3 things social·privacy·SMM

3 Things Social: Lekken bij Facebook en LinkedIn, meer shoppen met Snapchat Lenses en een QR-code voor je Facebook pagina

In 3 Things Social bespreek ik elke drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week zijn dat de volgende 3 dingen: Facebook en LinkedIn lekken data, Snapchat komt met meer shoppable lenses en een QR code voor je Facebook pagina.

Facebook en LinkedIn lekken data

Het is de tijd waarin we privacy belangrijk beginnen te vinden. Niet alleen dankzij de nieuwe privacywetgeving (hoop ik), maar ook omdat er steeds meer bekend wordt over hoe bedrijven met onze data om gaan. En dat we dus zelf straks niet alleen de mogelijkheid maar ook de verantwoordelijkheid hebben om onze gegevens alleen daar onder te brengen waar er ze goed beveiligd zijn.

Dat Facebook nog wat huiswerk heeft op dat gebied was al wel bekend. Maar deze week bleek dat de problemen er niet alleen in het verleden waren, maar dat ook de huidige technologie nog niet helemaal veilig is. Inloggen met je Facebook ID blijkt nu toch niet zo’n veilige optie te zijn als gehoopt. Want hackers hebben de javascript code die wordt gebruikt gekraakt. Hoe dat werkt, zie je in de schermprint hieronder (image credit: https://freedom-to-tinker.com/2018/04/18/no-boundaries-for-facebook-data-third-party-trackers-abuse-facebook-login/). Het komt er op neer dat een hacker kan meeliften op de query van de tracker cookie (in dit geval tracker.com)

third_party_exfiltration

Dat het bij de concurrentie niet noodzakelijk veel beter gesteld is, bleek overigens een dag later toen bekend werd dat de autofill feature van LinkedIn ook niet veilig bleek te zijn. Met deze feature kun door in te loggen op LinkedIn je LinkedIn profiel gegevens gebruiken om formulieren in te vullen zonder zelf elke keer je naam, e-mailadres, etc. te hoeven typen (zie de schermprint hieronder, image credit: Techcrunch). Die gegevens kunnen nu dus ook gelekt worden. Het verschil met Facebook is overigens wel dat bij LinkedIn niet bekend is of het lek ook daadwerkelijk is gebruikt. Wat dan wel weer zorgelijk is, is dat het lek zelfs na het uitbrengen van een nieuwe versie van de onderliggende code niet bleek te zijn gedicht.

screen-shot-2018-04-19-at-1-25-57-pm

Waarom is dit belangrijk? Behalve de voor de hand liggende link naar de GDPR is het ook een teken dat gegevens zelfs bij grote tech bedrijven niet perse veilig zijn. En als de tech bedrijven de gegevens niet ‘lekken’ dan hebben ZZP’ers in Nederland ook nog eens te maken met de KvK die persoonsgegevens doorverkoopt waarmee slimme marketeers dan aan de haal gaan. Terug naar LinkedIn en Facebook is het een waarschuwing dat het gebruik van login gegevens van beide platformen (en dat geldt ook voor Google en Twitter) niet noodzakelijk een veilig alternatief is voor aparte paswoorden per site. Een 100% veilig alternatief is er overigens niet, maar persoonlijk vind ik een password kluis (OnePass, LastPass of een dergelijke service) een veiliger alternatief dan inloggen met Facebook of LinkedIn. Dat komt namelijk neer op hergebruik van passwords en daarvan is inmiddels wel algemeen bekend dat het geen veilige optie is (wel makkelijk voor hackers trouwens).

Snapchat verbreedt zijn advertentie opties met nieuwe lenses

Waar Facebook bezig is om het vertrouwen van gebruikers terug te winnen, is Snapchat bezig om adverteerders te paaien. Deze week kwamen er nieuwe lenses op de markt waarmee bedrijven hun producten op een originele manier onder de aandacht kunnen brengen. De nieuwe lenses zijn shopable, wat zoveel betekent als dat er een knop bij de lens kan worden geplaatst met een call to action erin. En het nieuwtje van deze week was met name dat er meer calls to action beschikbaar zijn gekomen. Voorbeelden vind je in de schermprintjes (image credit: www.marketingland.com) hieronder tussen de rode peilen.

Lenses zijn op Snapchat wat filters op Instagram zijn. De mogelijkheid om leuke afbeeldingen boven op een foto of filmpje te plakken. Met de nieuwe lenses wordt elke selfie van een gebruiker een potentiele advertentie voor een product: het toppunt van wat we user generated content noemen.

Dat is ook wat deze feature opvallend maakt. Het is een mooie manier om gebruikers hip te laten zijn met jouw product en zo meer omzet te genereren. Zeker met de extra calls to action die worden aangeboden, worden lenses een interessant product voor bijvoorbeeld kledingmerken, juweliers en chocolade ateliers.

En voor wie dacht dat die filters nooit worden gebruikt, het schoenenmerk Crocs bracht een nieuwe lens uit die in de eerste 10 dagen door 4 miljoen mensen werd gebruikt.

Facebook komt met een QR-code voor je pagina

Facebook kwam deze week met een leuk nieuwtje voor bedrijven met een eigen Facebookpagina: je kunt nu een QR-code downloaden waarmee je bezoekers van een website naar je Facebook pagina kunt leiden. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken op je eigen website, maar ook als je een gastblog schrijft en je mensen de mogelijkheid wilt geven meer over je bedrijf te weten te komen (en daarvoor schrijf je in de meeste gevallen dat gastblog). Behalve doorverwijzen naar je Facebookpagina, kun je de QR-code ook zo ontwerpen dat mensen die de code scannen automatisch inchecken op een locatie (denk aan events), je pagina leuk vinden (denk aan bereik) of zelfs automatisch doorlinken naar de review pagina of de mogelijkheid bieden om een recommendation achter te laten.

Is dit nieuw? Niet helemaal. Je kunt bij Facebook al een Messenger code downloaden wat een QR-code is die een connectie legt met je Facebook Messenger. Dit is afgekeken van Snapchat wat zogenaamde Snap codes heeft waarmee je automatisch doorverwijst naar je profiel (beschikbaar voor alle gebruikers, niet alleen voor je bedrijfspagina). En Pinterest heeft ‘Pincodes’ die min of meer op hetzelfde neerkomen.

Waarom is dit relevant? QR-codes zijn een makkelijke manier om gebruikers actie te laten ondernemen zonder dat ze een url hoeven intypen of inloggen op Facebook. Daarmee wordt het voor gebruikers dus makkelijker om je pagina te gaan volgen. En behalve dat is het ook veiliger. En in tijden van GDPR is dat ook een belangrijk argument.

Wil je weten of deze functie er ook voor jouw pagina is? Kijk op je Facebook Pagina bij de Publicatietools.

Facebook_publishing_tools.png

Dit was het voor deze week. Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

Een gedachte over “3 Things Social: Lekken bij Facebook en LinkedIn, meer shoppen met Snapchat Lenses en een QR-code voor je Facebook pagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.