3 things social·SMM

3 Things Social: Snapchat laat je taggen, Facebook schroeft de beveiliging op en hashtags worden de norm op LinkedIn?

In 3 Things Social bespreek ik elke drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week zijn dat de volgende 3 dingen: Snapchat laat je taggen (en videochatten met een groep), Facebook schroeft privacy en beveiliging verder op en hashtags worden de norm op LinkedIn.

Snapchat laat je taggen

Omdat het nieuws rondom social media wordt gedomineerd door Facebook en alle rumoer rondom Cambridge Analytica, is het leuk om weer eens te beginnen met iets heel anders: Snapchat introduceert de mogelijkheid om anderen te taggen in je stories (berichten). Die functionaliteit kenden we al van Twitter en Instagram, maar nu kan het dus ook op Snapchat.

Verder komt er de mogelijkheid om te video chatten met een groep van 16 gebruikers. Dat ziet er als volgt uit.

group-calling_en

Nu hoor ik je denken: ik heb een bedrijf, wat moet ik hiermee? Nu nog niets, maar het is een duidelijke poging van Snapchat om weer eens een functie te introduceren die op de jonge oorspronkelijke gebruikers van het platform is gericht. Want je kunt in die video chats ook de filters (lenses geheten) gebruiken. Amusement gegarandeerd dus. En dat is nou juist het doel van de exercitie: amusement bieden en zo gebruikers vasthouden voor een langere tijd op het platform. Want op die manier kun je meer advertenties laten zien en daar verdient Snapchat dan weer aan.

Facebook schroeft privacy verder op

In de nasleep van het schandaal rondom Cambridge Analytica waarbij de profielgegevens van meer dan 87 miljoen mensen werden gebruikt om de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, heeft Facebook weer meer beveiligingsmaatregelen getroffen om gebruikers in ieder geval het idee te geven dat hun data veilig is.

De maatregelen die deze week werden doorgevoerd hadden vrijwel uitsluitend betrekking op de APIs die fabrikanten van apps gebruiken om hun apps op Facebook te laten inloggen. Je moet dan denken aan legitieme services waarmee je groepen of pagina’s kunt onderhouden en op leden en bezoekers kunt reageren. Maar er werd ook gebruik van gemaakt door hackers die dankbaar gebruik maakten van voor iedereen toegankelijke diensten van Facebook. Apps die gebruik maken van de Facebook login zullen een due dilligence van Facebook moeten ondergaan en aantoonbaar moeten maken dat ze geen misbruik maken van de gegevens die Facebook ze geeft.

In de rechten van die apps wordt namelijk ook behoorlijk geschrapt. Zo is het niet meer mogelijk om op besloten en geheime groepen te zien wat individuele leden van die groepen in hun berichten zetten en profiel informatie van die mensen te zien.

Verder wordt de mogelijkheid om gebruikers via e-mailadres en telefoonnummer op te zoeken geschrapt. Deze mogelijkheid was met name populair bij hackers om profielen te hacken of foto’s en profielgegevens te gebruiken op een fake profiel.

Tot slot wordt er geschrapt in de gegevens die over telefoongesprekken en sms’jes wordt gebruikt door Facebook nadat de gebruiker daarmee akkoord was gegaan (dus ja, je moet die privacy statements en waarschuwingen over gegevens die worden uitgeleden echt even lezen). Die konden al niet bij de inhoud ervan, maar wel bij tijdstip, duur en naam van de contactpersoon.

Wat merk je hier als bedrijf van? Mocht je zogenaamde listening software gebruiken waarmee je via de applicatie kunt volgen wat mensen over je zeggen op social media zonder de afzonderlijke kanalen te hoeven zien, dan heb je hier mogelijk wel last van. Dan kan het zomaar zijn dat je in ieder geval veel minder inhoud van berichten te zien krijgt. Voor de rest denk ik dat de impact wel meevalt. En zoals ik vorige week al aangaf is het ook in het belang van bedrijven en adverteerders dat het platform veilig is en dat gebruikers daar ook vertrouwen in hebben. Overigens kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat dit allemaal niet helemaal onbekend was voor Facebook gezien de snelheid van de reactie en de gerichte maatregelen die worden getroffen.

Mocht je nog willen weten welke privacybeschermende maatregelen Facebook oprichter Mark Zuckerberg neemt, dan helpt dit artikeltje je op weg. Spoiler alert: ik heb geen zaken kunnen ontdekken die je niet sowieso zou moeten nemen.

Hashtags worden de norm op LinkedIn

U zit op LinkedIn en plaatst regelmatig berichten maar gebruikt nog geen hashtags? Foei, dat is niet meer de bedoeling. Althans, dat vinden ze bij LinkedIn. Dus testen ze nu bij een kleine groep gebruikers of het verplicht gebruik van hashtags om zo de posts beter te kunnen categoriseren voor hun algoritme en daardoor de posts bij een meer relevante groep gebruikers op de tijdlijn te plaatsen.

Schermafbeelding 2018-04-07 om 19.05.30

Een selecte groep gebruikers (waaronder ikzelf op mijn eigen profiel) krijgt onderin het scherm waarin je een bericht plaatst de mogelijkheid om relevante hashtags te kiezen of er zelf een in te voeren. Bij mij is dat overigens dan weer niet verplicht. Het is nog niet helemaal duidelijk of er ook een maximum is aan het aantal hashtags maar persoonlijk zou ik adviseren om het bij 1 of 2 stuks te houden.

Tot een paar jaar geleden was het niet echt ‘in’ om hashtags te gebruiken op LinkedIn maar dat is in rap tempo aan het veranderen. In augustus 2016 werd het mogelijk om hashtags toe te voegen en op hashtags te zoeken. Dit nadat het lange tijd niet eens mogelijk was om hashtags te gebruiken omdat de mogelijkheid te weinig gebruikt werd. Nu, iets meer dan anderhalf jaar later is dat dus 180 graden gedraaid.

Het kan dus snel veranderen in de wereld van social media. Wil je op de hoogte blijven? Blijf dan vooral 3 Things Social volgen. Er is ook een hashtag: #3ThingsSocial die je op Twitter en vanaf nu ook op LinkedIn kunt gebruiken om dit blog en het bijbehorende vlog te vinden.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Een gedachte over “3 Things Social: Snapchat laat je taggen, Facebook schroeft de beveiliging op en hashtags worden de norm op LinkedIn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.