3 things social·SMM

3 Things Social: 3 Things 2017

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende drie dingen uit het Social Media nieuws van 2017: Facebook passeert Snapchat rechts, Twitter vindt zichzelf opnieuw uit en Microsoft integreert LinkedIn.

Facebook passeert Snapchat rechts

Facebook kwam dit jaar een aantal keren met functionaliteit die Snapchat al had. Het begon allemaal met QR-code met link naar iemands Messenger profiel wat een kopie is van de Snapchat code. Daarna kwamen Instagram en Facebook met Stories, een kloon van een functie waarmee Snapchat groot is geworden. En toen Snapchat met World Lenses begon kwam Facebook een paar maanden later met een kopie ervan: World Effects. Facebook was in het geval van Stories en Lenses heel erg open over dat Snapchat hun had geïnspireerd. En Facebook is ook open over waarom ze het doen: waar we nu nog statussen intypen op onze Facebook profielen, verwacht Facebook dat we dit in de nabije toekomst met onze camera gaan doen.

In sommige gevallen is het kopieer gedrag succesvol. Buitengewoon succesvol zelfs, in het geval van Instagram Stories wat al meer dagelijkse gebruikers heeft dan Snapchat totaal aan gebruikers.  Facebook Stories daarentegen zijn veel minder populair. Een korte blik op de bovenste regel van je mobiele Facebook app volstaat voor de bevestiging ervan. Er zijn slechts weinig vrienden die het überhaubt gebruiken en eerlijk gezegd zie ik er alleen maar bedrijven staan.

Met name de lens-functionaliteit is interessant voor de toekomst omdat het een toepassing is van Augmented Reality. Daarop wordt door alle grote partijen in de wereld van social media groot ingezet. Facebook en Apple hebben hun eigen AR-platformen ontwikkeld en ook Amazon roert zich in die wereld. Maar voor veel kleinere bedrijven is AR nog een beetje de ver-van-mijn-bed-show bij gebrek aan concrete toepassingsmogelijkheden.

Mijn favoriete functie op dit moment is de Stories en wel om drie redenen. Ten eerste geloof ik in de kracht van een goed verhaal en de Stories functies helpen zowel personen als bedrijven om hun verhaal te vertellen. Ten tweede zijn de Stories maar voor 24 uur te zien, waardoor een soort schaarste wordt gecreëerd. Ten derde, de gebruiker kiest ervoor om het verhaal te volgen en is daardoor veel meer ontvankelijk voor je boodschap. En dat geeft de mogelijkheid om mensen naar je bericht te laten kijken zonder je verhaal te hoeven opdringen. Die combinatie kan heel erg krachtig zijn en is voor alle gebruikers beschikbaar.

Overigens, niet altijd was het Facebook wat Snapchat kopieerde. Zo test Facebook een splitsing van de tijdlijn in een deel voor vrienden, familie en adverteerders en een deel voor bedrijven. Snapchat splitste zijn tijdlijn (voor zover je daarvan kunt spreken) een paar weken geleden zonder test. En net als Facebook heeft nu ook Snapchat een pixel.

Het overnemen van Snapchat functies heeft Facebook geen windeieren gelegd. Snap (eigenaar van Snapchat) wel. Advertentie-inkomsten vallen tegen, de koers van het aandeel loopt gestaag terug (koers is dit jaar met 40% omlaag gegaan, die van Facebook met 50% omhoog) en het bedrijf is bezig om een nieuwe versie van de software te maken die veel meer lijkt op hoe Facebook eruitziet.

Twitter vindt zichzelf opnieuw uit.

Twitter heeft dit jaar de eerste stappen ondernomen om zichzelf opnieuw uit te vinden. Zo werd de limiet op het aantal tekens in een bericht verdubbeld van 140 naar 280, zijn er ingrijpende wijzigingen doorgevoerd in het algoritme en gebruiksregels die misbruik en racisme tegen moeten gaan en worden er ook allerlei oude functies opnieuw ontwikkeld.

Verreweg de belangrijkste wijziging was de verdubbeling van de karakteristieke limiet van 140 tekens naar 280 tekens. Niet zozeer omdat het nou per se een wijziging was waar bestaande gebruikers op zaten te wachten, maar wel omdat juist die limiet de kern van Twitter was. De actie was dus meer symbolisch.

