SMM

3 Things Social: Verhalen, televisie en een app van eigen bodem

In 3 Things Social bespreek ik elke week drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week zijn dat de volgende zaken: Snapchat heeft minder dagelijkse gebruikers dan verwacht, maar wie zijn die gebruikers eigenlijk? Facebook kondigt de nieuwe watch functionaliteit aan en de namen van de eerste mogelijke aanbieders van content duiken op. En waarom is het interessant om te weten dat Coolblue zijn eigen app heeft gelanceerd?

Wie gebruiken Snapchat en wat doen ze daar?

Afgelopen week kwam Snap Inc. – het moederbedrijf van Snapchat – met zijn resultaten over het tweede kwartaal van 2017. En die resultaten vielen nogal tegen. Zo kondigde Snap Inc aan dat er 173 miljoen mensen zijn die Snapchat dagelijks gebruiken, terwijl de financiële markten op meer dan 175 miljoen hadden gerekend. Maar wie zijn die gebruikers dan en wat doen ze allemaal met de app. Om die vraag te beantwoorden gaf het bedrijf een infographic uit die u onderaan dit bericht terugvindt. De belangrijkste elementen zijn dat veel gebruikers jonger dan 25 zijn, dat ze gemiddeld 30 minuten per dag online zijn (vergelijk het met Facebook waar we gemiddeld 50 minuten per dag op actief zijn), en dan vooral in de avond. De meeste gebruikers zetten er foto’s van zichzelf op en bewerken die met de tools die de app meelevert.

Waarom kan het daarmee toch een interessant platform zijn voor u als op social media actief bent met uw bedrijf? De gebruikersgroei zit voor een niet onbelangrijk deel bij mensen boven de 25 jaar en maar liefst een derde van de gebruikers in die leeftijdsgroep is de vader of moeder van een kind dat op Snapchat zit. Daarnaast geldt op wat langere termijn dat juist die jongere generatie wel uw klanten kunnen gaan worden. Ik zie het dus bepaald niet als platform om links te laten liggen, zeker niet als u zelf leuke dingen met foto’s en video wilt doen.

Een van de functies die Snapchat biedt is “mijn verhaal” waarmee u het verhaal over uw bedrijf kunt vertellen. En dat die functionaliteit een schot in de roos is, bewijst Facebook wel. De afgelopen weken hadden we het al over de stories functies in de Facebook en Instagram apps en deze week kwam Facebook met iets nieuws: Facebook Live for Stories. Tegelijkertijd is Google een eigen versie van de discover functionaliteit aan het ontwikkelen. De cijfers mogen dus tegenvallen; met de ideeën is weinig mis. In het geval van Google kan het ook een kwestie van wraak geweest zijn. Snap Inc weigerde eerder in te gaan op een bod van 30 miljard dollar.

Wie leveren de content voor Facebook’s nieuwe videokanaal Watch?

Deze week is het nieuwe videokanaal van Facebook live gegaan. Het heet Watch en het is een vorm van interactieve televisie waarbij u uw vrienden en kennissen bij een programma kunt betrekken. Doel hierachter is – uiteraard zou ik bijna zeggen – dat mensen meer tijd doorbrengen op Facebook. En dat was in 2016 al bijna een uur. Tegelijkertijd met de aankondiging dat Watch live gaat, doken de eerste partners op die content gaan leveren. Dit zijn in eerste instantie vooral Amerikaanse partijen, zoals de service in eerste instantie ook alleen in de VS beschikbaar zal zijn. Hieronder vindt u een paar screenschots die Facebook zelf op haar site zette.

Een paar interessante partijen zijn Major League Baseball wat op vrijdagavond een wedstrijd live via Facebook zou gaan uitzenden en Major League Soccer (zeg maar de Amerikaanse versie van de Eredivisie) die ook live wedstrijden via Watch zou gaan aanbieden. Verder is er ook de nodige reality televisie, kookprogramma’s en programma’s van National Geographic.

Interessant is dat Google tegelijkertijd met nieuwe functionaliteit in YouTube komt waarmee gebruikers van de mobiele app filmpjes kunnen worden gedeeld binnen YouTube en waarmee je ook binnen dat platform kunt chatten. Oh, dat had als doel om u als gebruiker langer op het platform te houden, maar dat zult u denk ik inmiddels zelf al wel bedacht hebben.

De tijd die u op een platform doorbrengt is met name belangrijk voor adverteerders. Naarmate die tijd langer is, is de mogelijkheid om advertenties op een platform te laten zien aan een specifieke gebruikersgroep groter. Dus behalve het aantal gebruikers is ook de tijd die gebruikers op een platform doorbrengen een mogelijke beslisfactor als u gaat adverteren.

Tot slot maakt ook Pinterest stappen op het gebied van video. Adverteerders kunnen nu advertenties in video vorm gaan aanbieden. Dit is duidelijk nog een experiment, want Pinterest geeft zelf aan dat er nog veel aan adverteerders wordt overgelaten om te zien wat werkt en wat niet.

Coolblue komt met eigen app

Dan wat nieuws van eigen bodem: Coolblue komt met een app. Eindelijk? Ja, eigenlijk wel. Maar in dit filmpje leggen de ontwikkelaars van de app uit waarom het allemaal zo lang heeft geduurd. Het cruciale missende onderdeel heet: katten. Een grapje? Misschien wel, maar bij mij toverde het wel een schaterlach op mijn gezicht. En Coolblue doet alles voor een glimlach…

Voordat ik u de gebruikersstatistieken van Snapchat geeft in infographic vorm, kwam ik deze week nog een andere infographic tegen met trendinformatie. Deze gaan met name over de verschillen tussen social media marketing bij bedrijven onderling versus bedrijven die adverteren voor particuliere klanten. Bij bedrijven onderling speelt LinkedIn een veel grotere rol dan bij bedrijven die zich richten op particulieren. En bij Instagram is het net andersom. Bij bedrijven onderling is het gebruik van video ook minder ingeburgerd. Maar ik vermoed dat daar wel verandering in gaat komen met alle ontwikkelingen op videogebied.

-images-blog-infographics-SC_Blog_SnapHabits_2X

Advertentie

4 gedachten over “3 Things Social: Verhalen, televisie en een app van eigen bodem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.