3 things social·privacy·SMM

3 Things Social: Snapchat in de tegenaanval, iMessages voor uw business en Facebook voldoet aan GDPR?

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week Facebook gebruikt GDPR om zijn privacy functies te verbeteren, iMessages voor uw business en Snapchat gaat in de tegenaanval.

Facebook gebruikt GDPR om privacy te verbeteren.

Op 28 januari (de dag nadat ik dit blog plaats) was het Data Protection Day in de EU. Vandaar dat ik afgelopen week extra heb gelet op zaken die met privacy en data protection te maken hebben binnen het Social Media nieuws. Gelukkig werd ik op mijn wenken bediend want Facebook kondigde aan dat ze de privacy functies gaat aanpassen om zo te kunnen voldoen aan de verplichtingen van de GDPR.

De GDPR is de nieuwe Europese privacywetgeving die op 25 mei van dit jaar in alle landen van de EU (inclusief Groot-Brittannië ondanks de Brexit) van kracht wordt. Deze wetgeving geeft inwoners verregaande rechten met betrekking tot hun data. Zo is het belangrijkste fundament van de wetgeving dat data van een persoon ook eigendom van die persoon is en dat de betrokkene dus ook zelf moet kunnen bepalen wat er met haar of zijn data gebeurt. En gewone mensen moeten ook begrijpen wat er dan met hun data gebeurt, wat dan weer eisen aan privacy statements stelt.

De aanpassing van Facebook is overigens niet heel spannend. Ze gaan alle privacy gerelateerde instellingen en functies in een menu item zetten waardoor het makkelijker vindbaar wordt en gebruikers er hopelijk ook echt wat mee gaan doen. Nu gaat de privacy functie eigenlijk alleen over wie je berichten kunnen zien en wie er contact met je kunnen opnemen. Voorkeuren voor het nieuwsoverzicht en mogelijkheden om te beïnvloeden welke reclame je wel en welke reclame je niet ziet, zitten weer elders.

IMG_6929

Interessant genoeg kwam het bericht in dezelfde week waarin Max Schrems (u weet wel, degene die de huidige Europese Privacywetgeving ten aanzien van het delen van data met de VS overhoophaalde), zijn strijd tegen Facebook mag voortzetten. En wel in zijn eigen woonplaats Wenen (in plaats van in Dublin waar Facebook’s Europese hoofdkwartier is gevestigd). Het was het zoveelste verlies van Facebook in deze (privacy-gerelateerde) rechtszaak. Waar die zaak over gaat kunt u hier lezen. Daarnaast heeft Facebook al langer ruzie met de Europese Commissie over of Facebook een mediaconcern is en dus aan dezelfde journalistieke vereisten moet voldoen. Laten we zeggen dat Facebook en Europa nog geen vrienden zijn. In die zin moet je de expliciete verwijzing naar GDPR voor een wereldwijde aanpassing van privacy instellingen ook als knieval voor Europa zien.

Wat jij met de nieuwe functie kunt? Sowieso raad ik je aan om de privacy instellingen regelmatig te controleren. Dat kun via je telefoon of via de website doen. En als de nieuwe instellingen worden uitgerold zou ik de gelegenheid te baat nemen om eens te kijken wat Facebook allemaal van je weet, welke reclames je dus voorgeschoteld krijgt en of je daarmee tevreden bent. Dat geldt nog meer als je ondernemer bent, want je kunt dan gelijk zien welke targetting mogelijkheden er voor advertenties bijkomen of afgaan. Daarnaast is het belangrijk om online veilig te werken en de bundeling van settings maakt het hopelijk makkelijker om dat te doen.

iMessage als WhatsApp for Business concurrent

Eerder deze maand kondigde WhatsApp aan dat het komt met een Android App voor bedrijven zodat die daarmee hun klantcontact kunnen gaan doen. Dat is heel handig, als je tenminste een Adroid telefoon hebt. Voor iPhone gebruikers is het nog even wachten. Of toch niet? Apple zag zijn kans schoon en kwam deze week met de mededeling dat ze gaat testen met iMessages for Business. De functionaliteit wordt in iOS 11.3 geïntroduceerd en in het begin gaat het om een proef met slechts een paar grote Amerikaanse bedrijven (zoals hotelketen Hilton).

