SMM

3 things social, opvallende ontwikkelingen in de wereld van social media

Deze blogpost is een experiment waarbij het de bedoeling is, dat ik u wekelijks over 3 nieuwtjes uit de wereld van social media vertel, die mij in de voorgaande week zijn opgevallen. Als Your Social Media Buddy volg ik natuurlijk het nieuws op het gebied van social media, nieuwe apps, ontwikkelingen op het gebied van research, blogs van experts en nog veel meer. De samenvatting daarvan vindt u in dit blog.

Deze week zijn er drie ontwikkelingen op het gebied van social media die schijnbaar weinig met elkaar te maken hebben. Google verbouwt zijn homepage, Facebook test een zogenaamde paywall en Amazon lanceert een chat app. Los van elkaar zijn het geen wereldschokkende zaken. Maar in combinatie geven ze een beeld van wat grote internetbedrijven met onze gegevens kunnen, wat ze ermee doen en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor u als ondernemer.

Google verbouwt

De laatste keer dat Google zijn de lay out van haar homepage aanpaste stond Macarena op nummer 1 in de hitlijsten. Mocht u niet meer weten wanneer dat was en geen zin hebben om het op Google op te zoeken: dat was in de zomer van 1996. Nu wordt het minimalistische design vervangen door een Facebook achtige feed met nieuws en onderwerpen die aansluiten bij uw persoonlijke interesses. Diegenen die de Google search app hebben, kunnen binnenkort al zien hoe dit eruitziet. Wanneer de feed naar de homepage op het web komt is nog niet bekend.

Wat is dan het verschil met vergelijkbare tijdlijnfuncties van Twitter en Facebook? Bij Facebook spelen naast uw eigen interesses die van uw vrienden een rol, terwijl Twitter kijkt naar een mix van recentheid, wat voor soort berichten u heeft bekeken en voorafgaande tweets van uzelf. Google heeft een heleboel zoekresultaten om content voor een gebruiker relevant te maken en gebruikt daarnaast ook input in de vorm van uw browsergeschiedenis (althans die in Chrome) en locatiegeschiedenis.

De feed is vanuit advertentie- en reclameoogpunt nog niet heel erg interessant maar als gebruiker des te interessanter. U heeft namelijk toegang tot vrijwel alles op internet en kunt de resultaten aanvullen met zaken die uw interesse hebben. Google heeft namelijk een uitgebreide site waarin u interesses en advertentievoorkeuren kunt aangeven. En u kunt u straks zoekopdrachten gebruiken om een bepaald onderwerp te gaan volgen. U kunt de feed dus echt personaliseren.

Facebook test paywall

Facebook werkt aan een manier om een zogenaamde paywall te introduceren voor artikelen van kranten of tijdschriften die nu als zogenaamde instant articles worden aangeboden. De eerste versie van een dergelijk systeem zou al in oktober van start gaan en gebruikers de mogelijkheid geven om 10 artikelen gratis te lezen voordat ze een abonnement moeten afsluiten. Hoe de inkomsten precies verdeeld gaan worden is niet duidelijk, maar dat Facebook er niet op achteruit gaat ten opzichte van het huidige model waarbij uitgevers een deel van de advertentie-inkomsten krijgen, is een veilige aanname.

