SMM

3 Things Social: Snapchat helpt je adverteren, Pinterest’s smaakgrafiek en Apple’s ad blocker

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende 3 dingen uit het Social Media nieuws van de afgelopen week: Snapchat helpt adverteerders om optimaal gebruik te maken van haar platform, Pinterest komt met een smaakgrafiek voor adverteerders en Apple verpest het feestje voor adverteerders.

Snapchat helpt adverteerders

Veel bedrijven zouden wel op snapchat willen maar hebben geen idee van wat ze daar dan moeten neerzetten. En toegegeven, snapchat is best wel een lastig platform, zeker als je eigenlijk geen product hebt om daar te presenteren. Maar ja, veel jongere gebruikers en dus toekomstige consumenten zitten wel op dat platform. Dit ondanks pogingen van Facebook en Instagram om die gebruikers naar hun platform te halen door de ‘stories’ functionaliteit te kopiëren. Snapchat is bezig om het makkelijker te maken voor bedrijven om het platform te gebruiken.

Om bedrijven te helpen om via Snapchat te adverteren is er nu ‘Explore’. Dit is een hele set online trainingen over hoe het platform werkt en (natuurlijk) over hoe je erop kunt adverteren. U kunt er zelfs een online certificaat voor krijgen bij succesvolle afronding. Dat staat weer leuk op uw (en mijn) LinkedIn. Deze trainingen kosten natuurlijk wel tijd maar als u zich wilt verdiepen in hoe Snapchat werkt en u wilt niet afhankelijk zijn van anderen, dan is Explore een goede mogelijkheid.

Daarnaast werden er ook nog 14 nieuwe partners toegevoegd aan het advertentieplatform. Deze partners kunnen u als adverteerders van extra informatie voorzien of van mogelijkheden om die informatie te gebruiken. Als u al op Snapchat zit, is dit een mooie gelegenheid om nieuwe gebruikers- en adverteermogelijkheden uit te proberen.

Pinterest’s smaakgrafiek voor adverteerders

Niet alleen Snapchat kwam met nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om te adverteren. Ook Pinterest kwam met een interessant initiatief: de smaakgrafiek. Hiermee kunt u uitvinden wat de interesses van Pinterest gebruikers zijn, maar ook hoe die door de tijd heen veranderen. Hiermee kunt u uw advertenties specifieker richten op gebruikers met bepaalde interesses (die gebaseerd zijn op wat die gebruikers leuk vinden en op hun eigen borden pinnen. Is dat effectief? In de Social Media Talk Show meldde Jeff Sieh dat tijdens tests bij een select gezelschap adverteerders, de click through rates (het aantal keren dat mensen niet alleen de pin openden maar ook nog op het onderliggende url klikten) met wel 50% stegen. Dus gerichtere advertenties leidt ook in de werkelijkheid tot betere resultaten van advertenties.

Tegelijkertijd voegde Pinterest trouwens in de nieuwe app voor iOS 11 een aantal snelkoppelingen toe. Zo is het makkelijker om pins te delen via een WhatsApp berichtje door te klikken en slepen en kunt u gebruik maken van een gesplitst scherm in de app zelf. Daarnaast kunt u uw inlog gegevens in de iCloud Keychain (zeg maar de electronische sleutelhanger) van Apple zetten zodat u uw password voor Pinterest niet hoeft te onthouden. Wel zo handig en wat veiliger dan het opschrijven van al die passwords.

Apple verpest het feestje voor adverteerders

iOS 11 bracht behalve heel veel nieuwe functionaliteiten en verbeteringen ook een nieuwe versie van Safari. En daarin zit een ad blocker gebaseerd op de nieuwe intelligent tracking prevention techniek. Een hele sterke ad blocker. Die zorgt er namelijk voor dat alle 3rd party cookies na 24 uur niet meer werken en na 30 dagen niet meer op de mobiele telefoon van uw klant staan. En omdat Safari op alle iPhones staat en dus alle internetverkeer vanaf die iPhones met diezelfde ad blocker te maken krijgt (voor de vorm, dat is ongeveer 50% van alle mobiele internetverkeer), moeten adverteerders op zoek naar nieuwe technologieën om klanten te kunnen blijven volgen. Voor uw privacy is dat overigens een absolute plus, maar voor u als adverteerder maakt het met name het opnieuw benaderen van mensen die al eens op uw website zijn geweest maar nog niets hebben gekocht – of wel wat hebben gekocht maar geen e-mailadres hebben achtergelaten – een stuk complexer (en mijn werk een stuk uitdagender en dus interessanter). Wat exact de gevolgen gaan zijn is nog niet bekend, maar Apple is wellicht de eerste maar waarschijnlijk niet de laatste fabrikant van een browser die de kant van privacy op gaat. Overigens heeft Google al een work around gevonden, dus als u Google analytics gebruikt hoeft u zich voor nu nog even niet heel veel zorgen te maken.

Tot slot

Tot slot van deze wat kortere versie van 3 things social wat gebruiksgemak: u kunt vanuit Facebook rechtstreeks naar Instagram. Dit is mogelijk door het opnemen van een link in de menu’s van de mobiele app. Hieronder vindt u schermprintjes van mijn eigen mobiel waarin met de pijl wordt aangegeven waar u de mogelijkheid kunt vinden.

Daarnaast wordt er op kleine schaal op Android telefoons ook getest met een connectie met Whatsapp, getuige de onderstaande schermprint (die niet van mijn telefoon af komt maar van uit een artikel van The Next Web). Dit past ook weer in de test strategie van Facebook waar ik vorige week over schreef.

Facebook_whatsapp_connect

Overigens kunt u nu ook een bepaald bedrijf of persoon tijdelijk ontvolgen. Daarvoor test Facebook de zogenaamde snooze button. De werking komt erop neer dat u tot 30 dagen lang geen Facebook berichten van een bepaald bedrijf ziet. Erg handig als u teveel berichten van (bijvoorbeeld) KLM ziet en geen vakantieplannen heeft of iemand gewoon even zat bent. De functie is een aanvulling op de unfollow functie die al lange tijd bestaat.

Tot zover deze aflevering van 3 Things Social. Tot volgende week.

Advertentie

Een gedachte over “3 Things Social: Snapchat helpt je adverteren, Pinterest’s smaakgrafiek en Apple’s ad blocker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.