3 things social·SMM

3 Things Social: Facebook voorspelt jouw koopgedrag, gamen op Snapchat met Snappable en meerdere foto’s tegelijk uploaden naar Instagram stories

In 3 Things Social bespreek ik elke drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week zijn dat de volgende 3 dingen: Facebook voorspelt jouw koopgedrag, gamen op snapchat met Snappables en Instagram biedt bulk-upload voor foto’s in stories.

Wist je trouwens dat er tegenwoordig ook een vlog is? Je kunt het vinden op mijn YouTube kanaal.

Facebook voorspelt jouw koopgedrag

Facebook is nog aan herstellen van de publicitaire schade van de affaire rondom Cambridge Analytics, maar dat houdt het bedrijf niet tegen bij het gebruiken van data om op die manier het gedrag van gebruikers (en dus ook de reactie op advertenties) te kunnen voorspellen. Het bedrijf gebruikt daarvoor kunstmatige intelligentie.

De software, FBLearner Flow geheten, wordt nu al gebruikt om bijvoorbeeld het nieuwsoverzicht van gebruikers te vullen en leert daarbij zelf van de acties van gebruikers (of ze naar een bericht kijken, het leuk vinden, delen of er commentaar op geven). Daarnaast wordt kunstmatige intelligentie ook ingezet in de strijd tegen nepnieuws. Het is dus in zekere zin de motor voor het alles bepalende algoritme.

Maar Facebook zegt nu in een vertrouwelijk intern memo dat het toekomstig gedrag van gebruikers kan voorspellen. En wel zodanig nauwkeurig dat het in staat is om te voorspellen of en wanneer een klant overstapt van het ene merk naar het andere. En wat er dan kan gebeuren als je op dat moment de juiste advertentie weet voor te schotelen hoef ik je denk ik niet uit te leggen.

Op dit moment kan Facebook pas een indicatie geven van hoe relevant een advertentie is, als die 500 keer is bekeken. En dat is een indicatie. Mogelijk kan Facebook straks adverteerders vooraf de zekerheid geven dat, op basis van de gekozen targeting en de advertentie zelf, een advertentie tot het gewenste resultaat kan leiden. Of de advertentie zo gericht voorschotelen dat alleen gebruikers die voor dat specifieke product willen overstappen, de advertentie te zien krijgen. En dat is voor adverteerders natuurlijk wel een stuk fijner adverteren. Overigens is het mijn inschatting dat voor deze zekerheid natuurlijk wel extra kosten in rekening worden gebracht.

Helemaal nieuw is dit voorspellen niet. Al sinds het begin van big data is er zogenaamde predictive analysis waarmee consumentengedrag op basis van grote hoeveelheden data wordt voorspelt. Verder is deze vorm van voorspellen na 25 mei aan strikte regels gebonden als gevolg van de AVG (althans, het lijkt sterk op wat de AVG onder profilering verstaat). Dat houdt kortgezegd in dat een gebruiker eerst toestemming moet geven voor het gebruik van zijn gegevens bij profilering. Dus het is nog even de vraag of de functionaliteit in Europa heel bruikbaar gaat zijn.

Overigens lijkt Facebook financieel weinig last te hebben van de hele affaire rondom Cambridge Analytica. De resultaten over het eerste kwartaal waren in ieder geval beter dan analisten hadden verwacht.

Gamen op Snapchat met Snappables

Er zijn functies waarvoor ik niet eens de moeite neem om die in tekst uit te leggen, omdat een filmpje dat veel beter kan. Snappables valt onder die categorie. Daarom vind je hieronder het filmpje wat Snapchat zelf uitbracht. Enjoy!

Oh ja, je kunt de Snappables vinden bij de lenses.

Bulk upload foto’s naar Instagram stories

Foto’s uploaden naar Instagram stories is een precies werkje. Je moet eerst dat plusje zien te vinden en daarna de foto’s een voor een uploaden. Of je moest met de Layout app een collage maken en die uploaden. Dat kan makkelijker en dus is er nu voor de mensen met een Android telefoon de mogelijkheid om meerdere foto’s tegelijk te uploaden naar een Instagram story. Je kunt zelfs meerdere foto’s en videos tegelijk uploaden. Dit is met name handig als je op de plek waar je de foto’s neemt zelf een slecht bereik hebt.

multiupload_group.png

Overigens kun je, met deze nieuwe update, ook foto’s uploaden die ergens anders zijn genomen en er de juiste location tag aan hangen. Wel zo handig na een weekendje weg. Oh, je hebt net als ik een iPhone? Dan moet je nog een paar weken wachten.

Dan nog wat testjes die Mashable verzamelde op basis van Twitter berichten van Matt Navarra: Instagram test een mute functie waarmee je gebruikers die je even niet wilt zien kunt wegdrukken van je tijdlijn zonder ze te hoeven ontvolgen. Daarnaast komt er mogelijk een slo-mo functie voor in stories (je kunt filmpjes al versnellen met hyperlapse). Verder kun je gaan reageren op stories, Facebook vrienden taggen in je Instagram berichten en, tot slot, komt er wellicht video calling naar Instagram?

Dat was het weer voor deze week. Dit blog is wat korter dan normaal. Dat heeft te maken met het feit dat Facebook op de eigen F8 conferentie op 1 en 2 mei 2018 waarschijnlijk met heel veel nieuwe dingen gaat komen en dus niet zoveel bekendmaakte. Volgende week dus weer een wat langer blog met – vermoed ik – een heleboel Facebook nieuws.

Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

Een gedachte over “3 Things Social: Facebook voorspelt jouw koopgedrag, gamen op Snapchat met Snappable en meerdere foto’s tegelijk uploaden naar Instagram stories

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.