SMM

3 Things Social: Facebook splitst de tijdlijn, LinkedIn antwoordt slim en Snapchat laat u spoken.

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende 3 dingen uit het Social Media nieuws van de afgelopen week: Facebook test met splitsen van de tijdlijn, LinkedIn start met Smart Replies en Snapchat laat u spoken.

Facebook test met het splitsen van uw tijdlijn

Soms word je wakker en krijg je het idee dat je een dag gemist hebt. Dat was bij mij afgelopen dinsdag het geval toen mijn Twitter feed volstond met het bericht dat Facebook test met het splitsen van de tijdlijn en dat bedrijfsmatige berichten voortaan alleen nog maar via de explore functie beschikbaar zouden zijn. Want dat zou nogal wat gevolgen hebben voor bedrijven die alleen nog met advertenties op de tijdlijn van hun volgers zouden kunnen komen.

Inmiddels was er ook al een reactie van Facebook beschikbaar. Ja, er wordt getest met het scheiden van berichten van vrienden en familie van commerciele boodschappen in Sri Lanka, Bolivia, Slowakije, Servië, Guatemala en Cambodja. Maar dat moest vooral niet worden geinterpreteerd als iets wat dus doorgevoerd gaat worden. Sowieso duurt de test nog een paar maanden om te kijken wat de reacties zijn en daarnaast is de test juist bedoeld om uit te vinden wat mensen ervan vinden om de berichten van vrienden en van bedrijven gescheiden van elkaar te hebben.

Maar stel nou dat ze dit wel doorzetten, wat betekent dat dan voor u? Journalisten in de genoemde landen gaven al aan dat hun bereik flink was verminderd, en dan met name het zogenaamde organische bereik (zonder adverteren). En dat zou kunnen betekenen dat u dus moet gaan adverteren om uw berichten nog bij volgers te krijgen. Of u moet er genoegen mee nemen dat uw berichten in een apart deel van Facebook staat wat veel gebruikers niet kennen en in de praktijk – als ze het kennen – waarschijnlijk sowieso zullen negeren. Dus toch maar aan de Facebook Ads? Dat is een keuze die u alleen kunt maken. Voorlopig is het alleen een test, maar Facebook heeft wel aangegeven dat het de wensen van haar gebruikers serieus neemt.

Facebook kwam overigens ook met richtlijnen voor hoe u het best gebruik kunt maken van de newsfeed. Daarin zit ook een filmpje over hoe het verder geheime algoritme nou werkt wat voor iemand zonder enige kennis van zaken te begrijpen is. De kort door de bocht conclusie van mijn kant: het vertellen van een consistent verhaal is ook op Facebook belangrijk en vergroot, onafhankelijk van hoe de tijdlijn eruitziet, uw kans om gezien te worden door uw doelgroep.

LinkedIn start met Smart Replies

Als u de berichten binnen LinkedIn in de gaten heeft gehouden dan heeft u het wellicht al gezien: LinkedIn werkt met zogenaamde Smart Replies. Dit zijn standaardantwoorden op veel gestelde vragen. Zo kunt u bij een jubileum op het werk van een connectie al aangeven dat dit een hele prestatie is of op een prive berichtje een duim omhoog of bedankt antwoorden. En dat gaat LinkedIn verder uitbouwen, eerst in het Engels maar later vast ook in andere talen. Het is een vorm van kunstmatige intelligentie die we veel meer gaan zien. Als u een idee wilt hebben hoe het werkt, dan kunt u dat in het onderstaande filmpje krijgen.

Is dat vooruitgang? Niet als u net als ik van persoonlijke berichtjes houdt. Aan de andere kant is het wel makkelijk want in plaats van een woord te typen hoeft u het nu alleen nog maar aan te klikken (iets wat overigens al kan met Google toetsenborden). En het leuke van kunstmatige intelligentie is dat het ook weer zelf leert van uw typgedrag dus dan kunt u straks zonder te typen (of de berichtjes in te spreken via Siri of Google Assistant) de berichtjes versturen. En u kunt het ook uitzetten. Als u meer van de achtergrond wilt weten dan is er een post op het blog van LinkedIn zelf die zeer de moeite waard is.

Snapchat deelt externe links en laat u spoken

Snapchat wordt steeds meer een volledig social medium voor adverteerders. Zo wordt het nu mogelijk om links via snapchat te delen in een prive bericht aan een of meerdere personen. Dat kon al in de Android app maar sinds de laatste update ook in de iOS app van Snapchat. Dit kon overigens al via stories. Dit is belangrijk juist omdat Facebook mogelijk juist de andere kant uitgaat en bedrijven naar een apart deel van de app gaat verbannen. Bij Snapchat zal het winnen van marktaandeel denk ik wel wat lastiger worden omdat het wel de nodige creativiteit en tijd vergt van een bedrijf om op Snapchat succesvol te zijn.

Een andere optie geeft u de mogelijkheid om een paar uur tot een paar dagen in ghost mode te gaan (ofwel in spookmodus). Dit is een privacy optie waarmee u niet continu uw locatie hoeft te delen maar ook niet het delen compleet uit hoeft te zetten. En ook niet hoeft na te denken of u de functie nou weer aan had gezet.

Komende vrijdag ben ik met 17 andere deelnemers te bewonderen bij de Bedrijfsmodeshow van Wijntje aan het Pleintje. Dan presenteer ik ook officieel mijn nieuwe logo van Vrolijk Ontwerp. Als u langs wilt komen, de locatie is Lunchroom Jaffna in Winkelcentrum de Baronie in Alphen aan den Rijn. En als alles goed gaat dan zijn we ook te zien via Facebook Live op de Facebookpagina van Wijntje aan het Pleintje. Dit alles op 3 november vanaf ongeveer 16.45. Tot volgende week!

Advertentie

3 gedachten over “3 Things Social: Facebook splitst de tijdlijn, LinkedIn antwoordt slim en Snapchat laat u spoken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.