3 things social·SMM

3 Things Social: YouTube als Champions League, Instagram Stories in tekst en Snapchat laat je direct apps downloaden

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week gaat YouTube de Champions League achterna, komt Instagram Stories in tekst en laat Snapchat je direct apps downloaden.

YouTube gaat de Champions League achterna

YouTube kondigde deze week aan dat de mogelijkheden om geld te verdienen op het platform via het YouTube Partner Program (in hashtag termen YPP geheten) flink worden ingekrompen. Althans, voor de kleinere deelnemers. En daarmee gaat YouTube een beetje de Champions League achterna.

Wat is er concreet aan de hand? YouTube vereist dat nieuwe deelnemers voor het YouTube Partner Program voldoen aan eisen rondom het minimum aantal bekeken filmpjes. Dat aantal staat nu op 10.000 totaal. Reden is met name om ervoor te zorgen dat er wel wat belangstelling is voor een kanaal. Als je minder dan 10.000 views hebt – bijvoorbeeld als je net begint – dan kun je nog steeds filmpjes op YouTube plaatsen alleen wordt het dan lastiger om naar je eigen site of naar je andere social media te verwijzen op een manier waarop mensen je dan ook nog gaan vinden. Daarnaast kun je meeprofiteren van reclame-inkomsten, omdat marketers je profiel kunnen uitkiezen om hun advertenties aan te koppelen (dit wordt ook monetization genoemd).

Die grens gaat nu omhoog, want je materiaal moet in het afgelopen jaar minimaal 4000 kijkuren hebben in de laatste 12 maanden en minimaal 1000 abonnees hebben op je YouTube kanaal. En dan vallen er ineens een heleboel vloggers af die elke keer hun best doen om kwalitatief goede content te creëren. Daarnaast wordt voor nieuwe YouTubers de barrière aanzienlijk hoger om ooit aan die grens te komen.

Schrale troost voor bestaande deelnemers is dat zij die zich in het verleden hebben gekwalificeerd en dat per 20 februari niet meer doen, wel de mogelijkheid behouden om verwijzingen naar hun site en social media profielen aan het eind van het filmpje te plaatsen.

Waarom wordt de grens dan verhoogd? Dat heeft te maken met recente problemen waarbij reclames voor bekende merken naast aanstootgevende of zelfs racistische filmpjes terecht kwamen omdat YouTube niet die kanalen er niet goed kon uitfilteren. Dat is uiteraard vervelend voor die adverteerders, maar heeft m.i. meer te maken met de technische mogelijkheden en onmogelijkheden om 100% goed te filteren en te targetten dan met het gebrek aan kwaliteit van de wat kleinere vloggers die nu geslachtofferd worden.

Daarnaast hebben de grotere kanalen er natuurlijk belang bij dat er minder kanalen zijn om de advertentiekoek mee te verdelen. Eindresultaat van dit alles zou wel eens kunnen lijken op wat we nu zien bij de UEFA Champions League. Daar bepalen de grote ploegen uit de grote landen al een tijdje onderling wie er mag winnen met als gevolg dat het toernooi eigenlijk pas vanaf de kwartfinale echt interessant wordt. En de toegang tot de Champions League wordt voor kleinere landen en kleinere clubs steeds lastiger. Want die kunnen ook de soms absurde transfersommen niet meer betalen, gewoonweg omdat ze niet genoeg televisiegelden krijgen.

Diezelfde fuik lijkt YouTube nu in te zwemmen. En of dat leidt tot betere kwaliteit en betere resultaten van adverteerders moeten we gaan afwachten. Betekent dit dan dat je maar niet meer met YouTube moet beginnen of ermee moet stoppen? Er zijn een aantal redenen om dat toch wel te doen. YouTube blijft het video platform bij uitstek en als bedrijf is het op Facebook straks even moeilijk – zo niet moeilijker – om je filmpjes bij volgers te krijgen. Daarnaast is YouTube de tweede zoekmachine ter wereld, dus met een schuin oog op je vindbaarheid is afwezigheid op YouTube niet heel handig. Uiteindelijk zijn alle voetbalclubs die Champions League spelen ooit een keer heel klein in een buurtcafe of aftrapveldje begonnen. En al die kleinere vloggers, hoe boos ze begrijpelijkerwijs ook zijn, blijven ook. Hopend op betere tijden.

