SMM

3 Things Social: Facebook test, Google’s privacy dashboard en Augmented Reality

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende 3 dingen uit het Social Media nieuws van de afgelopen week: Achtergronden bij de test strategie van Facebook, het nieuwe privacy dashboard van Google en, natuurlijk, nieuws over het evenement van Apple waarbij de iPhone X werd aangekondigd.

Facebook test erop los

Ook deze week waren er weer de nodige nieuwe features bij Facebook, Messenger en Instagram. Zo werd er een nieuw beheerprogramma gelanceerd voor advertenties met bijbehorende nieuwe voorwaarden (weest gerust, alleen als u porno, geweld of drugs verkoopt hebt u daar echt last van), een nieuw menu item in de Amerikaanse versie van de mobiele app waarin mensen kunnen opzoeken welke films er in lokale bioscopen draaien en er komt een mogelijkheid om zogenaamde Canvas Ads ook in Instagram Stories te gebruiken.

Maar opvallender dan de nieuwe functionaliteit zijn het grote aantal testen wat op kleine groepen gebruikers wordt losgelaten. Het gaat hier niet om zogenaamde A/B testen waar wordt gekeken of u bij een blauwe knop eerder op ja klikt dan bij een groene, maar om nieuwe functionaliteiten en apps.

Die functionaliteiten en apps worden aan een kleine groep gebruikers ter beschikking gesteld. Doel is om vast te stellen of er aan die specifieke functionaliteit behoefte bestaat en of het ontwerp van de functie/app aan die behoefte voldoet. Zo ja, dan heeft Facebook de bevestiging dat ze op de goede weg zijn. Zo niet, dan bespaart Facebook zich een groot bedrag aan ontwikkelkosten. Dus als u ineens nieuwe dingen tegenkomt in uw menu’s of onder de stipjes (zie het schermprintje van mijn eigen iPhone hieronder).

Een van de opvallende testgevallen is overigens de mogelijkheid om uw profiel ‘private’ te maken. Concreet houdt dat in dat u de mogelijkheid krijgt om delen van uw profiel, en zelfs individuele berichten alleen voor een specifiek persoon of groep personen (zeg goede vrienden of familie) zichtbaar te maken. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om uw berichten in grotere mate te ‘personaliseren’ dan u nu kunt. Waarom is dit voor bedrijven mogelijk interessant? Als u werkt met doelgroepen, dan kan dit in de toekomst de mogelijkheden geven om uw berichten op eenzelfde manier te personaliseren. Een kleine waarschuwing is op zijn plaats want dit is op dit moment in de nieuwe functie nog heel erg veel werk. Overigens test Instagram (onderdeel van facebook) ongeveer gelijktijdige een ‘favoriete vrienden functie’.

Een ander testgeval is de mogelijkheid om collectie advertenties te maken. Als u werkt met een catalogus of met een app dan kan dit de mogelijkheid worden om diezelfde producten zichtbaar te maken in een template op Facebook. Op die manier kunt u specifieke producten en de locatie van uw bedrijf in een advertentie zichtbaar maken en die via de ‘custom audiences’ functie laten zien aan mensen die hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in bepaalde onderwerpen of producten. Bijvoorbeeld, als ik heb aangegeven dat ik geïnteresseerd ben in hardlopen en u biedt hardloopschoenen en –kleding aan, dan is de kans groot dat ik uw advertentie te zien krijg. Op dit moment is de functie alleen voor 12 grote Retail bedrijven in de VS beschikbaar maar Facebook heeft al aangegeven te mikken op een lancering in oktober dit jaar.

Andere testgevallen van deze week zijn een service om mensen met elkaar in contact te brengen voor mentorschap (LinkedIn kwam al eerder met een dergelijke functie), een nieuwe app voor video-chatten (bonfire geheten) en een test met het pre-loaden van instant video’s waarmee u minder data hoeft te gebruiken als u even geen wifi heeft.

