3 things social·SMM

3 Things Social: Apple komt met de AiPhone, de MKB eLearning van Facebook en cijfers over je bereik op Facebook

In 3 Things Social bespreek ik elke drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Het doel is om jou als ondernemer op de hoogte te houden van lange termijn trends in de wereld van social media. Nieuwe functionaliteit of leuke features vind je in mijn vlog op YouTube, net als mijn Privacy statement trouwens.

Deze week bespreek ik de volgende 3 dingen: Apple komt met de AiPhone, Facebook traint het MKB en cijfers over je bereik op Facebook.

Apple komt met de AiPhone?

Apple heeft een iPhone en werkt ook al een tijdje aan artificial intelligence (kunstmatige intelligentie), maar vanaf iOS12 (we zitten nu op 11.4) krijgen we dit najaar allemaal AI op onze iPhones.

Dat was een van de aankondiging die Apple deed tijdens de WWDC (de developer conference van Apple, we hadden het hier eerder over Facebook F8 en Google I/O). Voor een overzicht van de belangrijkste aankondigingen, verwijs ik je naar dit artikel van Techcrunch en voor een volledig overzicht van wat er in iOS12 komt is er dit artikel van Apple zelf.

De kunstmatige intelligentie op je iPhone valt straks in een aantal onderdelen uiteen. Als eerste zijn er suggesties van Siri. Die variëren van de suggestie om een jarige te bellen tot voorstellen om je favoriete muziek starten voor tijdens het sporten of de telefoon op ‘niet storen’ zetten omdat er een vergadering in je agenda staat (zie de foto hieronder van TechCrunch). Het systeem leert ook dat je bepaalde activiteiten vaak op een bepaald tijdstip uitvoert (als geheel willekeurig voorbeeld noem ik ‘koffiedrinken’) en zal ook gaan voorstellen om de bestelling alvast maar voor je te plaatsen (als je koffietentje dat tenminste aankan). Het systeem leert ook zelf want als je een bepaalde suggestie structureel negeert zal die suggestie op den duur minder of wellicht zelfs niet meer gedaan worden. Je kunt de tool ook helemaal uitschakelen.

siri-suggestions-iphone-close-up

Veel leuker, althans dat vind ik, zijn de workflows die je zelf kunt gaan bouwen. De app die daarvoor kan worden gebruikt heet toepasselijke wijs Workflow. Het is een geavanceerde vorm van ITTT (If This Then That) met stembesturing. Hoe zoiets werkt werd toegelicht door Kim Beverett van het Siri shortcuts team, die vertelde hoe ze ervoor had gezorgd dat als ze Siri vertelt dat ze naar huis gaat, Siri automatisch een bericht naar huis stuurt met een geschatte aankomsttijd (zie de foto hieronder van TechCrunch), haar favoriete radiostation opzet en de weg naar huis opzoekt in Apple Maps.

Screen-Shot-2018-06-07-at-10.47.34-AM

Maar zelfs als je dit allemaal niet wilt, dan nog krijg je met de kunstmatige intelligentie te maken. Want Apple stelt app ontwikkelaars in staat om hun apps met Siri te laten praten. Dus stel je hebt een koffiebar en hebt een app waarin mensen koffie kunnen bestellen. Als je die app van Siri integratie voorziet, kan Siri op den duur zelf aan de gebruiker voorstellen om alvast de koffie te bestellen die hij nu elke werkdag tussen 8 en half 9 bij je bestelt. Gebruikers kunnen dat zelf aanzetten door je app toe te voegen aan Siri.

Uiteindelijk gaan de suggesties van Siri de huidige berichten vervangen. Daarbij kunnen gebruikers tot op heel diepgaand niveau zelf instellen wat ze wel, niet en in stille modus gemeld willen krijgen.

ios12-facebook-notifications_060420181

Dit is belangrijk vanuit twee oogpunten. De eerste is als je een app hebt. In het koffie voorbeeld zou ik mijn eigen koffietent aanraden om de mogelijkheid om Siri integratie zeker aan te zetten. Sowieso worden apps een nog aantrekkelijker middel om producten aan te bieden. Daarnaast kun je jezelf als ondernemer met de workflows best wat tijd besparen. Want die workflows gaan er op den duur natuurlijk ook komen voor bepaalde handelingen die niet te maken hebben met het bestellen van koffie maar juist met bijvoorbeeld het automatisch doen van administratieve werkzaamheden. En ik voorzie dat er met deze toevoegingen meer en andere apps gaan komen. Maar dat gaan we zeker merken. Dan nog een kleine privacy opmerking: verwerkingen van Siri vinden plaats op je telefoon. Dus Apple kan die gegevens niet doorverkopen aan adverteerders. Zelfs al zouden ze dat willen.

