3 things social·SMM

3 Things Social: Facebook’s bommetje, Ikea’s bizarre reclame en Snapchat’s fail

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Na het bommetje van afgelopen week zijn dat: Facebook kiest voor vrienden en familie op je tijdlijn, de bizarre reclame van Ikea en Snapchat’s nieuwe app ontwerp faalt.

Facebook kiest voor vrienden en familie op je tijdlijn

De eerste voorspelling van vorige week is gelijk deze week uitgekomen. Schreef ik vorige week nog over de splitsing van de tijdlijn, vrijdagochtend was daar de aankondiging van Facebook dat ze de samenstelling van ons nieuwsoverzicht gaan aanpassen.

De eerste commentaren vanuit de social media marketing hoek logen er niet om: “Facebook Zero” noemde Michael Stelzner van Social Media Examiner het. Matt Navarra (de man die bijna alle Facebook tests ontdekt die we hier bespreken) schreef dat adverteerders ‘zucked in” waren (met zucked als verwijzing naar Mark Zuckerberg, de voorman van Facebook). De ‘writing was on the wall’ en nu was het zover: adverteren op Facebook zou na ‘Facebookgedon’ (compleet met plaatjes van ontploffende atoombommen erbij) nooit meer hetzelfde zijn.

Nu, een paar dagen later, is het stof wat neergedaald (de koers van het aandeel Facebook ook trouwens) en kunnen we gaan kijken wat we nu aan gevolgen kunnen inschatten. Voordat we dat doen, eerst even een korte samenvatting van de aankondiging.

  • Facebook gaat berichten van vrienden en familie meer prioriteit geven in het nieuwsoverzicht. Je krijgt dus meer berichten van facebook vrienden te zien en je hoeft minder te scrollen om die berichten te zien. Voor verreweg de meeste particuliere gebruikers is dat goed nieuws.
  • Daarnaast gaat Facebook bij alle berichten rekening houden met de hoeveelheid likes, shares en commentaren. Meer engagement betekent dat een bericht hoger op de tijdlijn komt.
  • En, omdat de ruimte op die tijdlijn beperkt is, zullen berichten van bedrijven pagina’s maar ook nieuwsberichten van kranten, en berichten met filmpjes van Wie Is De Mol, minder hoog op de tijdlijn staan. Als ze er al op komen (want ook daarvoor geldt dat meer discussie een hogere plek in het nieuwsoverzicht betekent).
  • Facebook kondigde ook aan dat dit betekent dat berichten van bedrijfspagina’s minder bereik gaan krijgen.
  • Conclusie: voor de meeste bedrijven zal het moeilijker worden om op de tijdlijn van volgers te komen, zelfs als die hebben aangegeven wel prijs te stellen op berichten van je bedrijf. Op de uitzondering op deze regel kom ik zo terug.

Wat kun je hier nou aan doen? Allereerst is het zaak om te zorgen dat je heel goed weet welke berichten op Facebook nou het beste draaien. Dit kun je uit de statistieken van Facebook vrij makkelijk afleiden. Berichten waar klanten echt behoefte aan hebben, zullen het op Facebook relatief goed blijven doen. Kwaliteit komt nou eenmaal altijd bovendrijven. Maar of je alle 17 blogposts van 1 dag op Facebook moet plaatsen – los van dat ik dat toch al overdreven vind – is waarschijnlijk geen goed idee meer.

Verder is het echt zaak om niet meer alleen van Facebook afhankelijk te zijn en je ook niet meer blind te staren op die ene truc die zogenaamd werkt. Juist diversiteit in platforms geeft je overall meer bereik voor je berichten. En met alleen een Facebookpagina voor je bedrijf kom je er dus ook niet.

Facebookadvertenties kunnen een middel zijn om meer bereik te krijgen. Maar dan moet je wel zorgen dat je berichten op Facebook zet die kwaliteit hebben en waardevol zijn voor je klanten. Facebookadvertenties werken namelijk het beste als het bericht op zichzelf al veel engagement oplevert.

