privacy·SMM

3 Things Social: Geofilters bij LinkedIn, Instagram peilingen en verplicht partner worden bij YouTube

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende 3 dingen uit het Social Media nieuws van de afgelopen week: Geofilters op LinkedIn, peilingen in Instagram Stories die je kunt delen op Facebook en YouTube verplicht je om partner te worden om video’s met externe links te kunnen posten.

LinkedIn introduceert geofilters

Geofilters, hoor ik u denken, dat was toch iets van Snapchat? Wat moet LinkedIn daar dan mee? Bij een conferentie over vrouwen in technologie experimenteren dus. De geofilters passen bij een eerder geïntroduceerde videofunctie en zijn bedoeld voor evenementen en kan worden gebruikt aan de onderkant van foto’s en video’s. Het is een leuk voorbeeld van hoe je met locatie-gegevens mensen een specifieke functionaliteit kunt bieden.

Waar dit voor ondernemers interessant gaat worden is als u evenementen organiseert, zoals de Bedrijfsmodeshow van Wijntje aan het Pleintje. Overigens is het niet te verwachting dat deze functie heel breed beschikbaar komt, want LinkedIn maakt de filters op dit moment op maat per event en is dus selectief waar de functie wordt uitgerold.

Snapchat zelf zit ondertussen ook niet stil, want het kwam met een even leuke als kunstzinnige nieuwe functie. In samenwerking met de kunstenaar Jef Koons is een filter ontwikkeld waarmee gebruikers de kunst van Koons op specifieke locaties in een snap kunnen plakken. Mocht u kunstenaar zijn en interesse hebben, Snap zoekt nog kunstenaars.

Peilingen op Instagram

Een ander staaltje filters kwam van Instagram deze week. Die kwamen met de mogelijkheid om een kleine peiling te combineren met een Instagram Story. Stelt u zich niet te veel voor van de functie zelf want u heeft een beperkt aantal tekens om de vraag te stellen en er zijn twee antwoorden mogelijk. In dit filmpje wordt de functie uitgelegd. Oh, en anoniem is het ook niet want u kunt zien wie wat heeft gestemd (gelukkig kunnen andere gebruikers dat dan weer niet zien). Net als de story is ook de peiling 24 uur zichtbaar.

Op zich is dit niet heel opzienbarend, maar Instagram kondigde ook aan dat het mogelijk wordt om stories van Instagram ook op Facebook te posten. Dit is trouwens voornamelijk een gemaksfunctie voor prive-personen, want het beperkt de tijd die nodig is om stories van instagram te ‘reproduceren’ in een Facebook story. Wat voor bedrijven minder is: u kunt niets met Facebook Stories en dus ook niets met de mogelijkheid om Instagram stories als Facebook Story te plaatsen.

YouTube maakt u verplicht partner

Stel, u wilt een link naar uw eigen website in uw call-to-action opnemen aan het eind van uw video en dat op YouTube zetten. Tot nu toe kon je dan een zogenaamde end card in je filmpje opnemen met de informatie en de link en je filmpje online zetten. Dat kan nu niet meer, tenzij u YouTube Partner bent. De stap is bedoeld om misbruik van het platform in te dammen. Vroeger moest je tenminste 10.000 volgers hebben op YouTube om mee te mogen doen en dus leidde de stap in eerste instantie tot paniek bij producenten met minder volgers, maar die beperking is ook verdwenen. U kunt dus nog steeds de end cards gebruiken alleen moet u Google van een aantal extra gegevens voorzien.

Google is trouwens niet de enige partij die de mogelijkheden tot misbruik indamt. Facebook doet dat ook en wel op een zeer interessante manier: u kunt binnenkort precies zien hoe uw concullega’s adverteren. Al die gegevens (ook de uwe dus, als u op Facebook adverteert) worden namelijk openbaar. De achtergrond hierbij is dat Rusland gebruik heeft gemaakt van Facebookadvertenties bij een poging om de Amerikaanse Presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Facebook heeft ervoor gekozen om (tegelijk met extra toezicht op de advertenties door mens en machine) transparantie als middel in te zetten. Dus mocht u een kijkje in de keuken van een andere ondernemer willen, dan is dit uw kans.

Deze week was een behalve al dit nieuws ook een Google event met een hoop nieuwe hardware. Daar wil ik er een uitpikken en om een iets andere reden dan gebruikelijk: Google Home mini. Dit soort smart speakers kun je in je huis nemen om gebruik te maken van apparaten in huis, zaken op te zoeken of om je kinderen te vertellen dat het eten klaar is. Je stuurt het aan met je stem via de Google Assistant (voor de Apple freaks, dit is de Google-versie van Siri). Dit is buitengewoon interessante technologie in het kader van de zogenaamde sleepwet. Deze wet geeft de overheid het recht om al uw communicatie over alle apparaten (dus ook dit soort gadgets) af te luisteren zonder dat u daar iets van weet. Dat gebeurt voor opsporingsdoeleinden maar er kan met de nieuwe wet ook een geheime database van de AIVD komen met die gegevens erin. Omdat deze apparaten stem-gestuurd zijn, zullen ze ook gewone huis tuin en keuken conversaties kunnen waarnemen en die gesprekken vallen dan dus ook binnen de scope van het sleepnet. Dus zelfs als u niets te verbergen heeft is het verstandig om na te denken over de privacy component van de aanschaf en het gebruik van dit soort apparaten. Tot volgende week!

Advertentie

Een gedachte over “3 Things Social: Geofilters bij LinkedIn, Instagram peilingen en verplicht partner worden bij YouTube

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.