3 things social·SMM

3 Things Social: Pinterest ontgroeit de niche, Facebook helpt je groep en Instagram mutes

In 3 Things Social bespreek ik elke drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Het doel is om jou als ondernemer op de hoogte te houden van lange termijn trends in de wereld van social media. Nieuwe functionaliteit of leuke nieuwe social media features vind je in mijn vlog op YouTube.

Deze week bespreek ik de volgende 3 dingen: Pinterest ontgroeit de niche, Facebook helpt je groepen te onderhouden en Instagram onderdrukt de ruis op je tijdlijn.

Pinterest ontgroeit de niche

Er was een tijd dat Pinterest alleen voor vrouwen was. En alleen voor foto’s om moodboards mee te maken voor je nieuwe badkamer, keuken of woonkamer. Maar dat stadium is het platform inmiddels aan het ontgroeien. Pinterest groeit namelijk harder dan Twitter en Snapchat. En er is uitzicht op meer, want qua groei van maandelijkse gebruikers is Pinterest nu het derde social media platform (zie de grafiek hieronder, bron: SocialMediaToday.

new_users_added

 

De oorzaak? Er zijn denk ik 3 oorzaken aan te wijzen. De eerste is dat Pinterest bij uitstek goed inspeelt op de mogelijkheden voor gebruikers en adverteerders. Want wist je dat 90% van de gebruikers van Pinterest het platform gebruikt om inspiratie op te doen voor het winkelen? Dan begrijp je ook gelijk dat het aanbieden van e-commerce mogelijkheden een logische stap is. Dan kan de shopper in spé gelijk de daad bij het woord voegen. Oh, en die 90% is hoog maar ook maar liefst 2 keer zoveel als de concurrentie (minus YouTube) bij elkaar.

Het tweede is dat Pinterest heel langzaam maar wel heel zeker een focus heeft aangebracht om Pinterest tot het e-commerce platform te maken voor merken. Dat doet Pinterest door functionaliteit toe te voegen die zowel voor adverteerders als gebruikers interessant is. Een mooi voorbeeld daarvan is de sterk verbeterde zoekfunctie. Die was nodig met meer dan 600 miljoen visuele zoekopdrachten maar ook erg handig als je zoekopdrachten wilt omzetten in gerichte advertenties. Daar ligt afbeeldingsherkenning aan ten grondslag, niet zo raar omdat het platform bij uitstek bestaat uit foto’s en infographics.

En het aantal mannelijke gebruikers stijgt ook hard. Hoewel mannen nog steeds maar 30% van de gebruikers is, steeg hun aantal in 207 met 50%. Daarmee ontwikkelt het platform zich naar een meer uitgebalanceerd platform. En dat is interessant voor adverteerders.

Tot slot, vind je dit terug in de resultaten van Pinterest? Jazeker! De omzet steeg in het boekjaar 2017 met liefst 58%, met name als gevolg van toegenomen advertentie-inkomsten. En omdat Pinterest daardoor een steeds sterkere financiële positie krijgt, heeft het met een combinatie tussen een zoekopdracht en een e-commerce platform mooie tools in handen om een geduchte concurrent te worden voor Facebook en Instagram, maar ook voor zoekmachines van Google. Voor de ondernemers met visuele content is Pinterest dus zeker een platform om in de gaten te houden.

Facebook helpt je om je groepen te onderhouden

Facebook heeft al sinds jaar en dag groepen waarin gelijkgestemde leden virtueel bij elkaar kunnen komen om te praten over onderwerpen die ze interessant vinden. En groep aan je pagina koppelen is dan ook een prima manier om ervoor te zorgen dat je als bedrijf of instelling meaningful interaction op je pagina krijgt.

Maar om nou te zeggen dat Facebook veel ondersteuning bood? Iets in de richting van best practices en how to’s of functionaliteit waarmee je makkelijk een groep kunt onderhouden? Een aparte helpdesk misschien? Niet echt, het was een beetje een ondergeschoven kindje.

Daaraan komt nu een eind want Facebook gaat via de Facebook Community alle support bieden die je als beheerder van een groep nodig hebt. Inclusief een helpdesk die binnen 24 uur reageert (niet telefonisch, maar toch).

admin_support-overall

Weliswaar is dit alleen in het Engels en Spaans beschikbaar, maar het voordeel is wel dat er echt allerlei functies in zitten zoals de mogelijkheid om een lid van de groep in te lichten over het verwijderen van zijn of haar bericht met een verwijzing naar de groepsregels of de mogelijkheid om sommige leden vooraf toestemming te geven voor hun berichten zodat je niet elk bericht van actieve leden hoeft goed te keuren mits ze zich goed gedragen natuurlijk).

preapproved-members

Daarnaast komt er een compleet trainingscentrum met allerlei best practices en how to’s. De setup is vergelijkbaar met die voor Facebook advertenties waar ook een hele goede support en training site achter zit (Facebook Blueprint geheten).

online-admin-education-resources

Wat kun je hiermee? Behalve dat een goede bibliotheek met handleidingen en hulpmiddelen natuurlijk fijn is, onderstreept het ook het belang dat Facebook hecht aan een goed gebruik van groepen. En een goed gebruik heeft meer voordelen. Zo zorgen goede discussies in een groep voor meer meaningful interaction op een pagina. En dat is een goede manier om hoger in het nieuwsoverzicht van volgers te komen. Mits de groep natuurlijk voor hun relevant is. Dus mijn tip is om te gaan experimenteren met een groep voor je bedrijf. Zeg een groep waarin je met trouwe klanten en leveranciers kunt praten over ontwikkelingen in je bedrijf.

Instagram onderdrukt de ruis op je tijdlijn

Op 22 mei introduceerde Instagram de mogelijkheid om accounts die je volgt te “muten”. Deze onderdrukkingsfunctie is een mogelijkheid die op Facebook al bestond (daar heet hij “snooze”) en ook op bijvoorbeeld Twitter al was ingevoerd. Het is een vriendelijke manier om niet geconfronteerd te worden met berichten van een account zonder dat je het ontvolgt. En je kunt het account nog steeds bezoeken en alle berichten zien en leuk vinden.

feed-mute-3-up-profile-en

Nou denk je nu, dat is wel leuk voor mij als persoon. En waarschijnlijk heb je al wel een paar accounts gevonden die je wilt gaan “muten”. Maar wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Die “mute” functie kan natuurlijk ook op jou worden toegepast. En als dat vaker gebeurt zal dat een signaal zijn voor Instagram om je berichten lager in het nieuwsoverzicht van je volgers te zetten (Instagram toont alle berichten van de accounts die je volgt, zij het niet chronologisch). Want kennelijk zijn je berichten dan niet heel relevant. Dus het wordt wel zaak om kwalitatief goede en interessante berichten te plaatsen. Daarnaast is het gebruik van hashtags belangrijk omdat mensen ook hashtags kunnen volgen. Of ze je dan ook kunnen muten is nog niet duidelijk. En ook op Instagram geldt dat meaningful interaction belangrijk is in het bepalen van relevantie.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.