Er is een (bestaand) ‘trucje’ die als aanvulling op kwalitatief goede berichten kan helpen om in het nieuwsoverzicht van volgers prominent te blijven verschijnen. Je kunt volgers vragen om je op 1 te zetten in de voorkeuren voor hun nieuwsoverzicht. Hoe dat werkt, zie je in de afbeelding hieronder. Omdat een volger dit ook weer uit kan zetten is het zaak om berichten te blijven posten die waarde toevoegen en makkelijk deelbaar zijn.

giphy_social

Tot slot, wat zeker niet werkt is volgers vragen om je content te delen (del en win acties, bijvoorbeeld). Facebook heeft eind vorig jaar aangegeven dat het niet gediend is van deze ‘engagement bait’ en dat dergelijke berichten ook per definitie lager in nieuwsoverzichten terug te vinden zijn (en straks waarschijnlijk helemaal niet meer). Dit is wat we nu weten. De komende week komt er vast nog heel erg veel aan tips naar voren en die vind je dan hier.

De bizarre reclame van Ikea

Een reclame waarvan het twijfelachtig is dat dit op Facebook komt is van Ikea. Ikea heeft een advertentie geplaatst in een vrouwenblad in Zweden dat Amalia heet (zeg de Flair of Viva van Zweden). De rest vind je in het filmpje in dit artikel in AdWeek.

Over smaak valt te twisten maar dit is zonder enige twijfel een van de meest bizarre reclames die ik heb gezien. Tegelijkertijd is het geen totale verrassing meer na een reclame waarmee Ikea vorig jaar de lachers op zijn hand kreeg door het design van een ultra dure Italiaanse designer handtas te vergelijken met het Ikea origineel (een reclame die echt viral ging, zie hieronder).

Beide reclames zijn voorbeelden van content die veel discussie veroorzaken en die ook veel gedeeld worden omdat ze relevant zijn voor de doelgroep. Maar het is te hopen dat we niet allemaal dit soort aparte reclames hoeven maken om nog in het nieuwsoverzicht van volgers terecht te komen.

Snapchat’s nieuwe app ontwerp faalt

Vorig jaar kondigde Snapchat aan dat het zijn app ging re-designen. De meeste experts vonden dat een prima idee want daarmee kon Snapchat dan nieuwe gebruikers aanspreken die de app tot nu toe nooit echt hadden begrepen. Het redesign – inclusief een splitsing in de tijdlijn tussen advertenties en snaps van vrienden en familie – werd uitgerold in de VS en in Groot-Brittannië. Nu zijn de eerste meningen van gebruikers bekend en die liegen er niet om. 83% vind de nieuwe app namelijk helemaal niets, getuige de reviews op de nieuwste versie in de App Store. En ook het beoogde effect dat nieuwe gebruikers de app nu wel vaker zouden gaan gebruiken is nog verre van in zicht. En de huidige gebruikers klagen vooral dat functionaliteit zoals het automatisch achter elkaar kunnen bekijken van Stories nu niet meer beschikbaar is, dat ze bepaalde stories niet meer kunnen vinden, en dat sommige stories met advertenties nu ineens tussen berichten van contactpersonen staan.

snapchat-redesign-2017

Hoe dramatisch is dit? Techcrunch merkte in een artikel op dat er in 2006 ook massaal geprotesteerd werd tegen het nieuwsoverzicht van Facebook. Dat zou later tot een van de populairste features uitgroeien. Maar voorlopig zit Snapchat met een teruglopende groei van het aantal dagelijkse gebruikers, teruglopende advertentie-inkomsten en gebrek aan groei in het publiceren van Stories (terwijl daar juist de advertentie-inkomsten uit zouden moeten komen). Ondertussen heeft Snapchat ook last van het feit dat Facebook en – met name – Instagram er een gewoonte van maken om functionaliteit van Snapchat in een meer toegankelijke vorm te kopiëren.

Ook hier geldt trouwens weer dat inzetten op een enkel platform geen goed idee is. Bij Snapchat lijkt dat wat duidelijker dan bij Facebook en Snapchat heeft ook het nadeel dat het wat minder intuitief is dan Facebook. Maar in beide gevallen ben je overgeleverd aan de ‘grillen’ van het platform en als daar dan ineens iets heel erg anders wordt…

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Tot dan!

4 gedachten over “3 Things Social: Facebook’s bommetje, Ikea’s bizarre reclame en Snapchat’s fail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.