3 things social·privacy·SMM

3 Things Social: Facebook geeft chatbots persoonlijkheid, Google’s nieuwe zoek-bèta en je berichten plannen op Instagram

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week geeft Facebook chatbots een persoonlijkheid, Google’s nieuwe Search Console bèta en je berichten plannen op Instagram met planningssoftware.

Facebook geeft chatbots persoonlijkheid

Iedereen die wel eens met een chatbot heeft ‘gesproken’ weet dat het niet de meest charmante gesprekspartners zijn. Dat is ook niet zo raar. De huidige chatbots hebben meer weg van een vroege versie van The Terminator dan met een iets waarmee je een gesprek kunt houden. Dat heeft met name te maken met het feit dat de antwoorden op vragen min of meer van tevoren vast staan (gegeven een vraag of een variant daarop, krijg je een antwoord). Deze week kwam nieuws naar buiten over de research die Facebook doet naar AI (ofwel kunstmatige intelligentie, de motor van de chatbots). In een voorpublicatie van het onderzoeksrapport gaat de research tak van het bedrijf in op hoe het dan wel zou moeten (met hulp van Amazon trouwens. Waar de onderzoekers met name naar hebben gekeken is hoe ze de chatbots een persoonlijkheid konden geven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je in de communicatie niet meer merkt of je met een chatbot praat of met een mens. Je moet niet overigens niet denken dat dit onderzoek op korte termijn tot Shakespeare-achtige conversaties gaat leiden, maar het is zeker beter dan het aloude “computer says no” of “I’ll be back”.

whatsapp-interface-1660652_1280

Is dit iets waar je nu onmiddellijk iets mee moet? Ik denk van niet. Persoonlijk denk ik dat de ontwikkelingen rondom chatbots nog teveel in de kinderschoenen staan voor gebruik op grote schaal door kleine bedrijven en zzp’ers. Maar op den duur gaat iedereen een deel van zijn klantenbediening door chatbots laten doen. En dan is het wel handig om te begrijpen wat er qua onderzoek allemaal is gedaan.

Google’s nieuwe bèta search console

Degenen die Google Search Console gebruiken om te meten waar het zoekverkeer van Google vandaan komt, of er 404 fouten (pagina niet vindbaar) zijn of beveiligingsproblemen, kunnen vanaf nu gebruik maken van een bèta van de vernieuwde console. De nieuwe versie is intuïtiever dan de oude versie en lost ook bugs uit de huidige versie op. Verder heb je een langere periode aan data tot je beschikking (16 maanden) en is het mogelijk om rapporten te delen (bijvoorbeeld met andere mensen op de afdeling of als beheerder van een website met je opdrachtgever. De dienst blijft gratis.

GSCbeta_screenprint

Waarom is dit belangrijk? Social Media is – onder andere – een hulpmiddel om de vindbaarheid van je site te verbeteren. Met de Google Search Console kun je de effecten meten. Met name het feit dat je meer data krijgt om de performance van je website op Google te analyseren is belangrijk. Je kunt nu verder terugkijken en daardoor betere analyses uitvoeren (inclusief zogenaamde year-over-year cijfers). En de search console geeft website beheerders en hun klanten betere mogelijkheden om potentiele verbeteringen te identificeren en vervolgens na implementatie te kijken of het ook werkt. Daarnaast komen er steeds meer zoekmogelijkheden beschikbaar (denk aan zoeken via Siri, Alexa of de Google Assistant), waardoor gegevens je straks ook in staat stellen om op die ontwikkelingen in te spelen en de effecten te meten. De bèta versie komt de komende tijd bij iedereen naast de oude versie te staan, zodat je kunt kiezen welke je wilt.

Berichten plannen op Instagram

Het nieuws van deze week was voor mij het feit dat Instagram, als een van de laatste platforms, het mogelijk gaat maken om met behulp van externe apps berichten te plannen. Voor Social Media beheerders bij bedrijven en voor bijvoorbeeld mijzelf is dit echt een uitkomst. Tot nu toe was het alleen mogelijk om een soort reminder in te stellen en het bericht klaar te zetten. Maar dan moest je het nog wel zelf handmatig live zetten en dat kon je ondanks de reminder ook vergeten.

Die tijden zijn nu voorbij met de introductie van de planningsfunctie in de zogenaamde Instagram Graph API (vraag me niet waarom het zo heet). Behalve plannen is het ook mogelijk om via die externe applicaties te gaan achterhalen of je bedrijf genoemd wordt (mentions), te gluren bij de buren (althans in hun bedrijfsbio). Dit soort informatie werd nog niet buiten Instagram ontsloten maar dat verandert nu dus.

 

Het gevolg is met name dat het makkelijker wordt voor bedrijven om Instagram accounts te gaan gebruiken en ik vermoed dat dit een van de achterliggende redenen is. Op dit moment is dit nog functionaliteit in de testfase en voor zover ik weet is plannen nu alleen via Hootsuite mogelijk. Wat wel jammer is, is dat de mogelijkheid alleen via externe apps wordt aangeboden (denk aan Hootsuite, Buffer, AgoraPulse, Hubspot, etc.) en niet in de app zelf. Ook werkt de functie niet voor advertenties.

De functie werkt alleen voor bedrijfsprofielen, want die gebruiken die planningssoftware omdat ze vandaar uit berichten op meerdere platforms tegelijk kunnen plaatsen. Maar vanaf begin 2019 is het ook voor niet zakelijke accounts mogelijk om planningssoftware te gaan gebruiken.

Tot slot

Vorige week kwam het nieuws dat Facebook zijn privacy instellingen op een centrale plek in de app en website menu’s gaat zetten en de privacy functie ook GDPR-compliant gaat maken. Op Data Protection Day (28 januari) kondigde het bedrijf aan dat het gebruikers ook gaat voorlichten over de privacy functies en over wat er allemaal met hun data gebeurt. Vermoedelijk gaat het dan over welke gegevens met adverteerders worden gedeeld en hoe dat gebeurt. Het gebeurt hoe dan ook in de vorm van filmpjes en boodschappen die je dan ook weer met andere gebruikers kunt delen (dat stelt Facebook uiteraard zeer op prijs).

In dezelfde blog post kwamen ook de privacy principes van Facebook naar voren die voor het eerst gedeeld worden. Nou zijn dit niet echt principes waar je steil van achterover moet slaan. Enige wat nu zwart op wit staat is dat we Facebook aan deze principes kunnen houden en dat ze ook zelf vinden (getuige het accountability statement) dat ze er op aangesproken mogen worden. Ik denk dat het past in het beeld dat Facebook wil scheppen dat het platform wordt ‘teruggegeven aan de gebruikers’

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Facebook of Twitter.

Tot volgende week!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.