SMM

3 Things Social: Zoeken, swipen en storytelling

Deze week behandelen we in 3 things social weer drie ontwikkelingen die me de afgelopen week zijn opgevallen in het nieuws rondom social media: Facebook en Google kondigen aan dat ze veranderingen doorvoeren in hun algoritmes, LinkedIn goes Tinder en bedrijven gebruiken stories functionaliteit van Instagram vaker dan die van Snapchat.

Het algoritme bepaalt?

Een gezegde dat ik in de afgelopen jaren heel vaak heb gehoord (dankzij mijn oude leidinggevende) is dat wie betaalt, die bepaalt. Bij Google en Facebook werkt dat net zo. U krijgt gratis de mogelijkheid om uw websites en apps met het grote publiek te delen en in ruil daarvoor bepalen Facebook en Google hoe hoog uw pagina op de tijdlijn of in de zoekresultaten van hun (ook al niet betalende) klanten komen. Dit doen ze door de programmatuur die het zoekresultaat bepaald (het algoritme) aan te passen.

Nou kan dat naar manipulatie neigen maar aan beide aanpassingen kun je ook een positieve draai geven. De aanpassing van Facebook dwingt u om ervoor te zorgen dat u een snel ladende site heeft. Een manier om dat te doen is om ervoor te zorgen dat u gebruik maakt van zogenaamde accelerated mobile pages (amps). Dat levert u ook bij Google betere zoekresultaten op. Waarom u dat moet doen? Uw klanten gebruiken in toenemende mate hun mobiele telefoon of tablet om u op internet op te zoeken. Dus voor uw vindbaarheid is het dan beter om die pagina’s wel te gebruiken.

In het geval van Google is het doel om app fabrikanten te dwingen om betere apps te produceren. Google weet namelijk uit ervaring dat goede apps minder snel worden verwijderd van de mobiele apparaten van hun klanten. En omdat u natuurlijk ook geen apps wilt maken die gelijk weer verwijderd wordt, is deze wijziging indirect wel prettig.

Google had nog een ander nieuwtje op zoekgebied: het gaat zijn zoekfunctie voor plaatjes aanpassen zodat u makkelijker door recepten kunt bladeren. Tot nu toe moest u altijd op het plaatje klikken en dan via de knop “pagina bezoeken” het recept opvragen. Met de wijziging is dat verleden tijd. De wijziging wordt momenteel uitgeprobeerd in de Androidversie van de Google app.

LinkedIn gaat Tinder achterna?

De kop is wat tendentieus, maar als u als ondernemer op zoek bent naar een mentor of een coach dan is de service die LinkedIn vanaf deze week aanbiedt in de Verenigde Staten wel gebaseerd op een van de karakteristieken van Tinder: swipen. De service is bedoeld om het principe van het begeleiden van starters op de arbeidsmarkt en startende ondernemers door wat meer ervaren mensen makkelijker en vooral laagdrempeliger te maken. Het maakt het ook mogelijk om betere matches tussen mentor en degene die begeleid wordt te maken omdat de service niet meer face to face is, waardoor de factor afstand een veel minder grote rol speelt en doordat het makkelijker wordt om ‘even snel iets te vragen’. Dat wil overigens niet zeggen dat het een soort chatbot functie is die onmiddellijk antwoord. Er zit nog altijd een mens aan de andere kant en die kunnen of willen niet altijd onmiddellijk reageren.

De service is nog niet in Nederland beschikbaar maar op zich is het een service die handig inspeelt op een behoefte aan beide kanten van mentorschap: minder gebondenheid aan een 1 op 1 relatie en meer digitaal. Hierdoor is het dus ook mogelijk om een Amerikaanse of zelfs Australische mentor te hebben. Tegen de tijd dat deze functie ook in Nederland beschikbaar wordt is het zeker een functie die mij als herstarter zou interesseren omdat veel van de social media experts juist in of vanuit de VS werken. Voor mensen in de IT-branche geldt denk ik hetzelfde. En mensen met een bloemenbedrijf in Nederland die als mentor zouden willen optreden voor buitenlandse collega’s kunnen ook baat hebben bij deze functie.

Instagram stories functionaliteit is populairder dan die van Snapchat

Het gebeurt wel vaker dat een kopie van een op zich succesvol product nog succesvoller is dan het origineel, maar Facebook heeft er een sport van gemaakt om dit te doen. Vorig jaar startte Facebook op Facebook en Instagram met een kloon van de stories functionaliteit van Snapchat en een jaar na de lancering heeft die functionaliteit op Instagram meer dagelijkse gebruikers (250 miljoen) dan Snapchat (166 miljoen).

Mede hierdoor houdt Instagram bezoekers ook langer vast dan vroeger (gebruikers jonger dan 25 jaar zitten gemiddeld 32 minuten per dag op Instagram, oudere gebruikers nog steeds 24 minuten per dag gemiddeld). Grotere merken gebruiken de stories functionaliteit volgens onderzoeksbureau L2 ook meer dan twee keer zo vaak als dat ze Snapchat gebruiken. De Stories functionaliteit is dan ook de groeimotor van Instagram. Dat stories ook op Facebook belangrijk zijn, blijkt overigens uit het feit dat Facebook de stories functionaliteit ook op de desktop versie van de site beschikbaar gaat stellen.

Dit is belangrijk om te weten om een aantal redenen. Ten eerste is de Instagram functionaliteit makkelijker te gebruiken dan die in Snapchat. Ten tweede is de kans dat u uw doelgroep op Instagram gaat vinden dus ook groter. En het was al bekend dat het vertellen van verhalen gewoon goed werkt als marketing tool. Zijn er overeenkomsten tussen de verschillende storytelling functies? Jazeker, want ook op Instagram en Facebook geldt dat stories slechts 24 uur beschikbaar zijn.

Instagram is trouwens een belangrijke tool waar het gaat om influencer marketing en die tak van sport begint toch wel een dure aangelegenheid te worden, blijkt uit onderzoek van emarketer in Groot-Brittannië. Hoe de prijzen in Nederland liggen, heb ik zo gauw niet kunnen achterhalen, maar in Groot-Brittannië kost een celebrity op Instagram al meer dan GBP 60 duizend en voor Facebook zelfs meer dan GBP 75 duizend. U bent dus gewaarschuwd. Tot volgende week!

 

Advertentie

2 gedachten over “3 Things Social: Zoeken, swipen en storytelling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.