3 things social·SMM

3 Things Social: De introductie van IGTV, de counter van YouTube en Google Podcasts.

In 3 Things Social bespreek ik elke week drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Het doel is om jou als ondernemer op de hoogte te houden van lange termijn trends in de wereld van social media. Nieuwe functionaliteit of leuke features vind je in mijn vlog op YouTube, net als mijn Privacy statement.

Deze week bespreek ik de volgende 3 dingen: De introductie van IGTV, de counter van YouTube en Google Podcasts.

De introductie van IGTV

Er zijn van die aankondigingen die je niet kunnen ontgaan, ze halen alle voorpagina’s, alle nieuwssites en zelfs het journaal. De introductie van Instagram TV (of IGTV) was er zo eentje. Waarom? Omdat het de grote concurrent van YouTube moet worden. Omdat Facebook de strijd met Google nu echt is begonnen. Omdat Instagram inmiddels meer dan een miljard (!) dagelijkse gebruikers heeft. Omdat Instagram een mobile only platform is het IGTV dus gebruik maakt van verticale video (YouTube is horizontaal, want gebaseerd op de televisie). Oh, en behalve via de Instagram app en de aparte IGTV-app kun je via het web uploaden.

Wat kun je concreet met IGTV wat je nog niet kon met YouTube? Het grote verschil zit ‘m nu vooral in de verticale modus (portrait). Maar op den duur gaat Instagram je waarschijnlijk toegang geven tot dezelfde filters en stickers. En dan wordt het makkelijker om de juiste sfeer bij het verhaal te scheppen en wordt het wat speelser waardoor je makkelijker jonge generaties aanspreekt.

IGTV

Een ander voordeel wat IGTV heeft is dat je dezelfde volgers kunt bereiken met video’s die je nu al met afbeeldingen en foto’s bereikt. En omdat de eerste ervaringen uitwijzen dat IGTV uitzendingen tot veel meer reacties en commentaren leiden dan gewone Instagram stories of berichten, is dit een soort ‘stories on steriods’.

Hier hoort wel een waarschuwing bij. Veel nieuwsberichten hebben het erover dat je tot wel een uur aan video kunt uploaden. Dat kan alleen als je meer dan 10 duizend volgers op Instagram hebt. Voor normale stervelingen zoals jij en ik is het beperkt tot 10 minuten. Maar dat kan genoeg zijn voor een vlog. En ik vermoed niet dat IGTV een grote groep gebruikers gaat krijgen van influencers die al geld kunnen verdienen op YouTube. Want op IGTV zijn er voorlopig geen advertenties en dus geen mogelijkheden om de inkomsten daaruit te verdelen.

Waarom is IGTV verder belangrijk? In 2021 zal volgens netwerkbedrijf software ongeveer 78% van alle data die via een mobiel netwerk uit video bestaan. Dus is het hebben van een video platform voor elk social media bedrijf belangrijk. Maar ook voor ondernemers biedt dit kansen. Zo ben je niet meer gebonden aan het horizontale video format van YouTube (wat er ook bij Facebook beter uitziet trouwens) en kun je op een laagdrempeliger manier video maken en je verhaal vertellen.

Daarnaast duikt Instagram in een gat wat YouTube een paar maanden geleden min of meer bewust heeft laten vallen toen het de regels rondom het verdienen aan advertenties veranderde. Mijn voorspelling is dus dat een heleboel mensen die toen buiten de boot vielen (zeg alle YouTubers met minder dan 10duizend volgers) IGTV gaan uitproberen om daar gebruik te maken van de volgers die ze wellicht toch al hebben. En mogelijk dat het nieuwe gebruikers naar Instagram trekt. Zeker omdat iedereen op nul begint.

Tot slot moet je deze ontwikkeling in een breder kader zien. Want Facebook kondigde deze week een hele set met nieuwe functies aan op het gebied van video, waarvan IGTV een aparte zet is. Ik had daarover een apart blog kunnen schrijven, maar dan zou ik de zetten van YouTube hieronder gaan herhalen want als je de berichten van Google en Facebook leest zitten daar hele opvallende overeenkomsten in, tot en met de prijs van een dienst aan toe.

