3 things social·SMM

3 Things Social: Kylie’s tweet torpedeert Snap, Twitter bestrijdt bots en Facebook legt advertentie metrics uit

In 3 Things Social bespreek ik elke weer drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week de tweet van Kylie die Snapchat kelderde, Twitter bestrijdt bots en Facebook legt advertentie metrics uit.

De tweet die Snapchat kelderde
Voor wie dacht dat Twitter zijn invloed kwijt is, kwam op 22 februari de wake up call: met een tweet van Kylie Jenner (een Amerikaanse celebrity) werd de koers van het aandeel Snap (moederbedrijf van Snapchat) 6,5% in de min gezet (of een terugval in beurswaarde van rond $1 miljard). Wat daarbij niet zal hebben geholpen is een negatief analyserapport van Citi (een grote Amerikaanse bank), maar de tweet verwoordde bijna tot in perfectie het humeur van de meeste gebruikers van Snapchat over de nieuwe versie van de app: zo triest.

Om wat context te geven, Kylie Jenner is een celebrity die vooral bekend is van haar optreden in Keeping up with the Kardashians. Niet iemand die (social media) schuw is dus en al helemaal niet iemand die wars in van wat drama. Ze staat ook bekend als een van de grote Snapchat gebruikers en dat ze uitgerekend het ‘dood gewaande’ Twitter uitkoos als platform was dus op zijn minst ironisch.

Los van de wat uit zijn verband gerukte invloed van dat ene social media berichtje, leert de zaak wel dat grote bedrijven (maar wellicht ook kleine ondernemers) dat één negatief berichtje enorme gevolgen voor je reputatie kan hebben (en in dit geval voor je beurskoers). Behalve het plaatsen van berichten is ook het goed luisteren naar bestaande klanten (wat Snapchat in dit geval overigens bewust niet heeft gedaan) via social media belangrijk.

Snapchat, ondertussen, introduceerde weer nieuwe functionaliteit: stickers die gemaakt kunnen worden met hulp van Giphy. Oh, dat had Instagram al gedaan? Tja, beter goed gejat dan slecht bedacht zullen ze bij Snapchat hebben gedacht.

Twitter bestrijdt Bots
Ze zijn overal, en speciaal als het gaat om het verzenden van spam of het beïnvloeden van verkiezingen zijn ze erg handig: bots. Het zijn geautomatiseerde programmaatjes die via aangemaakte fake profielen niets anders doen dan het reproduceren van een boodschap. Met als enige doel: meningen beïnvloeden zoals wasmiddelen reclames dat al decennia doen: de kracht van reclame zit in de herhaling.

En met de bots die op Twitter actief zijn, is Twitter nu de strijd aangegaan. De nieuwe richtlijnen leggen beperking op ten aanzien van het verzenden via verschillende accounts van hetzelfde bericht of berichten die sterk qua inhoud op elkaar lijken. Die beperkingen gelden ook als berichten niet tegelijkertijd worden gepost (bijvoorbeeld doordat je scheduling software gebruikt).

Mag je dan niet meer retweeten (het doorsturen van een tweet naar je eigen volgers)? En hoe zit dat met het gebruiken van scheduling software zoals Hootsuite en Buffer? Beide blijft gewoon mogelijk maar wel met beperkingen. Voor retweeten geldt dat het niet meer is toegestaan om bulk retweets te doen. Enige uitzondering zijn nooddiensten in noodgevallen. Voor scheduling geldt dat je niet meer twee keer hetzelfde bericht (zelfs niet met kleine wijzigingen) kunt sturen.

Laten we dit concreet maken aan de hand van een voorbeeld: stel, ik heb behalve mijn zakelijke @ysmb_nl account en mijn persoonlijke @dirkjanhupkes account nog 100 robot accounts opgezet (we noemen ze @ysmb1 – @ysmb100). Ik mag dan wel de aankondiging van dit blog op beide oorspronkelijke accounts en een klein aantal van mijn robotjes tweeten maar niet alle 100 tegelijk. En ik mag de robots ook niet zo programmeren dat ze massaal mijn tweet leuk vinden en retweeten.

Bijkomende consequentie lijkt trouwens wel dat het dus ook niet meer mogelijk is om oude tweets ongewijzigd opnieuw te sturen. Dit is een populaire methode om zogenaamde ‘evergreen content‘ onder de aandacht te brengen. Dus daar moet je wel wat op gaan vinden na 23 maart, want dan gaat het nieuwe beleid in. Wat creativiteit gaat daarbij zeker helpen. Verder hoef je hier weinig zorgen over te maken, want het grootste deel zal van toepassing zijn op bedrijven die gebruikers in staat stellen om grote hoeveelheden berichten tegelijkertijd te versturen.

Facebook legt advertentie metingen uit
Dat Facebook wat uit te leggen had aan adverteerders bleek toen naar buiten kwam dat Facebook in elke staat van de VS een bereik rapporteerde dat groter was dan het aantal inwoners in die staat volgens officiële statistieken. Hierdoor hadden adverteerders jarenlang teveel betaald voor hun advertenties.

facebook ad metrics

Daarom kwam Facebook vorige week met een aantal veranderingen in de manier waarop informatie over je advertenties worden berekend en weergegeven. Zo gaat per gerapporteerde metric expliciet worden aangegeven of de metric is gebaseerd op schattingen of nog in ontwikkeling is (of beide).

Daarnaast wordt het advertentiebereik nu op dezelfde manier berekent als het bereik van een gewoon bericht en vanaf juli worden er ook 20 grootheden van de lijst geschrapt omdat adverteerders er weinig aan hebben of ze er toch geen invloed op kunnen uitoefenen.

Wat betekent dit voor jou als adverteerder? Dat je meer inzicht krijgt in de betrouwbaarheid van de grootheden die je voor je ziet op je dashboard en dat je ook informatie krijgt waar je daadwerkelijk wat mee kunt. Wat het niet betekent is dat je nu complete modellen kunt gaan bouwen over hoe om te gaan met deze grootheden. Althans, Facebook raadt dat af. En zij kunnen het weten.

Facebook kwam ook nog met leuk nieuws: er komen meer en betere mogelijkheden om 3D beelden te delen. Voor een voorbeeld van hoe dit werkt verwijs ik naar de afbeeldingen in de blogpost van Facebook (kijktip; het is grappig om te zien wat je er straks mee kunt).

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen maar die spaar ik dan op. Komende week ben ik aanwezig bij Social Media Marketing World 2018 in San Diego om inspiratie op te doen over toekomstige ontwikkelingen in de wereld van social media. Over twee weken is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot over twee weken!

3 gedachten over “3 Things Social: Kylie’s tweet torpedeert Snap, Twitter bestrijdt bots en Facebook legt advertentie metrics uit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.