3 things social·SMM

3 Things Social: YouTube’s Studio, Facebook ’s eigen Messenger chatbot en Pinterest’s webinars

In 3 Things Social bespreek ik elke drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Vorige week zat in San Diego voor Social Media Marketing World. Daarom zijn er deze week 3 dingen die me in de afgelopen twee weken opvielen. Dat zijn: YouTube lanceert updates voor creators, Facebook maakt eigen chatbots voor kleine bedrijven en Pinterest komt met webinars voor marketers.

YouTube lanceert updates voor creators

YouTube lanceerde afgelopen weken twee grote updates. De eerste was een update van de YouTube Studio wat nu de standaard tool voor alle videomakers wordt en de tweede was een update van de mogelijkheden rondom live video.

Om met het laatste te beginnen: er komt een mogelijkheid om naast het beeld van je live-uitzending een chatvenster te hebben en Engelstalige livestreams kunnen worden ondertitelt met behulp van spraakherkenning. Verder kun je een locatie tag toevoegen aan de livestreams die je vanaf je mobiel opneemt (denk aan vlogs of als je bijvoorbeeld op een conferentie ‘even snel live’ wilt met het laatste nieuws). De chat informatie blijft ook na de live uitzending beschikbaar. Hieronder zie je een animate gif van Google zelf met een voorbeeld hoe dat er dan uitziet.

22618_live_launch_chatreplay_GIF

De YouTube Studio is nu de standaard software voor alle personen en bedrijven die video’s uploaden. De studio bevat een vernieuwd dashboard met extra informatie over hoe je videos presteren. Daarnaast krijg je gepersonaliseerd nieuws en informatie over jouw YouTube kanaal. Een voorbeeld daarvan vind je in de foto hieronder uit het blog van Google.

YTS_dashboard-blog

De extra informatie over je videos gaat over het aantal unieke kijkers, het aantal impressions (niet te verwarren met het aantal keer dat een video is bekeken want daarvoor moet een kijker minimaal 30 seconden van je video hebben bekeken) en de click-through-rate (CTR) op basis van het aantal impressions. Overigens is het aantal unieke kijkers een schatting en geen werkelijk gemeten aantal. Voor een voorbeeld, kun je in de schermafbeelding hieronder terecht (image credit: Google)

nieuwe stats YT

Waarom is dit opvallend? Ten eerste is het gebruik van nieuwe technologie wel interessant. Google begint nu echt gebruik te maken van de zeeën aan data die het bedrijf heeft. Daarnaast geven de nieuwe meetgrootheden extra informatie over hoe populair je video’s zijn die er voorheen niet was. De chatmogelijkheden bij live video maken het mogelijk om veel beter in te spelen op vragen van kijkers van je live uitzending. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld ook mogelijk om achteraf gericht terug te komen op vragen die niet tijdens je live uitzending zijn behandeld of beantwoord (bijvoorbeeld omdat je het antwoord niet wist). En dat is erg handig bij Webinars. Google betreedt hiermee de markt die tot nu toe werd ingenomen door services als GoToMeeting en Adobe Connect.

Facebook maakt eigen chatbots voor kleine bedrijven

Stel, je hebt een eigen bedrijf en hebt gehoord over chatbots. Maar je hebt geen zin om je erin te verdiepen hoe dit dingen werken en wilt ze ook niet zelf bouwen. Dan heeft Facebook een oplossing: Messenger Broadcast. Deze tool wordt op dit moment bij een klein aantal bedrijven in de VS, Mexico en Thailand getest. Als die test succesvol verloopt zal de tool waarschijnlijk voor alle bedrijfspagina’s beschikbaar komen. Een screenshot van de tool zie je hieronder (image credit: TechCrunch)

facebook-messenger-create-broadcast1

Met de tool kun je ervoor zorgen dat mensen die je bedrijfspagina via Facebook Messenger ‘aanspreken’ niet alleen een automatisch antwoord krijgen (dat kun je namelijk nu al instellen), maar ook antwoorden kunnen krijgen op vragen en – wat meer geavanceerd – automatische boodschappen krijgen via de Messenger. Op die manier kun je dus je volgers op een nieuwe manier bereiken. Dit werkt overigens alleen voor volgers die al eerder op eigen initiatief contact met je pagina hebben gehad via Messenger. Het is dus niet zo dat je hiermee je alle klanten kunt informeren over nieuwe producten, ontwikkelingen in je bedrijf, etc. Op dit moment is het gebruik nog gratis maar waarschijnlijk zal er in de toekomst voor deze functionaliteit moeten worden betaald.

Waarom is dit een interessante ontwikkeling? Tijdens Social Media Marketing World ging een van de plenaire sessie over het fenomeen chatbots. Daar werd de stelling geponeerd dat je de huidige nieuwsbrieven verzendlijst beter in Messenger (of vergelijkbare chatapps zoals WhatsApp en WeChat) kunt gaan gebruiken omdat de kans dat je bericht dan geopend en gelezen wordt stijgt van 20% bij e-mail (als je het heel erg goed doet) naar richting de 80%. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om veel meer van de klant te weten te komen omdat de chat in een 1 op 1 setting plaatsvindt en omdat je toegang hebt tot het Facebook profiel (althans in Messenger). Het kan je dus een hoop ‘domme’ vragen besparen en vergroot ook de kans dat een klant of volger ook daadwerkelijk een product of dienst afneemt (het is namelijk een warme lead want de klant kent je pagina al). Op dit moment heb je aparte software nodig om chatbots te programmeren en die functie lijkt nu ook door Facebook ontwikkeld te worden. Het product is specifiek gericht op bedrijven die niet de kennis en middelen hebben om zelf een chatbot te ontwikkelen zonder dat je daarvoor kennis van en ervaring met programmeren nodig hebt.

Mijn idee is dat chatbots met name in een klantenservice omgeving heel veel toegevoegde waarde kunnen hebben. Alleen is het wel een kwestie van klein beginnen, bijvoorbeeld met veel voorkomende vragen, en pas als je de techniek begrijpt door ontwikkelen. Voor de volledigheid meld ik erbij dat ook de chatbots op basis van aparte software (zoals ManyChat) alleen werken in de situatie dat een klant of volger actief zelf contact met je heeft gelegd via Messenger. En deze chatbots zijn een ander soort robot dat degene die gebruikt worden om fake accounts aan te maken om nepnieuws te verspreiden.

Pinterest komt met webinars voor marketers

De komende weken heeft Pinterest een serie webinars waarin de mogelijkheden van het platform worden uitgelegd. Die webinars zijn gericht op marketers en zorgen er (als het goed is) voor dat bedrijven nog beter gebruik gaan maken van het Pinterest platform. De serie begint op 14 maart en heeft 1 webinar per week tot en met 18 april. De webinars starten op half 7 in de avond (Nederlandse tijd)

De onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere hoe je millenials kunt bereiken via Pinterest, de creatieve mogelijkheden van het platform, hoe je er als klein of middelgroot bedrijf het beste gebruik van kunt maken en nog veel meer.

Waarom is dit interessant? Pinterest is een social media platform wat toegang biedt tot meer dan 200 miljoen gebruikers. En die gebruiken Pinterest in ieder geval bij het doen van onderzoek voordat ze een aankoop doen. Daarmee is het een prima middel om gebruikers op jouw producten en diensten te wijzen. Mocht je willen weten hoe zo’n webinar verloopt, dan kun je een kijkje nemen op het YouTube kanaal van Pinterest.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

Een gedachte over “3 Things Social: YouTube’s Studio, Facebook ’s eigen Messenger chatbot en Pinterest’s webinars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.