3 things social·SMM

3 Things Social: Ads in je Facebook verhaal, wat is er premium aan YouTube Premium en draait Snapchat de klok terug?

In 3 Things Social bespreek ik elke drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Het doel is om jou als ondernemer op de hoogte te houden van lange termijn trends in de wereld van social media. Nieuwe functionaliteit of leuke features vind je in mijn vlog op YouTube.

Deze week bespreek ik de volgende 3 dingen: waarom jij wilt weten dat er advertenties in je Facebook verhalen komen, wat er nou zo belangrijk is aan YouTube Premium en gaat Snapchat zijn re-design terugdraaien?

Waarom jij wil weten dat er advertenties in Facebook Stories komen.

Er komen advertenties in Facebook stories. So what? Ik krijg toch overal op Facebook al advertenties? Ja, maar in de stories functie waren er nog geen advertenties. Waarom is het dan belangrijk? Omdat het een teken is dat Facebook klaar is met Snapchat. Niet noodzakelijk qua functionaliteit maar wel als concurrent. En omdat het eisen stelt aan jouw advertenties als Stories wel belangrijk worden op Facebook.

Stories (verhalen in de Nederlandse versie van de app) zijn oorspronkelijk een vinding waar Snapchat groot mee is geworden. Maar Snapchat is een beetje op zoek naar zichzelf. En de Facebook trein ontwikkelt en kopieert gewoon door. En is nu op het punt dat het van Snapchat kloon naar de standaard voor storytelling te gaan. Temeer omdat het erop lijkt dat Stories ergens in 2019 de reguliere berichten op Facebook voorbij zullen gaan in aantallen.

facebook-snapchat-instagram-whatsapp-messenger-stories-users

Verhalen zijn de manier om op Facebook, Instagram en in WhatsApp te vertellen hoe je dag is geweest, wat het verhaal achter je nieuwe product is, hoe leuk het is om bij jouw bedrijf te werken, etc. Dat kan in de vorm van foto’s, filmpjes en straks met muziek. Zo werd tijdens F8 aangekondigd dat het mogelijk wordt om content van andere (niet-Facebook) apps in de verhalen kan worden gebruikt.

Waarom is dit in de strijd met Snapchat belangrijk? Facebook heeft een veel grotere internationale aanwezigheid en veel meer platforms waarmee het functies kan aanbieden dan Snapchat. Daardoor kan het ook spelen met de mix van welke functies op welk platform wordt aangeboden. Het feit dat het nu test met advertenties in de stories in Mexico, de VS en Brazilië is verder een teken dat Facebook nu zeker genoeg is dat advertenties niet leiden tot een exodus van gebruikers omdat de functionaliteit nog niet goed genoeg is.

Wat Facebook tegelijkertijd doet is een interessante mix van nieuwe functies rondom stories introduceren. Zo komt er een mogelijkheid om je verhalen te archiveren zodat ze hergebruikt kunnen worden (zeg voor een soort best of). Daarnaast komt er de mogelijkheid om foto’s op te slaan naar de Facebook Camera (cloudopslag, gratis, zoals het er nu naar uitziet onbeperkt). En voor diegenen die geen zin hebben in video of die hun verhalen van gesproken commentaar willen voorzien komt er de mogelijkheid om audio stories te maken.

facebook-saved-photos

Het interessante hieraan is voor adverteerders met name dat het hogere eisen stelt aan de advertenties die in de stories worden getoond. Want die moeten natuurlijk niet uit de toon vallen tussen de verhalen van gebruikers. En als die creatief kunnen worden, dan geldt hetzelfde voor adverteerders. Op de lange termijn is het dus wel verstandig om ervoor te zorgen dat je advertenties creatief genoeg zijn om in stories te kunnen verschijnen. Alleen ‘platte’ advertenties met een fotootje en goede copywriting is dan niet meer genoeg. Sterker, in de test is er geen mogelijkheid om een call to action te gebruiken.

Gaat Snapchat zijn redesign terugdraaien?

