3 things social·privacy

3 Things Social: Privacy als USP voor Snapchat

In 3 Things Social bespreek ik elke week drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Het doel is om jou als ondernemer op de hoogte te houden van lange termijn trends in de wereld van social media. Nieuwe functionaliteit of leuke features vind je in mijn vlog op YouTube, net als mijn privacy statement trouwens.

Deze week bespreek ik de volgende 3 dingen: de privacy split tussen Snapchat en Facebook, je advertentie-voorkeuren aanpassen in Google (en je tegelijkertijd je privacy bewaakt), en de time-out van Instagram.

De privacy split van Snapchat en Facebook

Dat Snapchat functionaliteit heeft die Facebook dankbaar kopieert, is in de afgelopen jaren denk ik wel duidelijk geworden. Vaak duurde het een maar paar weken nadat Snap nieuwe functionaliteit had geïntroduceerd voordat die op Instagram terug te vinden was. En met de introductie van SnapKit introduceert het een nieuw wapen in de strijd om gebruikers en adverteerders. Dat nieuwe wapen in de strijd tegen Facebook heet… privacy.

Ja, je leest het goed. Het platform dat volgens sommige privacy organisaties zijn zaken in de app niet op orde heeft (let met name op de voetnoot over end-to-end encryptie), maakt van privacy een USP bij het uitrollen van het ontwikkelaarsplatform SnapKit.

Tegelijkertijd is Snapchat bezig om een advertentieplatform op te zetten waarbij het precies die informatie binnenhaalt die Facebook net buiten de deur heeft gezet: data van partijen die adverteerders informatie bieden over offline aankoopgedrag en interesses. Een beweging die in strijd lijkt met het privacybelang van gebruikers.

Wat zit er achter deze twee op zichzelf tegengestelde maatregelen? En wat zijn de gevolgen voor privacy? Dat ga ik je hieronder uitleggen.

Eerst maar even SnapKit: SnapKit moet ontwikkelaars van apps in staat stellen om gebruik te maken van de functies die Snapchat biedt en die te integreren in de eigen apps. Om die verbinding te maken kan er dan ingelogd worden met de inloggegevens van Snapchat. En daar zit ook gelijk een verschil met Facebook. Bij Facebook wordt er dan vrij veel informatie uitgewisseld die Facebook en de app ontwikkelaar kunnen gebruiken voor advertentie- en andere doeleinden (en dat is waar de Cambridge Analytica affaire mee begon).

Bij Snapchat ligt dat anders: het enige wat voor de app ontwikkelaar beschikbaar komt zijn de gebruikersnaam en de bitmoji (zeg maar de avatar die je op Snapchat kunt gebruiken om je berichten op te vrolijken). Er wordt dus minder informatie standaard uitgewisseld.

Een app ontwikkelaar kan ook de mogelijkheid geven om informatie uit de app te delen met Snapchat. Bijvoorbeeld, een ontwikkelaar van een hardloopapp kan je de mogelijkheid geven om vanuit de app je prestaties met je snapchat vrienden te delen. Compleet met bijbehorende filters, lenses, al dan niet shopable. Daarmee krijgt een gebruiker dus de keuze om bepaalde informatie wel te delen met de app bouwer en zijn vrienden.

Tegelijkertijd stelt Snapchat zich langzaam maar zeker open voor adverteerders. Dat is geen overbodige luxe want Snapchat is nog niet het eerste platform waar je als adverteerder aan denkt. En de manier waarop die openstelling plaatsvindt is ook wel bijzonder. Snapchat kiest ervoor om functionaliteit als lenses en advertenties die het hele scherm bedekken vrij vroeg open te stellen voor alle adverteerders. En dat zorgt ervoor dat eventuele bugs en nieuwe mogelijkheden veel sneller naar boven komen dan als je begint met een kleine groep adverteerders. Op die manier kan er ook sneller doorontwikkeld worden.

Aan de andere kant gebruikt Snapchat juist de externe informatie om de mogelijkheden voor gericht adverteren op een vergelijkbaar niveau te krijgen als Facebook. Je moet dan denken aan bureaus die gegevens hebben over welke winkels we bezoeken, wat we daar kopen, etc. Die informatie kan dan worden gebruikt om advertentie te richten op mensen met voorkeuren voor een merk of winkel of product. Dat is wat Facebook zo aantrekkelijk maakt. Maar Facebook heeft dat soort data zelf wel en dat is nou juist het probleem van Snapchat.

