap is het zoeken van profielen of accounts van kennissen en van mensen die er toe doen in uw bedrijfstak. Facebook, Twitter en LinkedIn zullen u daar zelf suggesties voor doen. Berichten van die mensen kunt u dan weer met uw eigen kennissen delen. Daarna is het een kwestie van volhouden en regelmatig berichtjes blijven plaatsen. En op dat moment wordt het ook belangrijk om te gaan meten welke berichten wel door uw volgers worden gelezen en welke niet.

Zoek uit wat er werkt en bepaal wanneer het voor u goed genoeg is

In eerste instantie wilt u dat uw klanten en volgers op social media uw berichten lezen en leuk vinden. Want uiteindelijk zullen zij dan uw producten of diensten kopen en blijven kopen. Maar hoe meet u of ze berichten lezen? En hoe meet u of ze die berichten leuk vinden? De antwoorden op die vragen kunt u vinden in de diverse analytics functies van elk social media platform.

En wanneer is dat dan goed genoeg? Dat hangt af van wat u als doel heeft met social media. Dus het is goed om daar vooraf over na te denken. U kunt zich bijvoorbeeld afvragen of u een product heeft wat u op social media kunt uitleggen, of uw doelgroep wel op social media zit en welke boodschap u dan voor hen heeft. En als u uw producten ook via social media aan de man of vrouw wilt gaan brengen dan is het wel goed om vooraf uit te denken hoe u uw volgers gaat begeleiden van bericht over uw product tot daadwerkelijke aankoop.

Wat voor u goed genoeg is, is flexibel door de tijd heen. In het begin was ik blij met mijn eerste volgers en dat er ook nog mensen waren die af en toe een tweet leuk vonden en nog blijer als die mensen een bericht van mij doorstuurden (retweeten) of deelden. Nu ligt de lat wat hoger want ik wil dat mijn verhalen hier toch wel door meer dan 50 mensen worden gezien en dat er tenminste 1 of 2 het bericht ook nog leuk vinden of doorsturen. Dat zijn relatief kleine doelen en zeker in het begin is langzaam opbouwen en experimenteren een belangrijk middel om uit te vinden wat werkt. De doelen verschillen trouwens ook per platform. Als ik er eenmaal achter ben welke berichten u als lezer wel en niet leuk vind, wil ik u overtuigen dat ik u kan helpen met uw social media en uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat een aantal van u ook daadwerkelijk klant wordt. Daarvoor is alleen zichtbaarheid niet meer genoeg.

Begin op en of twee social media platforms

De derde tip is om te beginnen met een of twee social media platforms en ervoor te zorgen dat u die beheerst voordat u verder gaat. Begin hierbij vooral dicht bij huis: de meeste vrienden en (bedrijfsmatige) kennissen hebben wel een Facebook en LinkedIn-account. Als u die platforms onder de knie heeft kunt u uitbreiden naar platforms als Twitter (zeker niet zo dood als men zegt) en Instagram. Snapchat, Pinterest en YouTube zijn pas interessant als u daar echt de producten en klanten voor heeft en als u goed bent in het vertellen van verhalen op een visuele manier. Bijvoorbeeld: als u juwelen of bloemen verkoopt, dan heeft u daar vast mooie foto’s van en mogelijk ook videomateriaal van gelegenheden waarop die juwelen of bloemen werden gepresenteerd. Dan kunnen Snapchat, Pinterest en YouTube interessante platforms zijn. Maar dan nog geldt dat u beter een of twee platforms goed kunt beheersen dan 5 middelmatig. Want u moet het wel allemaal onderhouden.

Maak fouten en leer ervan

De belangrijkste tip heb ik al eerder genoemd: gun het uzelf om fouten te maken en daarvan te leren. Op die manier kunt u namelijk uitvinden wat niet werkt en dat gaat u op de lange termijn helpen als u wel wat meer volgers heeft. Het leuke van social media is dat u in het begin toch bij niemand opvalt. En dat kunt u opvatten als een vrijbrief om te experimenteren. Enige aanrader is wel om te meten en vast te leggen welke experimenten werken en welke niet.

Zijn er dan ook dingen die u beter niet kunt doen op social media? Jazeker, die zijn er. Deze blogpost geeft een overzichtje van zaken die u beter niet kunt doen. Het is al een wat ouder stuk maar zeker nog relevant.

Conclusie

Mijn reis in de wereld van social media begon met een vraag van collega’s en mijn eerste doel was om die vraag te beantwoorden: dat is gelukt. Daarna ben ik tijdens en na mijn sabbatical uit nieuwgierigheid verder gegaan en inmiddels heb ik – naast dit blog – ook een apart Twitteraccount en een Facebook-pagina. Maar ik ben nog volop aan het leren en dat wil ik blijven doen.

Op mijn reis ben ik erachter gekomen dat beginnen met social media niet zo moeilijk is als het lijkt. Als u vooraf een plan maakt, bepaald hoe u resultaten gaat meten, niet teveel tegelijk wilt en uzelf de kans geeft om fouten te maken, zult u erachter komen dat social media heel erg leuk is. Maar de eerste stap is een blijft: gewoon beginnen. En daarna is het een kwestie van volhouden, uw resultaten meten en eventueel bijsturen.

Als u nieuwsgierig bent geworden naar hoe social media uw bedrijf kan helpen maar toch nog even wilt checken of u er echt klaar voor bent, neemt u dan contact met me op voor een kop koffie. Dan help ik u graag verder.

Meer lezen?

Een blog post op bijgespijkerd.nl over hoe u van niets naar een social media strategie komt.

Beginnen op Facebook? Op Social Media Examiner vind u een stappenplan (in het Engels, maar wel met veel en duidelijke plaatjes)

Advertentie

3 gedachten over “Hoe begint u met social media?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.