SMM

3 Things Social: Tweet in 280 tekens, gezichtsontgrendeling bij Facebook en Snapchat’s lens op de wereld

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende 3 dingen uit het Social Media nieuws van de afgelopen week: Twitter probeert het met 280 tekens, Snapchat voegt gesponsorde 3D World Lenses toe en Facebook test het ontgrendelen van je account op basis van gezichtsherkenning.

Twitter probeert het met 280 karakters

Verreweg het belangrijkste nieuws op Twitter en daarbuiten deze week was dat Twitter zelf een test uitvoert met een uitbreiding van 140 naar 280 karakters als limiet voor berichten. Belangrijker nog dan de meningen die iedereen daarover heeft, zijn de redenen waarom dit gebeurt. Twitter zit in een positie dat de gebruikersgroei stagneert en dat de advertentie-inkomsten teruglopen. Dat kost adverteerders en schrikt nieuwe gebruikers af. En als nieuwe gebruikers dan ook nog eens geconfronteerd worden met een beperking die ze nergens anders op Social Media hebben, namelijk dat alles binnen 140 karakters moet… afijn, u kunt zelf de conclusie al trekken.

Dus gaat Twitter dezelfde kant op als Facebook: met kleine tests proberen welke zaken aanslaan bij de grote groep gebruikers. De uitbreiding van 140 naar 280 karakters moet u dan ook in dit licht zien. De vraag is alleen of Twitter nu het daadwerkelijke probleem oplost of aan symptoombestrijding doet. Bijvoorbeeld, slechts 9% van de Engelstalige tweets komt in de knoei met de limiet van 140 karakters. Een test waar ik persoonlijk naar uit kijk is de mogelijkheid om tweets te bewerken nadat u ze verzonden heeft, want elke keer tweets verwijderen en dan minus 1 spelfout opnieuw posten is niet heel erg gebruiksvriendelijk. En ik hoop dat er mogelijkheden komen om het pesten op Twitter (en dan zeker niet alleen van kinderen maar ook van bedrijven) en onzinnige doodsbedreigingen van mensen met een mening aan te pakken.

Biedt dit nou voor bedrijven mogelijkheden die er nog niet waren? Persoonlijk denk ik van niet. Voor zover u Twitter gebruikt voor uw klantenservice heeft u via direct messages al geen last van de limiet en in verreweg de meeste gevallen kunt u een goed verhaal prima in 140 karakters vertellen. Natuurlijk is het wel fijn dat u niet meer hard afgekapt wordt als u eens wat langer van stof bent. En u krijgt wat ruimte om wat minder schreeuwerig over te komen.

Overigens verandert Twitter ook de userinterface in diezelfde test. U ziet niet langer hoeveel karakters u nog de ruimte heeft. Dat gebeurt, zoals u in de schermprint hieronder (gevonden op TechCrunch) pas als u bijna bij de 280 karakters bent.

cramming-composer-screens-reactive-only

Snapchat voegt gesponsorde 3D World Lenses toe

Twitter is zeker niet de enige die kijkt naar innovatie van het eigen platform. Snapchat loopt daarin ver voor op de andere platforms en heeft te maken met dezelfde bedreigingen als Twitter (afzwakkende gebruikersgroei). Dat je met lenses in Snapchat grappige en interessante effecten mee kunt geven aan je foto’s en filmpjes wist u wellicht al maar nu is er een nieuwe mogelijkheid: de 3D World Lenses is het mogelijk om producten binnen snapchat beschikbaar te stellen. Dit werkt via augmented reality waarbij uw product als het ware over een camerashot heen wordt geplakt. En daar kunnen snappers dan weer hele leuke dingen mee doen (u ook trouwens). De functionaliteit is gebaseerd op de 5 maanden geleden gelanceerde World Lenses functionaliteit (de link leidt naar een filmpje waar de functionaliteit wordt uitgelegd), die dus nu ook voor advertentiedoeleinden kan worden ingezet. De onderstaande foto geeft een beeld van de mogelijkheden en komt uit het artikel van marketingfacts.nl.

Snapchat_worldlenses

Behalve de World Lenses worden er ook zogenaamde Sky Filters uitgerold. Dit zijn ook weer augmented reality laagjes die u over uw snap heen kunt plakken. Zo kunt u daarmee een foto die bij daglicht is genomen laten lijken op een foto van rond zonsondergang.

Sky-Filter-796x354

Snapchat is bijzonder vooruitstrevend bij het gebruik van augmented reality. Dit innovatieve is er altijd al wel geweest maar wordt versterkt doordat Facebook en – met name – Instagram erg succesvol zijn met functionaliteit die gekopieerd is van die van Snapchat. Waar Snapchat 166 miljoen dagelijkse gebruikers heeft, is Instagram inmiddels op 500 miljoen aangekomen.

Facebook test: je account ontgrendelen met je gezicht

Als u uw password vergeten bent, kan inloggen op social media platforms nog weleens problematisch zijn. Sommige platforms willen dan het antwoord op een geheime vraag hebben of een geheime code die u ooit eens hebt gekregen. Maar ja, wat was dat antwoord nou. Stond dat ergens op mijn telefoon?

Deze oplossing is niet heel gebruiksvriendelijk en eerlijk gezegd op zijn minst onveilig als u geen password kluis heeft. Want als uw telefoon wordt gestolen of als u het mailtje/foto met de code erin per ongeluk in uw iCloud zet dan zijn de gevolgen als u per ongeluk op een verkeerde link klikt niet te overzien.

Tijd voor iets nieuws dus: ontgrendelen met behulp van gezichtsherkenning. Daar is Facebook nu mee begonnen en ik vermoed dat ze zeker niet de laatste gaan zijn die hiermee gaan werken. Natuurlijk, het is mogelijk om uw gezicht na te maken. Dat weten we al uit James Bond films. Dus compleet veilig zal het niet worden. Maar uw handtekening kan ook vervalst worden en de kans dat uw mobiele telefoon wordt gestolen is echt veel groter dan dat iemand op het idee komt om juist uw gezicht na te maken.

Behalve deze test waren er nog een paar tests die wel de moeite waard zijn om te noemen: Iedereen die weleens een Facebook Live uitzending onderbroken heeft gehad door slechte wifi zal blij zijn met functionaliteit waarmee u gewoon door kunt gaan met filmen in de wetenschap dat het uploaden van de uitzending gewoon doorgaat als u weer goede wifi heeft. Met name in gevallen waarin de onderbreking van het wifisignaal een paar seconden duurt is dit wel erg prettig. Facebook test deze functionaliteit nu.

Wilt u weten wanneer een contactpersoon op Messenger voor het laatst ingelogd was? Facebook test in zijn Messenger met een indicator waarmee u dat kunt zien.

Dan is er een test met een functie waarmee u berichten waarin u vrienden en volgers uitgenodigd om een bepaalde pagina leuk te vinden, te personaliseren. In LinkedIn kon dit al maar nu probeert ook Facebook dit uit (De foto heb ik uit het blog van de Social Media Marketing Talk Show van 30 september).

gd-facebook-invite-page-notes

En tot slot een nieuwe functie in LinkedIn, of eigenlijk in Outlook, met e-mailprogramma van Microsoft. Als u Office 365 heeft dan kunt u bij afzenders gelijk de profile card met hun LinkedIn profiel openen. Erg handig als u wilt weten wie die afzender eigenlijk is en een goede reden om uw LinkedIn profiel op pijl te houden. Tot volgende keer!

5 gedachten over “3 Things Social: Tweet in 280 tekens, gezichtsontgrendeling bij Facebook en Snapchat’s lens op de wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.