3 things social·SMM

3 Things Social: Adverteren op de automatische piloot bij Google

In 3 Things Social bespreek ik elke week drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Het doel is om jou als ondernemer op de hoogte te houden van lange termijn trends in de wereld van social media. Nieuwe functionaliteit of leuke features vind je in mijn vlog op YouTube, net als mijn Privacy statement trouwens.

Na een weekje te hebben overgeslagen bespreek deze week de volgende 3 dingen: LinkedIn komt met een vertaalfunctie, Google ads op de automatische pilot en gluren bij de buren met Facebook.

Gluren bij de buren  met Facebook

Vraag jij je wel eens af hoeveel page likes je concurrent nou echt heeft? Hoe goed die berichten het echt doen? Of en hoe ze adverteren? Welke advertentieteksten ze gebruiken? Hoeveel advertenties ze hebben lopen? En welke afbeeldingen ze gebruiken? Nee, natuurlijk ben jij met je eigen advertenties bezig en je hebt de concurrentie niet nodig… Maar als ik je nieuwsgierig heb gemaakt, Facebook heeft de mogelijkheden.

Hoe dat werkt? Je gaat naar de pagina van je concurrent toe en dan zie je in de Facebook app een wit balkje met een informatie icoontje ervoor verschijnen met de tekst “informatie en advertenties” erachter (zie de schermprint hieronder).

3 Things Social over de knop Informatie en advertenties op Facebook
Schermprint met de knop Informatie en advertenties op Facebook uitgelicht.

Als je daarop klikt, kom je in een scherm met informatie over de pagina. Het andere tabblad op deze pagina bevat alle lopende advertenties.

Er zijn wel wat beperkingen: je kunt niet kijken wat er in het verleden is aan advertenties is geplaatst. Ook kun je niet zien hoeveel geld er wordt besteed aan een advertentie. En ja, anderen kunnen ook bij jou kijken.

Waarom doet Facebook dit? Dat heeft te maken met alle heisa rondom de Amerikaanse Presidentsverkiezingen van 2016 toen Facebook (en andere social media) werden gebruikt om fake nieuws te verspreiden en deels ook wel met de affaire rondom Cambridge Analytica. Op basis daarvan zijn er inmiddels regels gekomen om ervoor te zorgen dat er duidelijkheid is over de herkomst van een pagina (vandaar de pagina informatie en met name de informatie over wijzigingen in de naam) en welke advertenties er lopen (transparantie over de bedoelingen van de pagina).

Overigens kun je als beheerder van een Facebook pagina de concurrentie ook op een andere manier in het oog houden: door middel van de functie ‘pagina’s om in het oog te houden’. Daarmee kun je de prestaties van andere pagina’s volgen die vergelijkbare of voor jou relevante berichten plaatsen. Waar de informatie en advertenties voor iedereen beschikbaar zijn, is deze functie er alleen voor bedrijfspagina’s. Dus het is niet zo dat je familie en vrienden kunt vragen om te spioneren.

Waarom is dit interessant voor jou als ondernemer? Dit geeft je de mogelijkheid om je eigen prestaties (of die van de beheerder van je social media) te meten tegen een relevante groep concurrenten. Op die manier kun je bij uitbesteding veel makkelijker volgen hoe een partij het doet zonder dat je hoeft te vertrouwen op de informatie van je social media bureau. Daarom ben ik er persoonlijk ook erg blij mee want het schept een hoop transparantie en daarmee wordt het voor beide partijen makkelijker om een gesprek te hebben over de prestaties en wat er mogelijk is. Maar ook als je de social media zelf doet kun je veel beter meten hoe je het zelf doet ten opzichte van anderen. En het allermooiste is nog dat je kunt leren van anderen zonder dat je ervoor hoeft te betalen.

Google ads op de automatische piloot

Google begon 18 jaar geleden met het aanbieden van advertentie mogelijkheden. Inmiddels is het zover dat ze weten dat 90% van de MKB-klanten adverteert met als doel om klanten contact op te laten nemen of te laten shoppen. En Google claimt dat het gemiddeld 3 keer beter is dan jij in het kiezen van de juiste doelgroep voor jouw advertenties.

Vandaar dat het bedrijf met de introductie van Google Ads ook standaard alle klanten op de automatische piloot gaat laten adverteren met Smart campaigns. Selecteer je doel, selecteer de afbeeldingen, eventueel een aanbieding erbij en go…

create_ad_google

Uiteraard is er een opt out maar waarschijnlijk is het wel de moeite waard om met de Smart campaigns te gaan werken omdat daar ook kunstmatige intelligentie en machine learning achter zit.

Overigens is de uitrol onderdeel van een veel grotere rebranding actie waarbij alle aparte merken als DoubleClick onder de naam Google verder gaan. Concreet veranderen ze de naam van Google AdWords naar Google Ads, gaat Google Analytics samen met het DoubleClick Adverteerproduct een Google Marketing Platform vormen en gaan twee andere DoubleClick producten samen Google Ads Manager vormen. Dit zijn vooral veranderingen in naam trouwens.

Overigens ontdekte ik vanavond dat Facebook ook soort Smart campaign heeft. Hij stond bij mij aan de linkerkant op mijn desktop (zie hieronder).

FB Customer Advertising Plan

Waarom dit voor jou van belang is? Met name omdat je als ondernemer de mogelijkheid krijgt om makkelijk advertenties te maken en het vervolgens aan Google over te laten aan wie ze worden getoond. En met de gegevens die Google (net als Facebook) over ons heeft, zou dat toch tot iets moois moeten kunnen leiden. Of het altijd de oplossing voor jouw bedrijf is, kan ik niet zeggen. Bij Facebook heb ik namelijk nog niet de ervaring dat hun algoritme echt veel betere resultaten (en een logischer plaatsing levert (advertentieruimte aan de rechterkant van het desktopscherm is voor een wereld die in toenemende mate mobiel internet niet echt relevant). En beide bedrijven zijn uiteindelijk wel Amerikaans van oorsprong. Dus er valt denk ik voor beide nog wel veel te experimenteren en optimaliseren voor een markt op het Europese continent die net even anders werkt. Maar met zelflerende algoritmen hoef jij je daar minder zorgen om te maken.

LinkedIn vertaalt berichten voor je

Vorige week introduceerde LinkedIn een vertaalfunctie voor berichten die op het platform worden geplaatst. Daarmee komt er een nieuwe speler op de vertaalmarkt, want Google Translate kent iedereen en ook de vertaalfunctie op Facebook is denk ik wel bekend.

linkedin_see_translation.jpg

Het interessante aan de vertaalfunctie van LinkedIn is dat die wordt gevoed door dezelfde ‘motor’ als Microsoft Office, Skype en Bing. En met name met Office heeft Microsoft (het moederbedrijf van LinkedIn) natuurlijk een enorm lange historie in het goed vertalen (denk even aan de spellingscontrole in Word die al een eeuwigheid langer bestaat dan Google Translate en Facebook). Er zit dus een hoop potentie in die vertaalfunctie.

Wanneer is dit voor jou van belang? Met name als je veel internationale contacten hebt en wilt kunnen volgen wat die allemaal aan berichten plaatsen (met name als je getagt wordt is dat wel prettig). Maar in een later stadium kan het gesprekken ook makkelijker maken omdat je dan in je eigen taal kunt gaan antwoorden. En dat is waar deze functie natuurlijk echt interessant wordt. Met name voor ondernemers met internationale klanten of plannen voor uitbreiding naar het buitenland is dit zeker een trend om te volgen.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

Een gedachte over “3 Things Social: Adverteren op de automatische piloot bij Google

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.