Snapchat kondigde eind vorig jaar aan dat het zijn app een nieuw uiterlijk ging geven. Deze re-design was ingegeven doordat de app dan beter zou worden begrepen door gebruikers. Het lijkt voorlopig uit te draaien een marketing blunder van Cherry Coke achtige proporties. Want waar de zilvervloot aan nieuwe gebruikers en bijbehorende advertentie-inkomsten zou binnen gaan varen (en de Cambridge Analytica affaire zou daar zeker een handje bij helpen om adverteerders over te halen van Facebook), kromp het aantal dagelijkse gebruikers in maart voor het eerst. En dat kwam met name omdat de bestaande gebruikers helemaal niets hadden met het nieuwe design en dus naar andere apps vluchten.

De essentie van het nieuwe design is dat de volgorde van verhalen en berichten door een algoritme bepaald worden en dat er een vrienden tab (links) en een ontdek tab (rechts) in de app komen (zie de schermprint hieronder). En met name het loslaten van een algoritme op chatberichten viel niet echt lekker bij gebruikers die de berichten van mensen waarmee ze minder vaak communiceerden niet meer konden vinden.

Dat het nieuwe design consequenties heeft, zal Snapchat niet ontkennen. Sterker, CEO Spiegel gaf aan dat het de voornaamste oorzaak was van de tegenvallende omzet in het eerste kwartaal van 2018. Problemen met de Adroid versie van de app zullen niet geholpen hebben, en opmerkingen van een aantal celebrities trouwens ook niet. En dus kondigde hij aan dat er een aantal wijzigingen komen.

Zo wordt het algoritme de nek omgedraaid en gaan we weer terug naar een chronologische weergave. Verder verhuist de vrienden tab van links naar rechts (waar hij zat). Dus tja, Snapchat draait een aantal belangrijke componenten van het redesign terug. En de vraag is nu of Snapchat toch niet stiekem zwicht voor de kritiek van zijn trouwste gebruikers.

Qua advertentie-inkomsten voer de zilvervloot overigens ook niet echt binnen. Dat had overigens deels te maken met de veel lagere prijzen die Snapchat hanteerde om zo adverteerders binnen te lokken.

Omdat Snapchat pas relatief laat is begonnen met advertenties is het ook nog volop in de ontwikkeling van allerlei diensten. Ik voorzie dat het nog wel even gaat duren voordat Snapchat als advertentie medium echt interessant wordt. Daarvoor zullen dan in ieder geval de mogelijkheden om gericht te adverteren moeten verbeteren, vermoed ik. En het curieuze is dat daar dus dat algoritme een belangrijke tool voor is (want die gaat uit van voorkeuren).

Wat is er nou zo belangrijk aan YouTube Premium?

Binnenkort komt er een nieuwe muziek service. Nou ja, eigenlijk gewoon een bestaande in een nieuw jasje: YouTube Music.

Maar, we luisteren al naar muziek op YouTube? Dus wat is hier nou zo belangrijk aan? Precies dat. YouTube gaat alle bijzondere live muziek, remixen die op YouTube staan, etc. in een aparte service aanbieden. Met een nieuwe app, links naar de profielen van artiesten, afspeellijsten en uiteraard de video’s en de zoekfunctie die je gewend bent. En als je de app uitzet of even wilt Facebooken, dan speelt de muziek gewoon door.

Android_All_English

Nog niet overtuigd? Geeft niet, ik ook niet. De app is gratis en dan krijg je apps. Maar stel dat je $10 per maand wilt betalen? Dan krijg je een advertentie-vrije versie. YouTube Red dus. En dat gaan ze YouTube Premium noemen en het omvat voor 12 dollar zowel de muziek als de volledige video functionaliteit inclusief exclusieve content die alleen op YouTube beschikbaar is. Een soort Spotify meets Netflix dus.

5_16 Latest Chart for BlogPost

YouTube Red is niet in Nederland beschikbaar maar Premium komt wel in de loop van 2018 of 2019 onze kant op. Nog even wachten dus.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook. Ik ben sowieso heel erg benieuwd naar wat je van de nieuwe setup vindt.

Tot volgende week!

Advertentie

2 gedachten over “3 Things Social: Ads in je Facebook verhaal, wat is er premium aan YouTube Premium en draait Snapchat de klok terug?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.