Facebook traint het MKB

Vorig jaar lanceerde Facebook het programma Community Boost. Begin dit jaar werd dat uitgerold naar de EU en nu komt Facebook verdere uitbreiding in de VS en een belofte: 1 miljoen eigenaren van kleine en middelgrote bedrijven trainen op het gebruik van Facebook.

Het programma is een onderdeel van een campagne van Facebook om mensen in de gelegenheid te stellen om via Facebook een baan te vinden. Daarnaast past het met enige fantasie ook wel bij meaningful interactions, wat weer tot doel heeft om ervoor te zorgen dat Facebook niet alleen passief tijdverdrijf is. En het zet Facebook op een wat positievere manier in de schijnwerpers dan alle privacy problemen van de afgelopen tijd.

Maar er is meer: zonder goede (digitale) opleidingen dreigt een tekort aan goed opgeleid personeel voor MKB’ers in de VS van 85 miljoen niet ingevulde vacatures. Hoe dat in Europa zit weet ik niet, maar in Europa spelen deze overwegingen ook mee. Facebook lanceerde in januari dit jaar eenzelfde programma met dezelfde belofte voor de EU: 1 miljoen getrainde ondernemers uit het MKB. De focus van het EU-programma op Italië, Spanje en Polen is er niet voor niets. Juist daar liggen de kansen om met opleidingen ondernemers een paar stappen vooruit te helpen.

Maar ja, die kansen zijn er ook voor ondernemers in Nederland. Want hoewel de klassikale trainingen alleen in Italie, Spanje en polen beschikbaar zijn kan iedereen zichzelf met Facebook blueprint trainen. Facebook blueprint is een e-learning platform met trainingen over de Facebook platformen. Met name de modules over advertenties en hoe je die kunt targeten zijn handig om te volgen. Daarnaast kun je met blueprint leren om meer uit je Facebook app en pagina te halen dan tot nu toe. Dat is altijd prettig. En, op den duur kun je er denk ik een voorsprong mee krijgen op de mensen die deze mogelijkheden niet aanpakken of er grof geld voor neerleggen. En op den duur kun je er zelfs diploma’s mee halen. De keus is aan jou.

Cijfers over je bereik op Facebook: loopt je bereik echt terug?

In januari 2018 kondigde Facebook aan dat het ging sturen op meaningful interactions. Het doel is mensen tevreden houden en minder reclame tonen en meer berichten die geen perverse prikkels bevatten. Overigens was het pakket aan maatregelen niet echt een set met hele nieuwe dingen, maar meer verduidelijking en het formeel afdwingen van bestaande adviezen. Sindsdien klagen ondernemers over een teruggelopen bereik, voor zover dat nou echt belangrijk is, en minder bezoekers die via Facebook op hun website komen.

Afgelopen week kwam er nieuwe research naar buiten en wat blijkt: het klopt dat er minder bereik is en dat er minder mensen via Facebook naar je website gaan. Maar die trend had zich al een half jaar voor de aankondiging ingezet. En, ook niet onbelangrijk, Google blijft met voorsprong het belangrijkste platform als je website kliks wilt.

parese.ly_referrers

Wat je hiermee moet? Twee dingen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je niet op 1 paard moet wedden als het gaat om de bron voor verkeer naar je website. Dat zal niet onlogisch klinken, maar toch. Het tweede is dat je zeker niet zonder SEO kunt. Dus met alle belang die ik aan goede social media hecht in het kader van zichtbaarheid, kun je niet zonder. Je websitebouwer kan je meer vertellen over hoe je ook zonder social media beter vindbaar wordt en anders kan Koopplein je wellicht een handje helpen. Mijn ervaring is dat ze in staat zijn om je op zijn minst op de eerste pagina met zoekresultaten te krijgen voor een zoekwoord.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.