Waarom is dit nou relevant, hoor ik u vragen. Omdat Facebook inmiddels de mogelijkheid heeft om hele grote mediabedrijven haar wil op te leggen waar het gaat om hoe informatie aan klanten wordt aangeboden. Want als u op Facebook adverteert en daar allerlei artikelen, foto’s etc. plaatst dan gaat met het plaatsen ervan het intellectueel eigendom over naar Facebook. Dat betekent concreet dat u vanaf dat moment geen eigenaar meer bent van de foto’s of schrijfsels die u plaatst. Zelfs niet van uw profielfoto. En voor mediabedrijven betekent het dat alle filmpjes, foto’s en artikelen die ze plaatsen, eigendom worden van Facebook. Die wetenschap zou wel mee moeten spelen in de besluitvorming of u wel artikelen op Facebook zet en of u daar dan uw eigen foto’s voor gebruikt of bijvoorbeeld gratis stockfoto’s. Dat betekent overigens niet dat u dus maar niet op Facebook moet adverteren, want er zijn ook voordelen zoals zeer goede mogelijkheden om doelgroepen voor advertenties te definiëren (soms zelfs wat te goed). En de alternatieven zijn waarschijnlijk even slecht, want Google en andere partijen leven ook van uw data en gebruiken die voor doelen waar u waarschijnlijk niet eens weet van heeft.

Amazon lanceert chat app

Amazon is bezig met een app die volgens geruchten Anytime gaat heten. De app zou alle functionaliteit bieden die we bij WhatsApp, Facebook Messenger, Skype en andere chat apps als standaard zijn gaan beschouwen. En de service is beveiligd met encryptie.

Daarnaast wordt de app ook een distributiekanaal voor de producten en diensten die Amazon verkoopt, want als mensen het via de app over een bepaald product hebben, dan krijgen ze de mogelijkheid om – net als op Instagram en Pinterest – via de app dat product te kopen of reserveringen voor een restaurant te maken. Moet u daarvoor een contract met Amazon hebben? Dat valt nu nog niet te zeggen.

Dit is geen nieuws wat in Nederland op korte termijn erg relevant lijkt, maar dat is het wel. Amazon is namelijk allang niet meer de online boekenwinkel waar ze mee begonnen. Inmiddels is het bedrijfsonderdeel Amazon Web Services of AWS de grootste provider van cloud services, website hosting, etc. ter wereld. Vrijwel alle grote bedrijven van de wereld (waaronder AirBnB, Shell, ING, Nationale-Nederlanden, WeTransfer en Philips) hebben er een deel van hun IT Infrastructuur staan en ook veel data uit apps worden door AWS beheert. Amazon heeft hierdoor een grotere kennis van wat consumenten willen dan Google en Facebook en de chat app gaat die hoeveelheid kennis alleen nog maar verder vergroten. En die kennis betekent uiteindelijk ook de mogelijkheid om toegang tot gebruikers aan hun voorwaarden te binden.

Conclusie

Drie van de grootste bedrijven ter wereld zijn alle drie iets nieuws aan het doen. Google verbouwt zijn website om u te laten profiteren van alle kennis die ze hebben over uw voorkeuren en zo relevant nieuws te vinden zonder het hele internet af te zoeken. Facebook onderzoekt of het kranten- en tijdschriftenartikelen via een abonnement kan gaan verkopen (een paywall). Daarmee zet ze grote mediabedrijven voor de keus om hun content op de voorwaarden van Facebook aan te bieden. Tot slot lanceert Amazon een chat app waarmee gebruikers niet alleen met elkaar kunnen praten en chatten maar ook producten van Amazon kunnen kopen of reserveringen bij restaurants kunnen maken. Alle drie de bedrijven lanceren een service waarmee ze gebruik maken van de enorme hoeveelheid data die ze al hebben om hun marktmacht verder te vergroten.

Wat anderen denken:

Over Google feed en de lange termijn visie erachter, vond ik een artikel van Mashable wat interessant is.

En over de kansen die de feed voor bedrijven oplevert, was er dit artikel op smallbiztrends.com.

En mocht u zich afvragen hoe toezichthouders tegen deze hele grote bedrijven aankijken, dit artikel van TechCrunch geeft inzicht.

Om een beeld te schetsen waar Amazon mee bezig is (het grotere geheel): Amazon lokt bedrijven naar zijn Spark netwerk door ze te betalen voor het gebruik.

 

Advertentie

Een gedachte over “3 things social, opvallende ontwikkelingen in de wereld van social media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.