SMM

3 Things Social: Nieuwe Twitter metrics, Facebook en Paypal bouwen verder en de nieuwe Vrijwilligerspunten App.

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende drie dingen uit het Social Media nieuws van de afgelopen week: Twitter test met engagement metrics, Facebook bouwt betaalfunctie met PayPal uit, en Vrijwilligerspunten als nieuwe manier van belonen.

Twitter test met engagement metrics

Deze week kwam naar buiten dat Twitter op kleine schaal aan het testen is met het vervangen van de reguliere retweets- en like-tellers door de mededeling hoeveel mensen er over een tweet ‘praten’: De ‘Talking about this’ count (zie hieronder voor een schermprint). Op dit moment is het een kleine test volgens Twitter die ook alleen bij zogenaamde ‘embedded tweets’ (tweets die op een website worden weergegeven) zichtbaar is.

tweet_embed

Twitter hoopt op deze manier de informatie over de populariteit van een tweet toegankelijker te maken voor het grote publiek. Dit past ook weer in de strategie om het platform nieuw leven in te blazen. Juist daarom is het kiezen van embedded tweets ook een goed idee, omdat het bericht dan wordt gezien door mensen die minder affiniteit hebben met het platform. En die mensen wil Twitter niet vermoeien met informatie die eerst ‘ontcijfert’ moet worden.

Een andere test van Twitter is de ‘save for later’-functie. Hiermee kunt u tweets op uw tijdlijn bewaren om later nog eens na te lezen. De naam van deze functie is inmiddels bekend: Bookmarks. Een van de gebruikerswensen is dat de bookmarks alleen zichtbaar zijn voor de Twittergebruiker zelf. Waarschijnlijk wordt dat opgelost door de bookmarks te plaatsen in het profieldeel van de app en het drop down menu onder het icoon van uw eigen account rechtsboven in het scherm van de website, waar u bijvoorbeeld ook de lijsten en momenten (vergelijkbaar met de stories op Instagram en Facebook) kunt vinden.

bookmarks_schermprint

Facebook bouwt betaalfunctie met PayPal uit.

Facebook is al een tijd bezig om de marktplaatsfunctie van het platform te verbeteren om Facebook daarmee ook als commercieel platform in de markt te zetten. Een van de zaken waar het bedrijf mee komt, is een integratie met de betaalfunctie van PayPal. Hiermee kunnen mensen via hun e-mailadres betalen, dus geen gehannes meer met IBAN en BIC-codes met alle mogelijkheden tot phishing activiteiten van dien. De mogelijkheid om persoonlijk te betalen is er sinds vorige maand toen werd aangekondigd dat gebruikers van Messenger elkaar via de PayPal-functie kunnen betalen.

Deze week kwam naar buiten, dat verkopers van goederen op Facebook nu een factuur via Facebook Messenger kunnen sturen. De koper kan vervolgens betalen via de in de factuur geïntegreerde PayPal-extensie.

si_invoice-review

In Nederland is de functie nog niet beschikbaar, maar ik vermoed dat die er wel gaat komen. Voor ons land is het met name een aanvulling op het bestaande aanbod van betaaldiensten zoals iDeal.

Vrijwilligerspunten om vrijwilligers te belonen

Deze week ging er een interessante pilot van start van de website vrijwillligerspunten.nl. Vrijwilligerspunten is een initiatief van ExNovis van Rob Raven (ook bekend van karaokedjrob.nl). Vrijwilligerspunten richt zich op organisaties die werken met vrijwilligers en stelt ze in staat om vrijwilligers te vinden, te belonen en aan zich binden. In het kader van transparantie: Rob is een persoonlijke vriend van me en ik krijg er niets voor dat ik over zijn idee schrijf (behalve misschien een kop koffie).

Hoe kan Vrijwilligerspunten u helpen? Stel u heeft een kinderboerderij of een molenwinkel en maakt gebruik van vrijwilligers. Dat gaat goed zolang iedereen op de afgesproken tijdstippen kan. En anders moet de vrijwilligerscoördinator een ander zien te vinden. Maar u kunt niets betalen en last minute wijzigingen leiden vrijwel altijd tot problemen. Daarnaast zijn er natuurlijk vrijwilligers die wat meer doen dan anderen, bijvoorbeeld omdat ze wat meer tijd hebben. Die wilt u dan graag passend belonen, en liefst met wat meer dan de overigens gezellige barbecue voor vrijwilligers.

Vrijwilligerspunten biedt een app die vrijwilligers automatisch een vast aantal punten geeft voor afgeronde vrijwilligerstaken. Die punten kunnen ze sparen in een persoonlijke wallet of ze geven die gelijk uit aan een kop koffie of een broodje (waar u nu nog een consumptiebon voor gebruikt). Na verloop van tijd hebben ze dan genoeg punten om iets leuks voor zichzelf te kopen bij uw organisatie of bij een van de sponsoren. En kunnen ze een keer niet, dan kunnen ze onderling ruilen. Dat scheelt de coördinator een hoop kopzorgen en de punten gaan automatisch mee. Verschillende type vrijwilligerstaken kunnen aan een (vooraf afgesproken) aantal punten worden gekoppeld, zodat voor iedereen duidelijk is welke beloning er tegenover de vrijwilligerstaak staat. Daarnaast scheelt het een hoop administratie en planning (en website onderhoud) want u hoeft ook niet meer bij te houden wie welke taken heeft gedaan. Dat doet de app voor u.

poster-800x1131

De pilot loopt bij NHC de IJssel. Ook een voetbalclub uit Alphen aan den Rijn heeft al interesse getoond in het concept van Vrijwilligerspunten.

Tot volgende week!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.