SMM

3 Things Social: De nieuwe App van Snap, fondsenwerven met Facebook en Instagram’s business toolkit

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende drie dingen uit het Social Media nieuws van de afgelopen week: de nieuwe app van Snap, fondsenwerven met Facebook en de Instagram Business toolkit.

De nieuwe app van Snap

Deze week is Snapchat begonnen met het uitrollen van een nieuwe versie van de mobiele app met een nieuw algoritme. Het algoritmen bepaalt wie welke berichten te zien krijgt en in welke volgorde dat gebeurt. Snapchat zal nu de berichten plaatsen op basis van wat iemand het meeste kijkt. Dat doet Neflix ook trouwens, dus dan weet je gelijk dat Facebook niet de enige is die functies van anderen (met name Snapchat) kopieert. Het doel is daarmee ook gelijk duidelijk: gebruikers langer op de app houden en zo meer advertenties kunnen tonen. Daarnaast wordt de app wat makkelijker voor mensen die nog niet gewend zijn aan Snapchat. Hieronder ziet u screenshots die ik via Techcrunch vond.

Verreweg de meest interessante ontwikkeling is dat Snapchat een scheiding aanbrengt tussen vrienden op Snapchat en creators (mensen die professioneel berichten maken). Bij Snapchat zullen berichten van bedrijven alleen via de zogenaamde discover functie te zien zijn, tenzij ze betalen via advertenties. En daar testen ze bij Facebook ook mee. Wat de creators ervoor terugkrijgen is hulp bij het verkrijgen van meer volgers.

De nieuwe Snapchat is interessant vanuit twee perspectieven. De eerste is de ontwikkeling waarbij de ‘tijdlijn’ wordt gesplitst in vrienden plus advertenties en ‘gewone bedrijven’ omdat die daadwerkelijk vorm lijkt te krijgen. De tweede is dat het platform Snapchat voor bedrijven veel interessanter gaat worden omdat de app toegankelijker wordt voor het brede publiek omdat de navigatie en lay out meer in lijn wordt gebracht met Instagram. Het is dus zeker een ontwikkeling om in de gaten te blijven houden.

Als u meer wilt weten over de Snapchat update en schermprintjes wilt zien dan kan ik dit artikel van Techcrunch aanraden wat zeer uitgebreid is. Voor een kort visueel overzicht is het onderstaande filmpje een aanrader.

Fondsenwerven met Facebook

Dat Facebook en CEO Mark Zuckerberg zich graag voor laten staan op hun sympathie voor goede doelen, is inmiddels wel bekend. Dat dit van tijd tot tijd tot problemen leidt met Russische hackers en IS strijders ook. Maar afgelopen week nam Facebook een duik in het diepe met een hele sloot met nieuwe functionaliteiten die speciaal met het oog op goede doelen zijn ontwikkeld.

Er was al een tool waarmee aan fondsenwerving kon worden gedaan maar daarvoor moest wel een deel van de opbrengst bij Facebook worden ingeleverd. Dat laatste is nu verleden tijd. Verder wordt de functionaliteit opengesteld voor websites buiten Facebook, waardoor fondsenwervers ook vanaf hun eigen site een speciale API te gebruiken om ook hun vrienden/volgers op de hoogte te houden van nieuws en initiatieven. Vooral bij evenementen kan dat prettig zijn. En de tool was nog niet in Nederland beschikbaar maar dat gaat nu wel gebeuren.

fundraisers

Daarbij komt er een pot van US$ 50 miljoen beschikbaar om donaties te kunnen laten matchen door Facebook. En Facebook gaat data over gebieden die hulp nodig hebben delen met goede doelen organisaties om ze op die manier te helpen om beter en gerichter te kunnen helpen.

Voor goede doelen is dit goed nieuws, maar ook als u met uw bedrijf een goed doel wilt steunen (denk aan Movember of straks Serious Request) kan bijvoorbeeld de API een goed hulpmiddel zijn om meer donaties met minder moeite binnen te halen.

De Instagram Business Toolkit

Instagram maakte deze week bekend dat er wereldwijd maar liefst 25 miljoen profielen van bedrijven zijn (in juli waren dat er nog 15 miljoen). Verreweg het grootste deel daarvan zijn kleine bedrijven. En die hebben een boel volgers want 80% van de 800 miljoen Instagrammers volgt een of meerdere bedrijven en maar liefst 200 miljoen komt dagelijks op een bedrijfspagina terecht.

Om dat te vieren en om bedrijven te helpen om op Instagram succesvol te zijn, lanceerde Instagram deze week een toolkit. De toolkit helpt volgens Instagram om profielen te verbeteren, betere afbeeldingen te maken, meer inzicht te krijgen in bezoeker statistieken en de stories functionaliteit goed te gebruiken. Daarnaast zijn er de gebruikelijke veelgestelde vragen en een hoop filmpjes.

Omdat de toolkit nu individuele use cases bevat kan hij wat karig overkomen. Omdat Instagram in de toekomst content gaat toevoegen, denk ik dat dit in de toekomst zeker een waardevolle bron van Instagram tips kan worden.

Dat was het weer voor deze week. Volgende week zal er ongetwijfeld weer een hoop social media nieuws zijn. En dus zijn er dan weer 3 Things Social te melden. Tot dan!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.