3 things social·SMM

3 Things Social: LinkedIn video filters, YouTube gaat live en Instagram bio met hashtags en profiel links

In 3 Things Social bespreek ik elke drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week zijn dat de volgende 3 dingen: LinkedIn voegt filters toe voor je video, YouTube maakt live gaan makkelijker en Instagram laat je hashtags en profiel links in je bio opnemen.

LinkedIn voegt filters toe voor je video

LinkedIn kondigde deze week aan dat ze komt met speciale filters voor op hun eigen video platform. Maar… filters was toch iets voor op Snapchat en Instagram? Wat moet LinkedIn daar dan mee? LinkedIn kwam al eerder met filters, namelijk in oktober vorig jaar toen er filters voor afbeeldingen werden gelanceerd. Die waren bedoeld voor evenementen als grote conferenties. Dus helemaal nieuw is het niet, maar gezien het voornamelijk zakelijke karakter van LinkedIn was het wel een grappig item.

Wat moet je doen om de nieuwe filters en tekst overlays te gebruiken?

  • Je gaat op je mobiel (helaas, dit werkt niet op een desktop) naar de LinkedIn App en je zorgt ervoor dat je de laatste versie hebt;
  • Je neemt een filmpje op (gebruik het camera icoontje wat je in het meest linkse scherm hieronder ziet) of je upload een bestaand filmpje (werkt hetzelfde);
  • Met de icoontjes rechts bovenin het scherm voeg je een filter of tekst toe (zie het derde scherm van links in de afbeelding hieronder);
  • Je zet de elementen daar waar je ze hebben wilt in het scherm’
  • Je publiceert je bericht.

LinkedIn_Creative_Tools

Voor de mensen die zich afvragen of dit op een zakelijk medium als LinkedIn thuishoort: dit is met name bedoeld voor millenials en een generatie daaronder die dankzij Snapchat en Instagram gewend zijn aan dit soort leuke extra’s. Om de verwachtingen wat te temperen: dit is bijzonder basic vergeleken met wat er in Snapchat mogelijk is (ik hoorde tijdens de Social Media Marketing Talkshow de typering “de Snapchat van je moeder”). Los daarvan is deze functionaliteit nog niet beschikbaar in de live omgeving, wat dan weer de vraag oproept waarom een van de filters ‘on the air’ heet. Maar goed, het begin is er.

Voor degenen die evenementen hebben biedt dit leuke mogelijkheden want bezoekers kunnen nu al dan niet live filmpjes opnemen en daar in ieder geval een link met je conferentie, beurs of netwerkevenement in zetten. Dat dit voor wat meer gevorderde social media gebruikers normaal is, was te merken in de wandelgangen van Social Media Marketing World. Dat was een veredelde opnamestudio voor mensen die wat te melden hadden. En als je dit in de praktijk wilt zien, kijk dan even op mijn persoonlijke LinkedIn profiel. Dan heb je gelijk de link naar mijn vorige blog.

LinkedIn kwam nog met iets anders: de mogelijkheid om met een druk op een knop in de app een contactpersoon om een referentie te vragen. Met name voor ZZP’ers is dat een erg handige functie.

LinkedIn_referral

YouTube maakt live gaan makkelijker

Een week nadat YouTube de nieuwe YouTube Studio introduceerde kwam er gelijk een nieuwtje achteraan: vanaf nu kun je op YouTube met twee kliks op een knop vanaf je pc of laptop live te streamen (zie de schermprint hieronder). En dat is een enorme verbetering ten opzichte van de huidige situatie waarin je of aparte software of een tiental klikken vanaf de YouTube homepage nodig hebt. En dan nog is het niet een simpel dingetje om het te regelen. Gelukkig is dat nu verleden tijd, althans voor de gebruikers van Chrome. Gebruikers van andere browsers moeten nog even wachten op deze functie.

YouTube_Live

En voor degenen die via hun mobiel willen streamen is er nog meer goed nieuws, althans voor gebruikers van Android telefoons. Je kunt in de komende maanden een update van de app verwachten waarmee je vanaf je mobiele telefoon kunt streamen. Ik denk dat je wel je data-abonnement even moet checken want ik denk niet dat dit weinig data kost.

Waarom is dit belangrijk? Met name vanwege de technologische verbetering en omdat dit bij Facebook al lang mogelijk is. Hetzelfde geldt voor live gaan vanaf je mobiel. Dus Google is bezig met een inhaalrace om YouTube populair te houden bij producenten van video’s. Daarnaast is video al een tijdje erg populair en beginnen zelfs kleine ondernemers met vloggen. En als je dan dat live filmpje niet makkelijk op YouTube kwijt kunt, gaat het op den duur toch gebruikers kosten. Dus ik zie dit vooral als een inhaalactie van de kant van Google. Degenen die live streamen op meerdere platforms zullen overigens nog steeds software nodig blijven hebben om dat voor elkaar te boksen.

Instagram laat je hashtags en profiel links in je bio opnemen

Tot slot gaan we terug naar de doorlopende strijd tussen Instagram en Snapchat. Beide platformen kwamen met nieuwe functies om gebruikers te paaien. Instagram geeft je de mogelijkheid om hashtags en links naar andere accounts in je profiel omschrijving (op Instagram heet dat een bio) op te nemen.

Het werkt heel simpel: je gaat naar edit profile en voegt daar via # en @ onderwerpen en profielen toe waar je mee wilt worden gelinkt.

profile-linking-4up_us

Voor wie is dit goed nieuws? Voor mensen die een persoonlijk en een zakelijk profiel hebben. Zij kunnen via de @ nu linken naar dat andere profiel. Dat vergroot de kans dat je daar wordt gevonden is met die link ook wat groter. En sinds december 2017 is het mogelijk om hashtags te volgen op Instagram. En daarvoor zijn die hashtags dus erg handig. Want via de hashtags kun je ook weer worden gevonden. Je moet er wel strategisch mee omgaan, want losgaan op hastags in je bio betekent ook dat mensen weer wegsurfen van jouw account en jouw content.

En Snapchat dan? Dat blijft functionaliteit voor adverteerders toevoegen. Dit keer komt er de mogelijkheid om (gratis) te volgen hoeveel bezoekers er in de winkel komen. En uiteindelijk gaat het daar voor de meeste kleine en middelgrote bedrijven wel om. Alleen, of gebruikers er in tijden van Facebook en Cambridge Analytics nog op zitten te wachten, valt te betwijfelen. En Snapchat was toch al niet heel populair met de nieuwe app en dat werd niet beter na de oorvijg van Rihanna als antwoord op een poging om aandacht voor huiselijk geweld te vragen.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

4 gedachten over “3 Things Social: LinkedIn video filters, YouTube gaat live en Instagram bio met hashtags en profiel links

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.