3 things social·SMM

3 Things Social: Facebook gaat voor 360, Twitter draadjes en twee WhatsUpdates

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende drie dingen uit het Social Media nieuws van de afgelopen week: Facebook richt een community voor 360 graden video op, Twitter helpt je om via threads verhalen te vertellen en twee WhatsApp updates die je bedrijf kunnen helpen.

Facebook gaat voor 360 graden video

Facebook kondigde deze week weer een heleboel dingen aan, waaronder de uitrol van WorldEffects (een kloon van de Snapchat functionaliteit ‘World Lenses’) en het openstellen van de bèta versie van AR Studio (het augmented reality platform van Facebook), maar de aankondiging die ik echt opvallend vond was die van de community voor 360 graden video op Facebook.

Dit is opvallend omdat het weer een manier van Facebook is om diensten vanuit Facebook zelf aan te bieden en zo marketeers en creatieve geesten een one stop shop te bieden. Dit past in een trend die ik al eens eerder aanstipte en die voor meer social media bedrijven geldt.

De community biedt een heleboel informatie over hoe je een 360 graden video kunt maken en biedt ook de mogelijkheid om camera’s te lenen waarmee je zelf goede video’s kunt maken. Bijvoorbeeld op evenementen kunt u een 360 graden camera (bijvoorbeeld van GoPro) gebruiken om video’s te maken als u rondloopt. En daar organiseert Facebook dan weer workshops en evenementen voor.

En als u wat hulmiddelen nodig heeft om uw filmpje nog beter te maken, dan is er nu de is er een set met tools die 360 Director heet. Voor degenen die iMovie (de Apple tool om video’s te bewerken) hebben: dit is de Facebookversie daarvan. Het is een behoorlijk uitgebreide verzameling tools die voor de meeste mensen en bedrijven genoeg is om video’s te bewerken.

360-director-in-product.png

En mocht u een muziekje onder uw filmpje willen monteren zonder dat u last krijgt met auteursrechten, dan heeft Facebook ook daar een oplossing voor: de sound collection.

Twitter draadjes

Twitter kondigde aan dat de functionaliteit voor het posten van meerdere berichten in een thread. Deze functionaliteit heette eerder een Tweetstorm en geeft gebruikers de gelegenheid om een wat langer verhaal in meerdere tweets te posten en om meerdere tweets ook later aan elkaar te linken.

Tweetstorm

 

De oude functionaliteit in een nieuw jasje past in het heruitvinden van het Twitter platform om het aantrekkelijker te maken voor nieuwe gebruikers en nieuwe adverteerders. Want daarmee wil het nog niet echt vlotten, hoewel de bestedingen nu wel weer omhooggaan.

Deze functionaliteit geeft je de mogelijkheid om net als op Facebook en Instagram echt verhalen te gaan vertellen. Een mooi voorbeeld daarvan (met gevoel voor humor een paar zogenaamde stockfoto’s kom je heel ver) is deze draad.

Twee WhatsUpdates

WhatsApp kondigde deze week twee dingen aan waar u zeker wat mee kunt. In augustus schreef ik over de mogelijkheid om je bedrijf te registreren, maar nu is WhatsApp ook naar buiten gekomen met de drie niveaus die het gaat onderscheiden. Er zijn

  1. Business accounts, die wel aan een bedrijf zijn gekoppeld, maar niet geverifieerd zijn;
  2. Confirmed accounts waarvan WhatsApp heeft kunnen vaststellen dat het account hoort bij het telefoonnummer wat WhatsApp voor dat bedrijf kent; en
  3. Verified accounts waarvan WhatsApp weet dat het account hoort bij een authentiek merk (zeg KLM). Die drie niveaus zijn ook herkenbaar als zodanig, aldus WhatsApp.

Interessant was ook de mededeling van Facebook dat het mogelijk wordt een link naar je zakelijke WhatsApp in Facebook Advertenties te gaan verwerken.

fb-ad-to-open-wa-thread

 

Dit is goed nieuws voor ondernemers die tot nu toe min of meer tot Facebook Messenger veroordeeld waren, want voor Messenger bestaat deze functionaliteit al. Facebook Messenger is in de VS redelijk populair, maar daarbuiten is WhatsApp verreweg het meest populaire communicatiemiddel tussen klanten en bedrijven.

sommier-centre-ad-example

Als deze functie in Europa beschikbaar komt, dan wordt het mogelijk voor klanten om direct vanuit Facebook via WhatsApp contact op te nemen met jou over een product of dienst waarvoor je geadverteerd hebt door op het telefoontje te klikken (hierboven gevolgd door de woorden “Enviar mensaje”). Dat kan zijn voor vragen maar ook voor bijvoorbeeld bestellingen. Hiermee worden Facebook advertenties ook een veel directer middel om klanten te werven.

Helaas moeten wij in Europa nog een tijdje wachten, want de update wordt eerst in Zuid-Amerika en Azië uitgerold. Dat heeft onder meer te maken met de nieuwe privacywetgeving in de EU waarop Facebook en andere bedrijven en (overheids-)instellingen vanaf 25 mei 2018 aan te spreken zijn. Facebook zegt nog bezig te zijn met hoe dat moet gaan werken, mede in het licht van een aantal onderzoeken die nu door de EU worden uitgevoerd naar het al dan niet nakomen van beloftes die Facebook deed bij de overname van WhatsApp.

Dat was het weer voor deze week. Volgende week zijn er 3 dingen die me in 2017 zijn opgevallen in de wereld van social media gaan opvallen en dus kerstaflevering van 3 Things Social. Tot dan!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.