En de counter van YouTube

Ondertussen gaat YouTube rustig verder met zijn eigen platform en met het scheppen van verdienmogelijkheden met je kanaal. Helaas verlagen ze daarbij niet de toegangsgrens, maar vergroten ze de mogelijkheden voor de bovenlaag van de mensen die video’s op YouTube publiceren.

yt_premieres

Ik schreef al eerder over dat YouTube richting een Champions League gaat waarbij alleen de rijke bovenlaag rijker wordt in plaats van dat de advertentieopbrengsten ook voor de mindere goden beschikbaar zijn. En de stappen die deze week werden aangekondigd passen in dat plaatje.

Zo krijgen kanalen met meer dan 100 duizend volgers de mogelijkheid om geld te gaan vragen voor lidmaatschap van hun community. Dat bedrag is overigens wel maximaal US$ 4,99 per maand. Leden krijgen daar de mogelijkheid voor terug om bijvoorbeeld exclusieve video’s te zien die alleen voor leden beschikbaar zijn of binnen een afgeschermd deel van de community te reageren en daar dan weer batches mee te verdienen.

Daarnaast komt er een aparte community tab waarop je leden van je community toegang kunt geven tot datgene wat tot nu toe het domein van instagram was: gif-jes, foto’s, polls, etc. Een van de doelen is om ervoor te zorgen dat je videos makkelijker ontdekt kunnen worden.

yt_community

Tot slot komt er een service die premieres heet. Hiermee kun je vooraf opgenomen video’s als live video uploaden. Dit is met name interessant als je standaard introducties en afkondigingen hebt. Want die kun je dan toevoegen aan je live uitzending. En dat scheelt niet alleen in consistentie van de boodschap maar ook in het werk. Oh, is dat een kopie van Facebook met dezelfde naam? Dat klopt, Facebook is niet de enige die wel eens wat kopieert.

Waarom is dit interessant om te weten? Omdat YouTube rustig doorgaat op de ingeslagen weg van het uitbreiden van verdien-mogelijkheden waarmee de rijken (op YouTube dan) rijker worden en de rest niet echt meeprofiteert. Dat zal op korte termijn niet tot een verschraling van het aanbod leiden, maar of het op lange termijn tot vooruitgang en innovatie leidt, waag ik te betwijfelen. Want nieuwe of niche kanalen zullen op den duur verdwijnen naar… Instagram. En ik denk niet dat de community tab met Instagram features dat gaat voorkomen. Zeker niet nu Facebook min of meer dezelfde mogelijkheden aan makers van video’s gaat bieden als YouTube en Google.

Google Podcasts, de nieuwe podcast app voor Android

Stel, je bent (net als ik) een grote fan van podcasts en je luistert ernaar terwijl je van en naar je werk reist of tijdens het sporten (net als ik) en je hebt een Android telefoon (niet net als ik). Dan had je tot voor kort niet heel veel keuze voor apps om je podcasts te vinden. Er was Stitcher en er waren de apps van de NOS, BNR en andere aanbieders met de eigen podcasts.

Maar niets van Google. En dat terwijl Apple al jaren een app voor podcasts heeft. Eerst via iTunes en daarna als aparte app. Die app maakt het mogelijk om andere podcasts te ontdekken doordat het aanbod in een app wordt gebundeld.

Deze week lanceerde Google haar eigen podcast app, toepasselijk ‘Podcasts’ geheten. Behalve de gebruikelijke functies van een podcast app (luisteren, zoeken, abonneren, playlists) is er ook een mogelijkheid om de app via de Google Assistant aan te sturen. Daardoor kunnen er ook aanbevelingen op maat worden gedaan en komt er op den duur ook een soort ondertiteling (ik vermoed een vertaling op scherm). Daarnaast synchroniseert de app ook naar andere apparaten (net zoals dat bij Apple ook gebeurt trouwens). Het enige nadeel: je kunt de app niet makkelijk gebruiken in de auto tijdens het rijden.

Waarom is dit van belang voor een ondernemer? Een podcast is een soort radioprogramma, maar dan niet op de radio maar digitaal. En daarmee is het een marketingkanaal waar je al je expertise, die van je medewerkers en leveranciers kunt gaan benutten om samen het verhaal over je producten of diensten te vertellen. Een podcast kan dus een interessante aanvulling zijn op je bestaande marketing kanalen.

Volgende week sla ik een weekje over, maar de week erna zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

3 gedachten over “3 Things Social: De introductie van IGTV, de counter van YouTube en Google Podcasts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.