SMM·starten

Starten met Social: van 0 naar 2000 Twitter volgers in 8 maanden

Starten met social media is niet heel lastig: het is gewoon een kwestie van beginnen. Maar als u eenmaal bent begonnen, hoe zorgt u dan voor groei van het aantal volgers, fans, bezoekers, etc.? En hoe houdt u dat dan vol? In dit bericht ga ik u mijn verhaal vertellen over hoe ik met 0 volgers op Twitter begon en inmiddels 2000 volgers heb zonder te adverteren en zonder volgers te kopen.

Wat zeggen 2000 volgers?

Maar eerst even wat context: zijn 2000 volgers veel? En wat zegt dat dan? 2000 volgers zijn niet enorm veel op Twitter maar is wel een aantal waarmee je ver boven het gemiddelde uitstijgt. De laatste officiële statistieken uit 2012 zeggen dat een Twittergebruiker gemiddeld 208 volgers heeft, terwijl een onderzoek uit 2016 van Kickfactory onder 95 miljoen gebruikers die in de laatste zes maanden een of meer berichten hebben verzonden (Twitter heeft er volgens de laatste statistieken rond de 1,3 miljard waarvan 500 miljoen dagelijkse gebruikers) blijkt dat een gebruiker die ook daadwerkelijk berichten verstuurt er gemiddeld 707 heeft. Datzelfde onderzoek wijst overigens uit dat 93% van de gebruikers op Twitter minder dan 1.000 volgers heeft.  Maar ja, ik zit nog ver onder de 100 miljoen plus volgers van Katy Perry (meest gevolgde persoon op Twitter). Gelukkig heeft slechts een fractie van de gebruikers meer dan 10.000 volgers.

Wat het aantal volgers zegt? Niet heel veel, want het hangt er heel erg vanaf welke volgers echt iets met mijn berichten doet. En het hangt er vanaf hoeveel mensen uit mijn doelgroep onder mijn volgers zit. Theoretisch is het wel zo dat een groter aantal volgers ertoe leidt dat mijn berichten door meer mensen gelezen kunnen worden dan een account met een gemiddeld aantal volgers. Maar het feitelijke bereik hangt van heel veel andere factoren af. Als voorbeeld: ik tweette een foto van de cover van de VI met een verwijzing naar de Netflix Narcos op mijn persoonlijke account (270 volgers) en daarop kreeg ik meer dan 8000 views en 1225 mensen deden wat met tweet (interacties heet dat, een verzamelnaam voor zaken als het openen van een tweet, klikken op plaatjes of links naar websites, etc.). Eerlijkheidshalve vertel ik er dan wel bij dat twee mensen uit de redactie van Voetbal International met veel volgers mijn bericht doorstuurden wat zeker heeft meegeholpen.

Waarom is het aantal volgers dan toch belangrijk? Feit is dat het algoritme van Twitter deels kijkt naar hoeveel volgers iemand heeft en dat het ondanks de relativiteit hierboven wel als een van de indicatoren wordt gezien dat een account relevante berichten uitstuurt. Daarnaast is het hebben van een groter aantal volgers ook een teken dat het account actief is (60% van de Twitter-accounts zou nooit berichten posten). Voor meer statistieken over Twitter verwijs ik u naar de relevante informatie aan het eind van dit blog.

Waarom ben ik met Twitter begonnen?

Waarom Twitter en niet bijvoorbeeld Facebook? Simpel: je boodschap moet in 140 karakters, dus to-the-point zijn. Verder is het de makkelijkste manier om belangrijke en invloedrijke mensen te volgen en interactie met ze te hebben. Daarnaast is het een platform wat zo ingeburgerd is dat u er veel informatie kunt vinden. En omdat mijn bedrijf zich specialiseert op social media als Twitter, zitten alle mensen die iets met het vakgebied doen ook op het platform met al hun kennis en links naar how-to’s die daarmee samengaan. Tot slot is het een platform waarop zoveel berichten worden gepost (500 miljoen per dag) dat ik ervan overtuigd ben dan als je daar zichtbaar wordt, je dat overal kunt worden.

Hoe ben ik dan aan die 2000 volgers gekomen?

