3 things social·SMM

3 Things Social: Pinterest organiseert je pins, Google vertelt AMP stories en LinkedIn vergelijkt salarissen

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week helpt Pinterest je om je pins te organiseren, vertelt Google verhalen op AMP en vergelijkt LinkedIn salarissen op haar vacature site.

Pinterest helpt je om je pins te organiseren

Afgelopen week kwam Pinterest met een paar nieuwe functionaliteiten om het leven van de eindgebruiker makkelijker te maken. Zo is het nu mogelijk om pins op een andere manier te sorteren en om borden met pins te archiveren. Het sorteren van pins kan op verschillende manieren, Zo kun je pins op een bord sorteren, secties in een bord sorteren en borden op alfabetische (of een andere) volgorde weergeven op je profiel.

Waarom is dit nou zo opvallend? Ten eerste zijn dit langgekoesterde wensen van eindgebruikers. Dat lijkt niet speciaal maar het is wel een manier om die eindgebruikers tevreden te houden en zo te verbinden aan het platform. Daarnaast heeft met name de archiveringsfunctie wel degelijk invloed op je zoekresultaten. Dit in tegenstelling tot als je een bord geheim maakt. Als je een bord archiveert geef je Pinterest het signaal dat je klaar bent met een onderwerp en komen pins die vergelijkbaar zijn aan pins op je bord niet meer in je zoekresultaten of op je openingsscherm terug. Dus stel, je doet research naar meubels voor je nieuwe huis en maakt daarvoor een bord op Pinterest aan. Dan krijg je automatisch van Pinterest vergelijkbare pins. Als je verhuisd bent en je zet je bord op archiveren, dan krijg je ook die vergelijkbare pins niet meer. Het is dus een prima middel om invloed uit te oefenen op wat je aan pins te zien krijgt.

Google vertelt verhalen op AMP

Google kondigde (als laatste van de grote social media firma’s) aan dat ze stories als functionaliteit gaat aanbieden en wel op een zodanige manier dat ze geschikt zijn voor op mobiele apparaten. Google’s doel was om binnen de beperkingen die zogenaamde Accelerated Mobile Pages (oftewel AMP) de mogelijkheden te geven om toch met tekst en beelden een verhaal te vertellen.

stories on google

Het is speciaal geschikt voor nieuws, maar waarschijnlijk ook wel voor andere doelen bruikbaar. Het wat is mag je zelf bepalen, want er zijn al een aantal bedrijven (CNN, The Washington Post) die er gebruik van hebben gemaakt of zelfs hebben meegeholpen bij het ontwerp van de functionaliteit. En het zal niet verbazen als ik erbij vertel dat het een kopie is van de verhalenfunctie van Snapchat, wat nog steeds de voorloper op dit gebied is.

Waarom is dit belangrijk? Storytelling lijkt een van de trends van 2018 te worden. Waar Instagram, Facebook en zelf LinkedIn de verhalenfunctie van Snapchat in 2017 kopieerden en met name Instagram er groot mee werd, lijkt het erop dat de functie nu langzaam mainstream gaat. En vanuit marketing perspectief is dat belangrijk omdat klanten van bedrijven steeds meer gaan verwachten dat iedereen dat doet. De middelen zijn er in ieder geval, nu ook bij Google. Een andere reden is dat dit een mooie manier voor Google is om makers van content te dwingen om AMP te gaan gebruiken. Deels kan dat al door zoekresultaten te sorteren op basis van de beschikbaarheid van mobiele pagina’s, maar nu kunnen met name grote nieuwssites en advertentiebureaus niet meer zeggen dat er geen middelen zijn. En zo wordt de wereld om ons heen steeds mobieler.

LinkedIn vergelijkt salarissen

Deze week twijfelde ik eraan of ik een derde onderwerp zou toevoegen, want ik probeer liefst 3 verschillende platformen af te dekken en wil niet elke keer weer met Facebook aan komen zetten. Die twijfel werd weggenomen toen ik las dat LinkedIn bij vacatures op haar platform een geschat en een verwacht salaris voor de functies gaat weergeven. Deze gegevens zijn gebaseerd op salarisgegevens die leden van LinkedIn zelf vrijwillig en anoniem hebben aangeleverd middels de sinds 2016 bestaande salary functie. Deze gegevens zijn in aanvulling op wat een werkgever zelf opgeeft.

LinkedIn vergelijkt salaris.png

Nou kun je vragen stellen bij de representativiteit van de gegevens uit deze bron en kun je ook gaan roepen dat het weergegeven salaris naar beneden wordt bijgesteld om te voorkomen dat de schatting te hoog is. Maar feit blijft dat LinkedIn kennelijk zoveel data heeft dat ze een betrouwbare schatting denkt te hebben en dat het natuurlijk ook wel interessant is om te weten hoeveel je ongeveer gaat verdienen. Afgezien daarvan past de ontwikkeling in het verhaal dat LinkedIn zich aan het positioneren is om de HR en recruitment tool van de wereld te worden. En daarom vond ik dit wel een opvallend nieuwtje.  Helaas zijn zowel LinkedIn Salary als de nieuwe functie nog niet in Nederland beschikbaar. Wanneer dat wel zo is, laat ik het weten.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.