Facebook ondertussen gaat precies de andere kant uit qua privacy, namelijk inperken van mogelijkheden. Eerder werd al besloten om geen data van externe leveranciers meer aan te bieden en vorige week werd aangekondigd dat vanaf 2 juli ook adverteren met behulp van aangepaste doelgroepen aan banden wordt gelegd.

Dat raakt je als je gebruik maakt van doelgroepen die zijn gebaseerd op e-mailadressen die je hebt geüpload naar Facebook. Want van die e-mailadressen moet je gaan verklaren dat je toestemming van de eigenaar hebt om die adressen voor marketing doeleinden te gebruiken.

Als je die toestemming hebt, is er weinig aan de hand. Zij het dat je dit elk jaar moet verklaren en dat je – als gevolg van de AVG – e-mailadressen moet verwijderen als de klant zijn toestemming intrekt. Snapchat heeft deze mogelijkheid overigens niet, dus in die zin heeft het ook geen maatregelen te nemen.

Dit is om twee redenen relevant. Ten eerste gebruikt Snapchat zijn innovatiekracht om een duidelijk andere privacy balans te vinden dan Facebook. Snapchat heeft daarbij het voordeel dat er geen “oude” wereld is (bij Facebook wel) en dat het ontwikkelaarsplatform dus met behulp van privacy-by-design kan worden ingericht. Facebook daarentegen moet juist eerst de ‘oude’ wereld waarin alles kon en mocht ontmantelen. Het wordt daarmee een klassiek gevecht tussen een bestaande partij in de markt en een relatieve nieuwkomer.

Hoe Google je helpt om advertenties relevant te houden

Over adverteren gesproken, Google heeft al enige jaren de mogelijkheid voor internet en app gebruikers om aan te geven welke advertenties ze wel en niet willen zien. Dat je ze gaat zien, is een gegeven bij gratis diensten, maar er is dus keuze. Zo kun je via advertentie-instellingen en via de ‘why this ad’ functie aangeven of je een advertentie wel of niet leuk of relevant vindt.

En de advertentie-instellingen functie is vernieuwd. Je kunt nu in een oogopslag alle interesses vinden die Google aan je account heeft gekoppeld en die aanpassen. Tenminste, als je advertentie personalisatie aan hebt staan. Dit kan alleen als je bent ingelogd op je Googleaccount. Personalisatie uitzetten heeft alleen tot gevolg dat advertenties niet op je voorkeuren worden afgestemd. Niet dat je geen advertenties te zien krijgt. En als je geen advertenties wilt, zijn er in Google’s eigen browser (en in die van andere aanbieders) ad blockers om ze tegen te houden.

20180618_AdSettings_interest_control

De “Why this Ad” functie is op een nieuwe – wat meer verborgen – plek te vinden in elke advertentie (zie de schermafbeelding hieronder van Google zelf). Daarmee kun je niet alleen zien waarom je een advertentie ziet maar ook gelijk via de advertentie-instellingen je voorkeuren aanpassen.

yt-whythisad-r3.max-1000x1000

Het positieve hieraan is dat je een keuze hebt of je advertenties wilt laten personaliseren en dat je via Google ook in staat bent om advertentie instellingen te beheren via de site youronlinechoices.com. Op die manier kun je cookies van maar liefst 114 aanbieders in of uitschakelen.

De time-out functie van Instagram

Een time out van Instagram? Ja, en daar heb je niet eens meer Google of Apple voor nodig. Want Instagram bevestigde het nieuws van TechCrunch dat ze werken aan een functie waarmee je nooit meer te lang op Instagram bent.

20180618_Time-On-Instagram-Activity-Usage-Insights

De functie past in de ontwikkeling die Google en Apple al eerder inzetten waarbij niet alleen meer wordt gekeken naar het vasthouden van gebruikers maar ook naar de factor time well spent. En daarmee past het ook prima in de Facebookstrategie om gebruikers niet alleen te binden maar ook tevreden te laten afloggen.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.