Daarnaast kwamen er wijzigingen in het algoritme (zeg maar het onderdeel van Twitter wat bepaalt wat je op je tijdlijn te zien krijgt) en in de gedragsregels. Een van de belangrijkste redenen voor gebruikers en adverteerders om te vertrekken was namelijk het chronische misbruik van het platform voor allerlei zaken waar (bijna) niemand op zat te wachten, zoals verheerlijking van geweld, online pesten, verspreiden van geruchten met als doel om de publieke opinie te beïnvloeden, etc. En daar gaat Twitter nu tegen optreden. Belangrijker dan de wijzigingen in regels en programmatuur is het besef bij Twitter dat vrijheid van meningsuiting ook zijn grenzen kent.

Persoonlijk vind ik Twitter nog steeds een van de leukste social media platformen omdat het uitnodigt tot een open dialoog, nieuws vanuit alle gezichtspunten beschikbaar maakt voor iedereen die het nieuws wil volgen en omdat juist de limiet op het aantal tekens tocht tot creativiteit en kernachtig formuleren dwingt (deze zin had bijvoorbeeld niet in 280 tekens gepast, laat staan in 140). En Twitter blijft het eerste platform waarop ik actief werd.

Behalve gebruikers moeten ook adverteerders voordeel van deze maatregelen gaan hebben. En dat is belangrijk voor het platform want beide moeten de weg terugvinden nadat het platform halverwege 2017 min of meer dood was verklaard. Beleggers hadden er uiteindelijk wel voordeel van. Het aandeel sloot iets meer dan 50% hoger.

Microsoft integreert LinkedIn

In de tweede helft van dit jaar heeft Microsoft een begin gemaakt met het integreren van aankoop LinkedIn in de functionaliteit van Microsoft Office. Zo is het in Microsoft Outlook mogelijk om door te klikken naar het LinkedIn profiel van degene van wie je mail ontvangt of met wie je een afspraak hebt. En het is nu mogelijk om een Curriculum Vitae in Microsoft Word te maken met behulp van je LinkedIn profiel.

Waar Facebook al een tijdje zoekt hoe het aankoop WhatsApp te gelde kan maken, is Microsoft begonnen met twee functies waar iedere gebruiker wat aan kan hebben. Want het is best prettig om vergaderingen en afspraken te kunnen voorbereiden door even snel naar het LinkedIn profiel te kijken van de tegenpartij. Al was het alleen maar om een ijsbreker te vinden. En een CV maken is waarschijnlijk niemands favoriete bezigheid, dus daar is alle hulp welkom.

LinkedIn wordt wel veel sneller geïntegreerd dan bijvoorbeeld Skype wat al een aantal jaren eigendom was voordat de technologie via Lync en Skype for Business echt geïntegreerd werd in het software aanbod.

Met Facebook heeft Microsoft er op de zakelijke markt overigens een geduchte concurrent bij. Want Facebook lanceerde Workplace waarmee op een social manier samengewerkt kan worden. Of dat echt een vlucht gaat nemen, is iets wat we in 2018 gaan zien. Persoonlijk ben ik er skeptisch over omdat het met name bij grote bedrijven meer een culturele verandering is dan echt nieuwe technologie.

Ik mag hopen dat dit slechts een voorzichtige start is, want Microsoft heeft grof geld (26,2 miljard dollar) voor LinkedIn betaald en heeft – getuige o.a. Nokia – geen briljant trackrecord waar het gaat om aankopen die waarde toevoegen aan het bedrijf en zijn aandeelhouders. Die laatste groep werd dit jaar wel een stuk rijker want het aandeel Microsoft steeg met meer dan 35% in waarde. Het grootste deel van die waardestijging zat – u raadt het al – in het tweede half jaar.

Dit waren de drie dingen die mij zijn opgevallen het afgelopen jaar. Maar ik ben benieuwd wat jou is opgevallen en wat hier niet tussen staat? Dus heb je wat gemist of heb je andere ideeën of suggesties? Laat het weten via dirkjan@yoursocialmediabuddy.com of via het contactformulier.

Volgende keer zijn er drie dingen in de wereld van Social Media waarvan ik denk dat ze volgend jaar gaan opvallen. Voor nu wens ik je een hele fijne jaarwisseling en alvast een gezond, gelukkig en succesvol 2018.

Advertentie

Een gedachte over “3 Things Social: 3 Things 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.