3 things social·SMM

3 Things Social: Instagram slaat stories op, Pinterest integreert Messenger en YouTube Remixt?

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende drie dingen uit het Social Media nieuws van de afgelopen week: Meer en beter gebruik maken van je Instagram Stories door een nieuwe opslagfunctie, Pinterest lanceert een chatbot op Facebook Messenger, en YouTube komt met plannen voor een eigen muziek streaming service a la Spotify: Remix.

Instagram slaat Stories op

Instagram kopieert weer eens een functie van Snapchat en verbetert die ook gelijk. Snapchat heeft al een tijdje een zogenaamde memories functie. Hiermee kun je de verhalen die je op Snapchat publiceert bewaren. Instagram komt nu met een archief voor de Stories en geeft je ook gelijk de mogelijkheid om die in een later stadium uit te lichten via de highlight functie.

 

archive_ios_us_3-up

Het opslaan van je verhalen gaat automatisch, dus daar hoef je niet voor te doen. Je kunt het automatisch opslaan wel uitzetten. De opgeslagen Stories zijn toegankelijk via de Archive functie en kunnen vandaar uit ook worden toegevoegd aan je highlights of aan de profielpagina van je bedrijf. In deze highlights wordt trouwens niet geadverteerd en het is ook niet mogelijk om er je eigen advertenties aan toe te voegen.

De toegevoegde waarde voor gebruikers is dat verhalen hergebruikt kunnen worden. Daarnaast is het niet meer zo dat je elke keer iets nieuws moet verzinnen (wat voor een groot bedrijf wellicht nog mogelijk is, maar voor kleinere bedrijven minder haalbaar is). In plaats daarvan kun je ook een ‘best of’ of weeksamenvatting via de highlights gebruiken om je creaties nogmaals onder de aandacht te brengen. Het maakt het platform dus ook geschikter voor mensen en bedrijven die niet onbeperkt de tijd hebben om iets nieuws te bedenken voor op Instagram En voor mensen en bedrijven die dat wel hebben, is het een mooie manier om bij de Stories ook een selectie te maken van de meest mooie en succesvolle verhalen en die dan rond – om een volstrekt willekeurig tijdstip te kiezen;-) – kerst uit de stal (of in dit geval uit de Cloud) te halen.

Pinterest integreert Messenger

Elke week worden er vele miljoenen ideeën (pins) gedeeld op Pinterest. Maar wist je dat er ook elke week bijna een miljoen pins buiten Pinterest om via Facebook Messenger worden gedeeld? Hoog tijd dus om dat delen wat makkelijker te maken en ervoor te zorgen dat mensen op Messenger dezelfde afbeeldingen in dezelfde grootte kunnen delen als op Pinterest terwijl ze gebruik maken van de zoekfunctie van Pinterest in Messenger. En dat kan nu met de chat-extensie van Pinterest in Facebook Messenger.

De chat extensie vindt je door op in elke willekeurige conversatie in Messenger op het blauwe plusje te klikken dat je links naast de box vind waar je een bericht typt. En u kunt er meer mee doen dan alleen Pinterest afbeeldingen vinden.

Pinterest lanceerde tegelijkertijd een nieuwe chatbot die ook op door Facebook gebouwde technologie is gebaseerd. Hierdoor kunnen gebruikers ook binnen Messenger gebruik maken van dezelfde mogelijkheden als hierboven zonder te moeten overschakelen naar Pinterest en daarna weer terug.

pintrest-bot-results-720x720

Waarom is dit interessant, behalve technisch? Omdat Pinterest de technologie van een directe concurrent gebruikt om de mogelijkheden van het eigen platform te vergroten. En het biedt Pinterest een mooie gelegenheid om mensen die nog geen lid zijn te laten kennismaken met wat je allemaal met Pinterest kunt doen. Daarnaast biedt het met name de marketeers de mogelijkheid om eigen pins in vol formaat onder de aandacht van klanten te brengen.

YouTube Remixt?

YouTube zou plannen hebben om in maart 2018 met zijn eigen versie van Spotify te komen: Remix. Maar wacht, YouTube heeft toch al muziek en via YouTube zelf is dat toch gratis te streamen? Dus waarom zou YouTube dat doen? Een waarschijnlijke reden is meer inkomsten en minder afhankelijkheden van advertenties, want volgens een rapport van Goldman Sachs (een grote Amerikaanse zakenbank) is de markt voor muziek via streaming diensten in 2030 ongeveer $28 miljard per jaar waard. Een andere reden is dat YouTube graag klanten wil helpen door ze toegang tot muziek te bieden op verschillende voorwaarden (ik vind al die reclame voor een YouTube filmpje erg irritant maar of ik ervoor wil betalen om ervan af te zijn is een andere vraag). Overigens, het logo hieronder is niet van de nieuwe service.

YouTube-music-796x419

De service zou behalve een Spotify achtige on-demand streaming service ook YouTube elementen als videoclips bevatten. Op dit moment is er al YouTube Red als betaalde en dus advertentievrije service, maar dat is niet exclusief voor muziek bedoeld. En er is Google Play Music, maar dat is er al sinds 2011 en het is nooit echt van de grond gekomen.

Waarom is dit nu interessant? Deze remix service zou een mooi voorbeeld zijn van hoe je informatie en data die je al hebt kunt gaan hergebruiken voor een product wat net even anders in elkaar zit dan wat je al had. In het geval van YouTube hebben we het dan over de videoclips van alle grote muziek labels.

Overigens was er nog een andere interessant nieuwtje uit de wereld van muziek: Facebook komt met een collectie van muziek en audio die makers van videofilmpjes kunnen gebruiken voor bij hun eigen creaties. Deze collectie is vrij van intellectueel eigendom en daarmee is de service vergelijkbaar met image banks als Pixabay waar u rechten vrije afbeeldingen kunt downloaden. Het beschikbaar stellen van audiomateriaal staat in relatie tot de lancering van de Creator app, een paar weken geleden.

Dat was het weer voor deze week. Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Tot dan!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.