Vooropgesteld, ik begon natuurlijk niet helemaal vanaf nul. Ik zit al een paar jaar op Twitter en heb met mijn persoonlijk account al ervaring opgedaan met hoe het platform werkt hoe je een profieltekst (bio) schrijft, wie te volgen, hoe je berichten op moet stellen en verzenden, etc. Hieronder vind u zeven tips op basis van mijn eigen ervaringen, die u tijdens uw reis kunnen helpen.

Tip 1: Een beetje voorbereiding helpt een heleboel

Ik heb me van tevoren een beeld gevormd van de volgers die ik zelf wil hebben. Alle andere volgers zijn prettig maar blijven bijvangst. Uitzoeken wie de ideale volger is kan op verschillende manieren, maar bij mij is het bij een simpele omschrijving en wat basis research gebleven. Ik mik op Nederlandse ondernemers met een klein of middelgroot bedrijf die weinig of geen ervaring hebben met social media en op ondernemers die geen tijd hebben om hun social media zelf te doen. Dus de tweets met mijn eigen materiaal kunnen dan het best in het Nederlands geschreven worden en relatief simpele onderwerpen behandelen. Dat betekent overigens niet dat ik alleen maar content voor die specifieke groep mensen en bedrijven op twitter zet en dat ik alleen in het Nederlands tweet. Juist omdat er in de branche veel in het Engels getweet wordt, put ik ook daaruit qua tweets en retweets. Op die manier kan ik meer volgers net buiten mijn doelgroep kan bereiken.

Nadat ik een account had aangemaakt, ben ik anderen gaan volgen die interessant voor mijn vakgebied zijn en heb gekeken hoe zij berichten schrijven. Deels was dit onderwerp gebonden en kreeg ik ze door mijn interesses in te vullen, deels was het toch wel persoonlijke voorkeur op basis van ervaringen uit het verleden. Omdat veel mensen op twitter uit beleefdheid ‘terug volgen’, kreeg ik zo ook mijn eerste volgers.

Ik had al geobserveerd welke berichten ik wel leuk vond, welke niet en waarom. Dat is van belang voor het doorsturen van berichten (retweeten). En op die manier was ik erachter gekomen welke mensen alleen maar onzin of oude berichten op Twitter zetten en welke mensen er echt nieuwe dingen (vaak wel in een mix met wat oudere berichten) posten. Persoonlijk probeer ik zo min mogelijk berichten te posten waarvan de inhoud ouder is dan 6 tot 8 maanden om actueel te blijven.

Tip 2: Kijk bij anderen en ga zelf op zoek naar inspiratie

Ik keek (en kijk nog steeds) ook in de profielen (bio’s) van degene die ik zelf volg en van mijn volgers wie zij volgen en keek of daar interessante mensen/bedrijven tussen zaten. Zo kreeg ik een beeld van wat bijvoorbeeld mijn concurrenten doen, wat branchegenoten op Twitter zetten en hoe ze het doen. Dat is allemaal leerzame info omdat het mij een indicatie gaf wat er wel en – vooral – wat er niet werkt qua taal en constructie van tweets.

Ik ben ook actief gaan zoeken op Twitter op gebruikersnamen (die start met @ gevolgd door de naam van het account, alles achter elkaar door: @dirkjanhupkes), hashtags (zelfde als bij gebruikersnamen maar dan met een #, dus #socialmedia) en met soms gewone woorden. Op die manier vond ik berichten en gebruikers die interessant konden zijn voor mijn doelgroep en voor mijzelf.

Tip 3: Zet relevante berichten op Twitter en blijf dat doen

En toen ben ik ook zelf begonnen met berichten uitsturen over mijn blog, over ontwikkelingen op het gebied van social media, aanverwante onderwerpen (ondernemerschap, startups, kunstmatige intelligentie, big data en privacy) en zaken die mogelijk in de toekomst relevant kunnen worden voor mijn doelgroep (blockchain, cryptocurrencies als bitcoin). De keuze voor de aanverwante onderwerpen is deels ingegeven door het belang van data voor marketing (of bedrijfsvoering in het algemeen), deels door trends die er gewoon zijn en die invloed hebben op mijn werk als social media buddy (met name privacy en kunstmatige intelligentie), en deels door zaken die me interesseren (blockchain en cryptocurrencies als bitcoin) omdat je invloed hebben op hoe onze toekomst er uit gaat zien qua technologische oplossingen voor een aantal problemen die we nu hebben.