Geheel tegen zijn gewoonte kondigde Apple dit aan in een eigen blog met daarin een vooruitblik naar de nieuwe software release die voor dit voorjaar is gepland. iOS 11.3 bevat uiteraard wat meer features dan alleen de business iMessages. Zo kunt u ook voorkomen dat Apple uw telefoon trager maakt.

Op zich zijn de iMessages for Business niet heel nieuw, want ze werden vorig jaar tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie al aangekondigd. Hetzelfde geldt trouwens voor de WhatsApp functie. Alleen WhatsApp liet vorige week na om duidelijkheid te geven over wanneer de iOS versie dan beschikbaar zou komen. Dus die gelegenheid liet Apple zich deze week niet ontnemen.

Wat betekent dit voor jou? Met name dat je straks de mogelijkheid krijgt om ook iMessages te gebruiken als communicatiekanaal met klanten. Mogelijk deed je dat al, maar net als bij WhatsApp komt er dan een app voor die het makkelijker maakt. Maar in beide gevallen (WhatsApp en iMessages) moet je er voorlopig even op wachten.

Snapchat gaat in de tegenaanval

Snapchat kondigde deze week aan dat het de mogelijkheid gaat bieden om bepaalde verhalen (stories) te gaan delen met mensen die geen Snapchat gebruiken. Helaas geldt dit niet voor alle stories maar alleen voor stories van bepaalde influencers (Official Stories), stories over bepaalde evenementen (Our Stories) en stories die op je tijdlijn komen (zogenaamde Search Stories). Je kunt deze functie alleen gebruiken als je een versie van de app hebt die het nieuwe ontwerp heeft (je weet wel, het ontwerp wat 83% van de gebruikers niet goed vindt). Die wordt de komende weken uitgerold.

Ook dit initiatief is weer een onderdeel van een grotere verandering bij Snap die bedoeld is om meer mainstream te worden en zo meer advertentie-inkomsten te genereren. Of dit gaat werken, zullen we moeten afwachten. Wat ik persoonlijk wel weer leuk vind is dat iemand anders dan mijn stories op bijvoorbeeld Instagram kan delen. Maar liever nog zou ik dat zelf willen doen.

Tegelijkertijd zijn de verkopers van advertenties voor Snapchat op bezoek gegaan bij de adverteerders die Facebook willen verlaten naar aanleiding van de aangekondigde verandering in het nieuwsoverzicht. Bedrijven worden naar Snapchat gelokt met de belofte van een conferentie voor bedrijven die content maken waar nieuwe Snapchat producten en best pratices worden besproken, en met de belofte dat content het strategische speerpunt is voor Snapchat in 2018. De kans dat de adverteerders overstappen is klein maar ze zullen wel gedwongen worden om op verschillende platforms (ook buiten Facebook) aanwezig te zijn gezien de veranderingen bij Facebook.

Wat je met het delen van stories moet? Als je al op Snapchat zit zou ik te zijner tijd zeker proberen hoe het werkt en wat de effecten zijn. Is dit een reden om op Snapchat te gaan? Niet als je doelgroep (grofweg mensen onder de 35) er niet zit. Verder is het een kwestie van afwachten wat het effect van het herontwerp van de app gaat zijn. Als dat massa’s nieuwe (en waarschijnlijk oudere) gebruikers naar Snapchat brengt, dan kan een overstap in een later stadium interessant worden. Maar dan nog moet je er denk ik wel het product en de verhalen voor hebben.

Tot slot van deze aflevering van 3 Things Social wil ik graag een artikel uit de NY Times delen. Niet alleen vanwege de buitengewoon knappe graphics bovenaan het artikel (naar beneden scrollen leidt tot onverwachte resultaten), maar ook vanwege de inhoud. Het artikel beschrijft wat ik de dark side of social noem (het stelen van online identiteiten van mensen, fake volgers, de handel in volgers). Er staat zelfs een handleiding in hoe robot accounts op Twitter herkent kunnen worden.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Facebook of Twitter.

Tot volgende week!

Advertentie

2 gedachten over “3 Things Social: Snapchat in de tegenaanval, iMessages voor uw business en Facebook voldoet aan GDPR?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.