Google geeft u meer inzicht in wat Google over u weet

Inde serie vernieuwingen bij Google was er deze week het nieuws dat ook het dashboard wordt vernieuwd waarin u kunt opzoeken wat Google over u weet en – in beperkte mate – aangeven wat zij met die informatie mag doen. Behalve dat het uiterlijk een stuk overzichtelijker is (zie de schermprints hieronder. Bron: Google) en beter aansluit bij de touchscreens op smartphones dan de oude versie, kunt u ook uw data downloaden (een vereiste onder de nieuwe privacyregels van de EU waarover ik elders schrijf), uw zoekgeschiedenis verwijderen en uw privacy instellingen wijzigen. Ik raad u sowieso aan om eens een kijkje te gaan nemen op het nieuwe dashboard, want al heeft u niets te verbergen dan zijn er vast dingen die niet iedereen hoeft te weten.

In het kader van het transparant maken wat er met data gebeurt, had Facebook ook een leuk nieuwtje: Facebook IQ wordt opnieuw gelanceerd. Facebook IQ is een site van de research arm van Facebook waarop geïnteresseerden, zoals marketing- en reclamebedrijven en onderzoekers op dat gebied, allerlei data en analyses kunnen vinden over de gebruikers van Facebook, Messenger en Instagram. Ook is er data van de Facebook Audience Network beschikbaar. Het Facebook Audience Network is een service van Facebook waarmee het mogelijk is om uw doelgroepen buiten Facebook te bereiken (dus bijvoorbeeld in apps, op sites van kranten, etc.).

Niet alleen Google en Facebook lanceerden nieuwe functionaliteit, ook Twitter kwam met nieuwe mogelijkheden. De belangrijkste is de mogelijkheid om een account te delen zonder dat het nodig is om het password te delen (in deze tijd van hacks en informatiebeveiliging is het delen van passwords geen goed idee). Deze functie is vooral handig als meerdere mensen namens uw bedrijf op Twitter berichten mogen plaatsen, bijvoorbeeld als u uw social media heeft uitbesteed maar zelf ook af en toe een berichtje wilt tweeten.

Apple gaat voor Augmented Reality en geeft Snapchat een boost

Op 12 september was het weer zover: de jaarlijkse aankondiging van de nieuwe iPhones. Dit jaar werd daar de iPhone X aangekondigd met nog meer mogelijkheden, nieuwe functies en gebruiksgemak dan voorheen. In navolging van Google (zie onderaan de aflevering van 3 Things Social van 8 september), demonstreerde Apple de mogelijkheden van Augmented Reality op de iPhone 8 en iPhone X. Als u een idee wilt krijgen wat dat inhoud, dan is deze remake van het A-Ha nummer ‘Take on me’ een aardige indicatie. En geloof me, dit filmpje is serieus knap gemaakt.

Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van filters en lenses die door Snap (het moederbedrijf van Snapchat) zijn ontwikkeld in de code die Apple gebruikt. Snapchat staat bekend om de mogelijkheden om grappige filters over een foto heen te leggen waardoor het lijkt of uw selfie ineens konijnenoren of een hondenneus heeft gekregen. Als u die technologie combineert met de gezichtsherkenningstechnologie van Apple ontstaan er interessante mogelijkheden. Voor meer achtergrondinformatie kunt u trouwens in dit artikel van The Street terecht.

Overigens kwam Snapchat ook zelf nog met wat nieuws waarmee het aantoont hoe serieus het zelf met augmented reality bezig is. Waar het op neer komt is dat u binnen de Snapchat applicatie in staat bent om poppetjes in 3D die een avatar van u zijn in een camerashot van de werkelijkheid neer te zetten. Nu is dat nog heel grappig en voor de jongeren die snapchat gebruiken, maar in de toekomst zijn hier allerlei leuke toepassingen voor bedrijven voor te bedenken (denk aan een 3D-animatie van een ketting om uw hals in een webshop). En tegen die tijd zijn die jonge gebruikers mogelijk onderdeel van uw doelgroep. Tot volgende week.

Advertentie

4 gedachten over “3 Things Social: Facebook test, Google’s privacy dashboard en Augmented Reality

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.