Wat nou precies wel en niet relevant voor de volgers is, ontdekte ik via de analyse functie van Twitter zelf. Zie tip 7 hieronder voor meer informatie hierover.

Tip 4: Een systematische aanpak helpt maar het systeem is zeker niet heilig

Welk soort berichten, of tweets, zet ik dan op Twitter? Naar aanleiding van een blog van Wendy van Gilst ben ik vrij snel begonnen met de 4-1-1 systematiek. Daaraan heb ik wel een eigen invulling gegeven. Die houdt kortweg in dat ik per tweet van mezelf, 4 berichten over een gerelateerd onderwerp van anderen retweet. En ik probeer daarnaast nog tenminste 1 bericht te vinden wat ik echt leuk vind (op Twitter ‘like’ je een tweet van een ander door het hartje aan te klikken). De onderwerpen van de tweets en retweets sluiten aan bij wat ik hierboven schreef. Daarnaast ben ik vrij snel gaan werken met een thema per dag. Zo twitter ik op maandag over bloggen, dinsdag over Facebook, woensdag over websitedesign, donderdag over Twitter en vrijdag over zoekmachine optimalisatie (SEO). Het weekend vul ik met samenvattingen van wat er de afgelopen week is gebeurd (die blijken buitengewoon populair te zijn op alle social media) en zogenaamde long-reads met achtergrond informatie.

Deels is dit om pragmatische redenen, want ik heb nog niet zoveel eigen berichten dat ik dat dagelijks kan posten. Maar deels vind ik ook dat Social Media over het delen van informatie gaat. En daarbij maakt het mij niet uit of ik die informatie zelf heb bedacht of opgeschreven, of dat iemand anders dat heeft gedaan. Als het relevant is voor u als lezer en de informatie inhoudelijk juist is, dan is de bron minder belangrijk.

Tip 5: Volgers verwelkomen met een 1 op 1 bericht

Toen ik eenmaal volgers kreeg ben ik ze een persoonlijke welkomstboodschap gaan sturen. Dat had ik afgekeken van een aantal mensen die ik zelf volg. Het idee hierachter is dat een persoonlijke benadering van volgers goed werkt om daadwerkelijk contact te gaan leggen. Dat kan later goed van pas komen als u die volgers gaat benaderen om uw producten of diensten onder de aandacht te brengen.

Zelf heb ik twee welkomstboodschappen. Een in het Nederlands en een in het Engels. Beide hebben ongeveer dezelfde inhoud: ik vertel wie ik ben, wat ik doe, waar ik over tweet en verwijs naar mijn website voor meer informatie. Dat is handmatig werk omdat ik ervoor wil zorgen dat ik volgers zoveel mogelijk bij hun voornaam aanspreek. En dit doe ik elke dag in de vroege ochtend.

Dit is een vrij controversiële tip want de grens tussen wat mag en wat niet is flinterdun. Wat wel kan is iemand persoonlijk bedanken en jezelf voorstellen. Wat niet kan is iemand gelijk een automatisch gegenereerd bericht met een link naar een verkooppagina op uw website sturen of voorstellen om ook op LinkedIn met elkaar contact te hebben. Dat zijn relatief duidelijke dingen, maar het gebied ertussen is het beste als 50 shades of grey te typeren. Er zijn mensen die iedere vorm van een direct message voor dit doel onacceptabel vinden en van mening zijn dat ze alleen bedoeld zijn voor klantenservice of mogelijk persoonlijke gegevens buiten het publieke domein te houden. Maar persoonlijk vind ik dat een voorstel bericht, mits gepersonaliseerd, met een link naar mijn website als mensen meer informatie over me willen wel moet kunnen.

Tip 6: kwaliteit gaat boven kwantiteit, maar…

Hoe vaak zet ik een bericht op Twitter? Ik ben ooit eens begonnen met af en toe eens een bericht, maar na verloop van tijd kwam ik erachter dat als ik dat wat meer systematisch aanpakte, ik meer volgers kreeg. Als je de tips van Madalyn Sklar (de Twitter-goeroe buiten het bedrijf Twitter zelf) erbij pakt is dagelijks tweeten een van de 5 bestanddelen van haar recept om veel volgers te krijgen. Ik heb die tip zelf opgevolgd en ik ben ervan overtuigd dat dit een van de redenen is dat ik relatief veel volgers heb. Elke dag een bericht op Twitter zetten kost namelijk wel wat tijd maar bezorgde mij wel zichtbaarheid.

