3 things social·privacy·SMM

3 Things Social: 3 voorspellingen voor 2018

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze keer de volgende drie voorspellingen voor 2018: de splitsing van de tijdlijn zet door, stories functies geven storytelling een boost en de definitieve doorbraak van privacy?

De splitsing van de tijdlijn zet door

Snapchat deed het al in 2017 en Facebook begon met testen maar ik denk dat alle social media platforms in 2018 alleen nog maar bedrijven op de tijdlijn van personen toelaten als die bedrijven ervoor betalen. Veel gebruikers zijn in toenemende mate zat van alle bedrijven die hun marketing op hun loslaten en met name Facebook is al aan het kijken hoe aan de wens van gebruikers om in de tijdlijn alleen nog maar berichten van familie en vrienden te vinden. Dat daar dan advertenties tussen staan is in beperkte mate wel aanvaardbaar (hoewel ik ook voorzie dat de ingebouwde ad blockers in Google Chrome en Safari van Apple nog populairder worden dan ze al zijn).

Een gerelateerde voorspelling is dat het belang van organisch bereik (het aantal mensen wat je bericht leest zonder dat je er een advertentie aan koppelt) gaat afnemen. Dat heeft alles te maken met de tests van Facebook maar ook met dat het gewoon drukker wordt. Dat zal bedrijven gaan dwingen om betaald te gaan adverteren, maar ook om weer de ouderwetse e-mail te gaan gebruiken om hun boodschap te verspreiden (ook daar kun je natuurlijk in spamfilters terechtkomen).

Wat je met deze trend moet doen? Vooral niet alle geld onmiddellijk op betaalde advertenties zetten. Er zijn een boel wegen die naar Rome leiden en dat geldt ook voor het bereiken van je klanten. Het allerbelangrijkste is namelijk weten wat je klanten willen en daarop inspelen. En als je klanten toch liever een e-mail hebben dan een Facebook Ad, dan is dat dus een betere optie. Daarnaast is spreiding een belangrijke factor. Google let er bijvoorbeeld ook op dat je geen one-trick pony bent bij het rangschikken van zoekresultaten. Dus aanwezigheid op web en social media gaat je absoluut helpen om vindbaar te zijn. Dus het combineren van e-mail, aanwezigheid op social media en het zorgen van een geupdate en mobile ready website zijn ook in 2018 een prima startpunt voor het bereiken van klanten. Betaalde advertenties kunnen daar, mits gericht, een bijdrage aan leveren.

Stories functies geven storytelling een boost

Snapchat had de functie al, maar Instagram maakte de functie in 2017 groot: stories. 92% van je klanten wil een verhaal in plaats van een platte sales pitch. Ze willen meegenomen worden op reis. En stories zijn daar een fantastisch middel voor. En inmiddels heeft ook Twitter de functionaliteit gevonden, want door verschillende tweets aan elkaar te knopen via ‘Moments’ of via een thread, kun je ook uitstekend je verhaal vertellen.

Stories binnen Instagram en Facebook zijn – net als bij Snapchat – verhalen die na 24 uur weer verdwijnen. Ideaal dus om ‘een dag uit het leven van…’ te documenteren. Bijkomend voordeel is dat het gevoel van schaarste (de Story is er namelijk maar voor 24 uur) juist extra bezoekers kan lokken.

Daarnaast bieden juist Stories een platform om qua content en creativiteit all out te gaan. Foto’s en korte video’s (mag zelfgemaakt, hoeven echt geen kunstwerken bij te zitten) ondersteunen een verhaal met beelden. Er zijn allerlei leuke dingen om mee te experimenteren van filters tot lenses tot 360 graden video. Mijn verwachting is dan ook dat storytelling de mainstream trend van 2018 gaat worden, zowel bij ‘eigen’ berichten als bij berichten van influencers. En ik verwacht dat LinkedIn ook een stories-achtige functionaliteit gaat krijgen.

Wat je met deze trend moet doen? Als je nog nooit iets met stories hebt gedaan, ga dan vooral eens experimenteren met bijvoorbeeld Facebook Stories of Instagram Stories. Of als je op Snapchat zit: probeer eens een snap naar ‘Mijn verhaal’ te sturen in plaats van alleen een op een naar een andere gebruiker. Dat hoeft niet eens vanuit je bedrijf. Ik ben bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan een museum foto’s en korte filmpjes van kunstwerken gaan posten als een verhaal over mijn bezoek aan dat museum. En zoiets kan iedereen wel.

De definitieve doorbraak van privacy?

Vanaf 25 mei 2018 kan de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG, ook bekend onder de Engelse afkorting GDPR) worden afgedwongen bij toezichthouders en rechters. De wetgeving geeft personen verregaande rechten waar het gaat om hun data en vraagt van bedrijven een serieuze inspanning waar het gaat om het waarborgen dat dit rechten ook uitgeoefend kunnen worden.

Maar is dit nou de definitieve doorbraak van privacy? Ik denk van niet. Sowieso hadden bedrijven hun digitale en online bedrijfsvoering al lang op orde moeten hebben en wat dat betreft is er weinig echt nieuws in deze wetgeving. Maar meer nog dan dat hebben de meeste mensen geen enkel idee wat er allemaal met hun data kan. En ik denk dat dit in 2018 nog niet echt verandert. Laat staan dat het betekent dat mensen echt wat met die kennis gaan doen (behalve hun privacy settings op de diverse platformen wat bijstellen).

Een voorspelling durf ik wel aan: geen enkel bedrijf ter wereld is 100% voorbereid op deze wetgeving. En ik denk dat dit vooralsnog wel geaccepteerd gaat worden door toezichthouders als er een transparante en verdedigbare afweging is gemaakt tussen diverse belangen.

Wat je met de nieuwe wetgeving moet doen? Ik denk dat je met de tips in deze blogpost van midden 2017 een heel eind komt. Daarnaast is het vooral een kwestie van dingen doen. Want u heeft nog minder dan 5 maanden om er in ieder geval voor te zorgen dat u de belangrijkste zaken op orde hebt. En dat is stiekem best veel.

Wilt u meer lezen of heeft u trends gemist (artificial intelligence en augmented reality zijn kandidaten, net als zoeken met uw stem)? De bronnen voor dit blog vindt u onderaan. Het artikel van Talkwalker is een aanbeveling waard omdat u daarin ook een indicatie krijgt van de waarschijnlijkheid dat een trend doorzet.

Vanaf volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Tot dan!

Bronnen:

http://www.sociallemon.be/blog/social-media-trends-2018

https://www.frankwatching.com/archive/2017/11/07/13-opvallende-socialmedia-trends-voor-2018/

https://www.socialmediaexaminer.com/social-media-predictions-2018/

https://www.huffingtonpost.com/entry/7-social-media-marketing-trends-that-will-dominate_us_5a3227f1e4b06a512dd69da0

https://www.socialmediatoday.com/news/11-digital-marketing-predictions-you-should-ignore-for-2018/513834/

https://www.socialmediatoday.com/news/social-media-today-predictions-for-2018-infographic/513179/

https://curatti.com/social-media-trends-2018/

https://louisem.com/229361/digital-marketing-stats

https://www.socialmediatoday.com/news/top-social-media-trends-that-will-take-over-2018-infographic/510796/

https://www.talkwalker.com/blog/social-media-trends-2018

2 gedachten over “3 Things Social: 3 voorspellingen voor 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.