3 things social·SMM

3 Things Social: Muziek in je Instagram verhaal, interactie nieuwe stijl met Google en betalen voor Facebook?

In 3 Things Social bespreek ik elke drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Deze week zijn dat de volgende 3 dingen: Muziek in je Instagram verhaal, interactie nieuwe stijl met Google en betalen voor Facebook?

Betalen voor Facebook

Deze week lekte via Bloomberg uit dat Facebook de mogelijkheden onderzoekt om een advertentie-vrije versie van de app de introduceren. Daar moet je dan wel een vergoeding voor over hebben, want de app zou dan door de gebruiker betaald worden. Facebook moet tenslotte wel geld verdienen.

Dit is onderzoek wat regelmatig door Facebook wordt gedaan in het kader van zijn eigen marktonderzoek, maar de timing van dit onderzoek was wel opvallend met alle privacy issues waar het bedrijf mee te kampen heeft. Maar er is nog een reden waarom dit interessant kan worden. Facebook introduceerde vorig jaar Facebook Watch, zijn eigen YouTube/Netflix kloon. Inmiddels werd daar al functionaliteit aan toegevoegd als zogenaamde watch-parties waarmee je vrienden/volgers kunt uitnodigen om samen naar bepaalde programma’s te kijken. Maar de functie moet nog buiten de VS uitgerold gaan worden en dan kan een betaalde versie wel een prettige optie zijn. Kijk maar naar Netflix.

Is het nu al zo ver? Ik denk van niet. Behalve dat er nog geen advertentievrije versie is, ben ik er niet van overtuigd dat mensen voor de huidige versie van Facebook willen betalen. Ik hoorde deze week dat onderzoek van Hubspot had uitgewezen dat in de VS 22% en in Groot-Brittannië slechts 17% van de gebruikers interesse had. Daarnaast heeft een advertentievrije vorm van Facebook in zijn huidige vorm denk ik te weinig echte toegevoegde waarde. Voor de nabije toekomst verwacht ik ook geen grote impact op je advertentie-strategie.

Dat verandert mogelijk als Facebook Watch naar Nederland komt. Dan worden advertenties mogelijk wel hinderlijk genoeg om de betaalde optie interessant te maken. Als je van dat Watch platform gebruik wilt gaan maken raad ik je dus ook aan om heel conservatief te zijn in het inschatten van advertentie-inkomsten.

Muziek in je Instagram verhaal

Dat Stories van Instagram een schot in de roos zijn, is wel bekend. Er zijn 300 miljoen dagelijkse gebruikers en ook voor bedrijven en adverteerders is het een prachtige mogelijkheid om verhalen op Social Media te vertellen. En alles wijst erop dat het nog mooier gaat worden.

Deze week lekte uit dat Instagram bezig is om het mogelijk te maken dat je via stickers muziek in je Stories kunt gaan gebruiken. Op die manier kun je dus muziek in je verhalen gaan gebruiken als in een soundtrack of je kunt anderen je eigen muziek gaan laten ontdekken. In een later stadium wordt het wellicht ook mogelijk om dit in gewone berichten te gaan doen (picture credit: Jane Manchun Wong/Techcrunch).

instagram-music-sticker-prototype1

Wat is de context hier? Eind 2017 en begin 2018 sloot Facebook contracten over de afkoop van auteursrechten met een aantal grote muziekstudio’s. Het lijkt erop dat dit het eerste commerciële gebruik gaat worden van die rechten. Daarnaast werd tijdens Facebok F8 aangekondigd dat het mogelijk wordt om berichten op apps als Spotify en SoundCloud op Instagram (en ook op Facebook) te gaan delen.

Waarom is het dan voor jou belangrijk? Muziek is een mooie aanvulling op de bestaande stickerverzameling op Instagram en iets wat ze – voor de verandering – eens niet van Snapchat hebben gekopieerd. Persoonlijk denk ik dat dit een hele mooie manier is om je verhalen op Instagram net even dat extraatje te geven waarmee je volgers aan je bindt.

Interactie nieuwe stijl met Google

Vorige week was er Google I/O 2018. Dat is de Googleversie van F8 van Facebook, zij het dat de Google variant er al veel langer is en dat Google een wat breder assortiment aan aankondigingen heeft. Ook hiervoor geldt dat er heel erg veel werd aangekondigd, maar ik wil er twee dingen uitpikken: de nieuwe ‘smart compose’ ofwel zelf-schrijvende e-mail en Google en de Google Assistant die zelfstandig afspraken maakt.

Google introduceerde de nieuwe Gmail met bijbehorende nieuwe functies. Een van die functies is de ‘smart compose’ functie waarbij Gmail delen van de inhoud van je e-mail voorstelt op basis van de onderwerp regel of een zin afmaakt aan de hand van het door jou getypte begin (zie de foto hieronder van Google zelf). De functie borduurt voort op de smart reply functie die behalve in Gmail ook op bijvoorbeeld LinkedIn beschikbaar is. Uiteindelijk is het een systeem wat ook zelflerend is, dus op den duur hoef je alleen nog maar een onderwerp-regel mee te geven en dan schrijft Gmail de rest van de mail voor je. En als je het goed regelt, dan delete die mail zichzelf ook weer na verloop van tijd.

Smart-compose_Taco_Tuesday

Gemakt dient de mens, dus. En Google is bezig om een functie te ontwerpen die veel verder gaat. Kijk maar naar dit fragment uit de presentatie van de CEO van Google.

Dus als je een hekel hebt aan zelf afspraken maken bij restaurants en bij de kapper en je hebt geen (virtual) assistent om het voor je te doen, dan kun je straks met een toekomstige Google Assistant (de Googleversie van Siri en Alexa) vragen om die afspraak voor je te regelen. Die belt dan namens jou het restaurant of de kapper. En maakt de afspraak. En kan ook omgaan met slecht verstaanbare personen en pauzes in een gesprek. En het leuke is dat die ook zelf leert als het misgaat. Ik ben alleen benieuwd hoe jij als kapper of restauranthouder reageert.

Waarom noem ik die laatste ontwikkeling hier (behalve dat het natuurlijk interessant is)? Het stelt eisen aan je vindbaarheid, want je moet ook via voice search te vinden zijn (anders belt die Google Assistant toch mooi een andere kapper of restaurant). En dit is een mooi staaltje automatisering zoals chatbots dat ook zijn.

Mocht je nog niet bezig zijn met chatbots: met chatbots kunnen we nu al een deel van de chats tussen ondernemers en klanten in Messenger en WhatsApp automatiseren. En dit project van Google slaat die hele stap gewoon over. Die programmeren de hele conversatie voor je. Inclusief telefoongesprek en inclusief inspelen op ontwikkelingen in een gesprek. Science Fiction? Dit is denk ik een jaar of drie a vier verwijdert van implementatie in Nederland. En dan wordt de vraag hoe we daarop moeten gaan inspelen. En het antwoord op die vraag is op dit moment nog onbekend. Maar dit is absoluut een ontwikkeling die ik ga volgen om te zien hoe ik ondernemers kan helpen met het omgaan met deze ontwikkeling. En natuurlijk ga je hierover lezen in dit blog.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

2 gedachten over “3 Things Social: Muziek in je Instagram verhaal, interactie nieuwe stijl met Google en betalen voor Facebook?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.