Zo mogelijk nog belangrijker dan dagelijks een bericht is consistentie qua tijdstip, zeker omdat ik alleen op bepaalde tijdstippen berichten op Twitter zet. Volgers zitten op een bepaald tijdstip op Twitter en dan wil ik er ook zijn. Anders zou ik zoekraken tussen de 500 miljoen andere berichten die dag. Dat klinkt logisch maar ik heb zelf ook moeten uitvinden wanneer mijn volgers dan online waren. En dat heb ik gedaan door een aantal keren per dag te twitteren en te kijken in de analytics functie van twitter naar de resultaten ervan.

Kwaliteit gaat boven kwantiteit, dus liever 1 goede tweet per week dan 10 per dag met onzin. Dat klinkt logisch maar waar haalde ik de content vandaan? Dat deed ik door lijsten voor specifieke onderwerpen te maken. Zo heb ik voor de onderwerpen waarover ik berichten stuur aparte lijsten met mensen die ik volg. Dat zorgt ervoor dat ik niet de weg kwijtraak op mijn tijdlijn, scheelt een hoop zoekwerk en is ook nog eens een mooie marketingtool (als u de lijst publiek maakt kunnen anderen die ook volgen) voor later.

Tip 7: Kijk naar de resultaten en stuur bij waar nodig.

Een van de allerbelangrijkste zaken is het bijhouden van de statistieken en analyses. Ik kan niet genoeg benadrukken dat dit een enorme bron van informatie is voor wat wel en niet werkt, hoe mensen reageren, etc. Al die informatie is gewoon gratis en zeer toegankelijk weergegeven. Dus er is geen excuus om er niet in te kijken. De helpfunctie van Twitter is zo uitgebreid dat u daar met zekerheid terecht kunt voor eventuele vragen. En anders is er de hashtag #dtv (durf te vragen).

Met behulp van de analyse functie heb ik achterhaald welke berichten wel en welke niet werken, waar mijn volgers vandaan komen, welke interesses ze hebben (en welke niet), hoe zich dat verhoudt tot mijn doelgroep en op welk tijdstip mijn volgers op Twitter zitten. Ik kan inmiddels per tweet en per onderwerp aangeven of het aanslaat (hoewel verrassingen niet zijn uit te sluiten).

Zelf heb ik ontdekt dat mijn volgers wel geïnteresseerd waren in de onderwerpen waar ik berichten over plaats maar mijn doelgroep eigenlijk helemaal niet zo. Dus ook met 2000 volgers valt er nog een hoop te leren.

Do’s en don’ts

Trots zijn op uw land of team of bedrijf is prima en er is vrijheid van meningsuiting. Maar daarin gaan sommige mensen te ver. Ik vermijd politiek en sport op bedrijfsmatig account. Persoonlijk heb ik wel een mening en daar heb ik een persoonlijk account voor. Maar ook daar blijf ik weg van politiek (hoewel ik wel politiek gemotiveerde mensen volg voor de mening en op de hoogte te blijven). Daarnaast vermijd ik het om alleen over mezelf te tweeten (zie de 4-1-1 systematiek hierboven). Dan wordt het zelfverheerlijking en daar zijn Twitter en andere Social Media niet voor bedoeld, vind ik.

Meeliften op een trend kan prima werken. Er zijn legio voorbeelden van grote en kleinere Twitter-accounts waar het gebruik van trending hastags tot veel meer zichtbaarheid leidt. Maar het meeliften moet wel relevant zijn. Als u een hashtag gebruikt om uw eigen product te laten meeliften dan zal dit niet op veel positieve feedback kunnen regelen. Maar als u een conferentie bezoekt en de hashtag van die conferentie gebruikt om uw ervaringen te posten, dan kan dat een prima manier zijn om wat meer zichtbaarheid te krijgen. En relevantie is dan ook geen probleem meer.

