SMM

3 Things Social: Twitter bookmarkt, Google analyseert beter en Facebook chat op het werk.

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende 3 dingen uit het Social Media nieuws van de afgelopen week: Twitter introduceert bookmarks, Google past haar analytics functie aan en Facebook lanceert een chat functie in haar Workplace product.

Twitter introduceert bookmarks

Kent u dat gevoel? U zit op Twitter en ziet een interessante tweet langskomen in uw tijdlijn, maar u heeft nu net even geen tijd om daar echt naar te kijken. Tot nu toe kon je die tweets alleen terugvinden door hem te liken. Twitter heeft nu eindelijk een echte oplossing voor dit probleem: u kunt een tweet bookmarken. Deze oplossing kwam deze week naar boven uit een zogenaamde hackathon, zeg maar een marathon ontwerp sessie waarin een bepaald probleem wordt ‘gehackt’. Het nieuws werd door productmanager Jesar Shah aangekondigd en de schermprints hieronder zijn van haar.

tweet_bookmarks

De nieuwe functie heeft een gevolg voor de manier waarop u naar de statistieken van uw berichten moet kijken. De likes kwamen daar namelijk ook in terug als gemeten ‘engagement’ van volgers en dat gaat nu wegvallen. Dus u hoeft niet in paniek te raken als u wat minder likes op uw berichten krijgt.

Tegelijkertijd kondigde Twitter ook een functie aan om bij te blijven bij evenementen, genaamd ‘happening now’. Deze functie is voorlopig alleen nog in de VS beschikbaar en start met sportevenementen als de Superbowl (American Football) en de World Series (honkbal). Voor u als ondernemer wat minder relevant maar wellicht wel leuk als u net als ik van Amerikaanse sport houdt.

Google past haar analytics functie aan

In de komende weken gaat u veranderingen zien in uw Google Analytics. Zo komt er een nieuwe homepage en wordt het navigeren door de verschillende onderdelen makkelijker. Dit alles is onderdeel van het Google Analytics 360 pakket. Dit pakket verenigt functies als Google Analytics, Google Tag Manager en Data Studio met elkaar. De schermprints hieronder zijn van Google zelf.

suite-homesuite-search

Ook voor administrators (de mensen in uw bedrijf die de toegang tot uw deel van Google Analytics beheren) en social media managers zijn er wijzigingen. Die hebben deels met veiligheidsaspecten te maken en deels met gebruiksgemak. Zo wordt het aanmaken van accounts simpeler en komt er een functie waarmee u kunt zien wanneer er voor het laatst is ingelogd, wat dan weer een indicatie kan zijn dat er mogelijk onbevoegd gebruik van een account wordt gemaakt.

Daarnaast werd er ook aangekondigd dat er functionaliteit wordt vrijgegeven in YouTube die u in staat stelt om bezoeken aan uw winkel te vergroten en de effectiviteit van uw advertentie op dat gebied beter te meten. U kunt namelijk het adres en een routebeschrijving opnemen in uw videoadvertenties. En omdat 90 % van alle verkopen wereldwijd nog steeds in een fysieke winkel plaatsvindt is dat wel prettig. Overigens kunt u ook het effect van die videoadvertenties en de daarbij gebruikte zoektermen beter meten, want ook daarvoor komt functionaliteit beschikbaar. Daarin is het overigens niet mogelijk om te zien wie uw winkel bezocht heeft, want er is geen koppeling met individuele YouTube gebruikers. En de rapporten zijn voorlopig vooral betrouwbaar bij wat grotere aantallen.

YouTube kwam trouwens ook met het nieuws dat de Creator Hub in een nieuw jasje wordt gestoken. Dit mede naar aanleiding van het nieuws van vorige week over de min of meer verplichte winkelnering als u wilt verwijzen naar externe website.

Facebook lanceert een chat functie in Worplace

Facebook begeeft zich sinds enige tijd in de wereld van software waarmee medewerkers op het werk kunnen samenwerken en communiceren. Een voorbeeld van dit soort software is Slack. Het Facebook-product heet Workplace en heeft inmiddels 14000 klanten. Die hadden al de nodige functies maar voor het delen van schermen moest er worden uitgeweken naar Skype en WebEx. Agelopen week dook er echter een test versie op van een functie die in Workplace zit waarmee medewerkers onderling kunnen chatten en schermen delen (schermprints hieronder komen beide uit het artikel van TechCruch waarnaar de link verwijst).

facebook-desktop-app

Mocht u denken ‘maar daar betaal ik ze niet voor’, dan moet ik u toch even op weg helpen. Want met name in wat grotere bedrijven waarin medewerkers op verschillende vestigingen met elkaar moeten samenwerken zijn dit functies die best veel reistijd en dus productiviteit schelen. En het wordt ook makkelijker om presentaties te geven voor uzelf want u hoeft niet meer zelf alle locaties fysiek af om die PowerPoint sheets te presenteren. En u kunt tot in detail aangeven wat u deelt op uw scherm. Bij Skype kan alleen het scherm worden gedeeld (dus iedereen kan meelezen in uw mail als u die open heeft staan).

facebook-screen-sharing

Maar wat doet Facebook dan in die markt? Facebook wil gebruikers zowel zakelijk als prive kunnen bedienen. En daarbij wordt gebruik gemaakt van een userinterface die gebruikers al kennen: die van Facebook.

Tot slot nog iets anders: De afgelopen maanden is Linde Buitelaar van Vrolijk Ontwerp bezig geweest om een nieuw logo te ontwerpen voor Your Social Media Buddy. Hieronder vindt u een selectie van de logo’s die ze heeft gemaakt. Laat u me weten wat u het best bij mijn bedrijf vindt passen? Dat kan via mail en via mijn Facebookpagina. U hoeft alleen maar aan te geven of u voor rechts, links of midden kiest.

Advertentie

Een gedachte over “3 Things Social: Twitter bookmarkt, Google analyseert beter en Facebook chat op het werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.