Instagram Stories in tekst

Voor mensen die toch liever een verhaal in tekst vertellen was Instagram niet echt het go-to platform. Maar deze week kwam Instagram met een paar leuke nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van tekst. Er liep al een test met het experimenteren met verschillende lettertypes, maar nu wordt er ook de mogelijkheid getest om een Instagram Story te plaatsen met alleen tekst te plaatsen. Deze optie heeft toepasselijk “Type”. Als u deze functie heeft, dan verschijnt die in het Stories scherm (naar rechts swipen) onderin bij andere mogelijkheden als live gaan en boomerang. Als je meer wilt weten, dan is dit filmpje van The Next Web een aanrader: https://youtu.be/T-AtAmc-dr0

Een ander leuk nieuwtje was dat het mogelijk wordt om zogenaamde Giphies zonder achtergrond (zeg maar een png versie van een afbeelding) op Instagram te plaatsen. De samenwerking is onderdeel van een grotere samenwerking tussen Facebook en Giphy. Giphy is een platform om animated gifs (bewegende plaatjes) te maken. Doel hiervan is voor Instagram om zich verder te onderscheiden van Snapchat. Er komt zelf een zoekmachine voor Giphies, zo lijkt het. Overigens is deze functie ook nog in test en dan alleen in Brazilië. Hieronder zie je hoe het werkt en wat een animated gif dan is.

instagram-giphy-search

Waarom is dit opvallend? Het verhaal in tekst lijkt me duidelijk. Deze functie, als hij ook echt live gaat, maakt Instagram een completer en meeromvattend platform en daarmee een heuse concurrent voor Facebook zelf. Wat de diepere strategie hierachter is, zal in de toekomst duidelijk worden maar ik zou zelf niet verbaasd opkijken als het onderdeel is van het positioneren van Instagram als de go-to app voor de jongere generatie Social Media gebruikers. En Giphy biedt mogelijkheden die zowel Facebook als Instagram momenteel niet bieden. Het is ook een mogelijkheid om content op die platformen te fabriceren die meer interactief is dan gewone plaatjes.

Snapchat laat je direct apps downloaden

Wacht even: staat hier nou dat je in snapchat apps van andere bedrijven kunt downloaden? Ja, dat staat er en het kan ook al door in een bericht naar boven te swipen (zie het dakje onderin het gele scherm op de afbeelding van marktingland.com) en dan op de link te klikken. Die functionaliteit heeft Snapchat nu verbeterd, waardoor het voor app ontwikkelaars makkelijker wordt om een rechtstreekse download link aan te bieden.

snapchat-iphone-earbuds-ss-1920-800x450

En die app ontwikkelaars kunnen ook beter gaan volgen hoe hun advertenties met download links het doen, want ook de analytics mogelijkheden worden vernieuwd.

Dit is met name een interessante ontwikkeling voor ontwikkelaars van apps. Maar als je erbij bedenkt dat Snapchat na vorige week hard bezig is om adverteerders weg te lokken bij Facebook, dan is dit wellicht een eerste stap in een veel groter geheel wat Snapchat terug op de rails moet krijgen na alle ellende van het afgelopen jaar.

Tot slot wil ik nog even terugkomen op het nieuws van het Facebook nieuwsoverzicht. Een onderbelicht aspect hiervan is dat Facebook, bij monde van Mark Zuckerberg, aankondigde dat de verandering van het nieuwsoverzicht het begin is van een verandering in alle producten van Facebook. Dit kan worden afgeleid uit de quote “We started making changes in this direction last year, but it will take months for this new focus to make its way through all our products”. Het wordt dus zaak om je ook op Instagram en eventueel op Messenger voor te sorteren op het maken van content dat op een positieve manier interactie uitlokt.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Tot dan!

Advertentie

2 gedachten over “3 Things Social: YouTube als Champions League, Instagram Stories in tekst en Snapchat laat je direct apps downloaden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.