Persoonlijk vind ik het leuk om mensen die me volgen daar in een 1 op 1 bericht (een zogenaamde Direct Message of DM) voor te bedanken maar ik personaliseer die berichten wel. Wat ik persoonlijk minder goed vind is om mensen gelijk in een automatisch gegenereerd bericht (zogenaamde auto-dm) te vragen om op LinkedIn of Facebook te volgen. Sowieso zijn er regels rondom het sturen van DM’s. Idem om gelijk aanbiedingen voor (korting op) producten te doen.

U blindstaren op het aantal volgers is niet handig. Dit gaat fluctueren en u gaat volgers kwijtraken. Dat is niet erg en dat is hun keuze, zoals ik u aanraad om van tijd tot tijd zelf ook even de lijst van te volgen twitter accounts te schonen.

Een ding is zeker: iedereen krijgt te maken met fake volgers. De kunst is om die te herkennen en te negeren. Ik volg geen accounts die geen tweets uitsturen maar wel mensen volgen. In vrijwel alle gevallen (niet het uwe natuurlijk) is dat een teken dat er iets met het account aan de hand is. Daarnaast zijn accounts met seksuele boodschappen meestal fake (maar ik vermoed dat u dat zelf al had bedacht).

Een andere zekerheid is een aanbieding of volgers te kopen. Voor de duidelijkheid: dat is verboden op Twitter. Sowieso ben ik er zelf nooit op ingegaan omdat ik het veel te belangrijk vond om mijn groep volgers zelf te verwerven. Daarnaast voorkomt het dat ik of mijn volgers spam op Twitter krijgen of erger, dat mijn account of dat van een van mijn volgers gehackt wordt.

Conclusie

Er zijn vele wegen naar Rome en ook vele manieren om volgers te trekken op Twitter. Ik heb hierboven mijn reis van 0 naar 2000 volgers te beschrijven met de zaken die ik onderweg heb geleerd.

Zo heeft u kunnen lezen dat een beetje voorbereiding best wel veel kan schelen, dat op zoek gaan naar inspiratie bij anderen heel goed kan werken, en dat het plaatsen van relevante en kwalitatief goede berichten volgens de 4-1-1 systematiek tot meer consistentie leidt en dat dit belangrijke factoren zijn bij het krijgen en vasthouden van volgers. Daarnaast las u dat een persoonlijke welkomstboodschap een prima middel is om volgers kennis met u te laten maken, mits die boodschap niet direct op verkoop is gericht. Tot slot zijn de resultaten van de analyses die ik met Twitter zelf kan maken onmisbaar om bij te sturen. Dit samen is zeker geen magisch recept, maar ik ben ervan overtuigd dat deze zaken en de tips u kunnen helpen om volgers te vinden en vast te houden.

Ik ben heel erg benieuwd naar uw ervaringen, dus laat me die vooral weten. En feedback op tweets en op dit blog is ook altijd welkom. U kunt uw commentaar hieronder achterlaten of via Twitter sturen naar @ysmb_nl en @dirkjanhupkes. En natuurlijk drink ik graag een kop koffie met u om uw ervaringen te bespreken. Ik sluit af met wat interessante links naar informatie over Twitter.

Interessante links over Twitter:

Hoe maakt u een account aan? http://hoemaak.nl/ik-een-twitter-account-aan-in-5-stappen

Hootsuite is een van de grotere Social Media Management tools op de markt en was een van de bronnen voor de gebruikte statistieken in dit blog: https://blog.hootsuite.com/twitter-statistics/

Frankwatching publiceerde in 2014 dit artikel van Maaike Gulden met meer informatie over hoe u een lijst in Twitter kunt maken en wat u daar allemaal mee kunt doen: https://www.frankwatching.com/archive/2014/03/24/twitterlijsten-zo-zet-je-ze-slim-blijf-je-betrokken/

Voor wat etiquette rondom het gebruik van Direct Messages (1 op 1 berichten), is dit artikel van SocialQuant wel aardig: https://www.socialquant.net/how-to-send-a-direct-message-on-twitter/

Voor de analyse functie van Twitter kunt u hier terecht:  https://analytics.twitter.com/about

En voor informatie over fake accounts op Twitter en wat u ermee moet: https://support.twitter.com/articles/20171870

Tot slot nog een link naar een goed geschreven en interessant artikel over de gebruikersvoorwaarden van Twitter en andere social media: http://www.marketingfacts.nl/berichten/de-waarheid-over-de-voorwaarden-van-social-mediakanalen

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.