3 things social·social media

3 Things Social: Adverteren met Augmented Reality op Facebook

In 3 Things Social bespreek ik elke week drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Het doel is om jou als ondernemer op de hoogte te houden van lange termijn trends in de wereld van social media. Nieuwe functionaliteit of leuke features vind je in mijn vlog op YouTube, net als mijn Privacy statement trouwens.

Deze week bespreek ik de volgende 3 dingen: adverteren met Augmented Reality op Facebook, de story van Instagram in 2018, en is jouw site https?

De Instagram Story van 2018

Instagram heeft in de eerste zes maanden van 2018 een onwaarschijnlijk aantal nieuwe functie geïntroduceerd. Zo hadden we recent de introductie van IGTV, kunnen gebruikers muziek in hun stories gebruiken, kunnen gebruikers onderwerpen of gebruikers muten en dat is slechts een deel van de oogst van de afgelopen 2 maanden. En deze week kwam daar vlak voor de zomervakantie een nieuwtje bij: de mogelijkheid bij om in je Instagram verhaal vragen te stellen waarop anderen dan in de story zelf antwoord kunnen geven. Alles voor een goed verhaal met interactie is wel aanwezig.

3 Things Social: Screenshot Question Sticker op Instagram

Maar hoe moeten we die ontwikkelingen met elkaar in verband zien? Zelf denk ik dat IGTV los staat van alle stickers en advertentiemogelijkheden die er in stories zijn bijgekomen. IGTV kan het beste in verband worden gezien met Facebook Watch wat bijna een jaar live is en waar vanaf 16 juli ook nieuwsuitzendingen op te zien zijn die speciaal voor het platform zijn gemaakt. IGTV is ook een wapen in de strijd tussen Google en Facebook op videogebied, niet in het minst omdat je op IGTV alleen verticale (portrait) video kunt tonen (alle andere platformen werken het beste met horizontale (landscape) video. Los daarvan zit er op den duur ook een mogelijkheid voor influencers die kunnen profiteren van het aantal instagram volgers wat ze hebben om daar geld mee te verdienen. Voorlopig is het vooral voor gebruikers een interessant platform door het ontbreken van reclame.

Dan zijn er de verhalen. Want daar ging moederbedrijf Facebook dit jaar groot op inzetten om de concurrentiestrijd met Snapchat te kunnen winnen. Inmiddels zijn er weinig Snapchatfunctie over die niet door Facebook zijn gekopieerd op het Instagram platform (eventueel gevolgd door ofwel facebook zelf, of Messenger en WhatsApp. Die verhalen moeten het voor gebruikers aantrekkelijker maken om Instagram te gebruiken en op die manier wordt het platform dan weer voor adverteerders aantrekkelijker.

De vraag is dan wat je er als ondernemer mee kunt en moet. Sowieso raad ik je aan om op Instagram te gaan kijken en te gaan experimenteren. Zeker als je weinig volgers hebt, kan dat bijna niet misgaan. Daarnaast raad ik je aan om je te bekwamen in het vertellen van verhalen. Juist met een paar simpele foto’s op je persoonlijke account om te vertellen hoe je weekend met de kinderen was en dan kijken wat er gebeurd als je er hashtags en stickers erbij zet. Ook leuk: laat je kinderen de stickers en filters uitzoeken. Veel creatiever gaat het niet worden, zeker niet als je jonge kinderen hebt. Die vaardigheid en creativiteit komen dan later van pas als je het bedrijfsmatig wilt inzetten. Oh, en veel klanten zitten prive op Instagram, dus het is ook een uitstekend middel om wat aan personal branding te doen.

En met die nieuwe sticker om vragen te stellen? Plak hem gewoon eens in een deel van je verhaal. Zet er een foto van een product op en vraag wat klanten het leukste (of het minst leuke aan het product vinden. Als er antwoorden op je vraag komen, dan kun je dat weer gebruiken als input voor verbeteringen. En de interactie is ook nog een keer goed voor je bereik.

Adverteren met Augmented Reality op Facebook?

Goed nieuws voor shoppers: met de nieuwe Augmented Reality advertenties van Facebook kun je nu vanuit je luie strandstoel kijken hoe die hippe zonnebril je staat. En als de bril dan is goedgekeurd kun je hem ook gelijk kopen. En dat is ook goed nieuws als je een brillenwinkel hebt, want dan kun je die mogelijkheden via Facebook advertenties gaan aanbieden en je omzet gaan verhogen omdat mensen het online kopen of naar je winkel komen.

3 Things Social: adverteren met Augmented reality

De functie was al aangekondigd voor Messenger, maar nu komt het ook naar je Facebook nieuwsoverzicht. De advertentie zien er uit als een gewone advertentie maar hebben een optie “tab to try”(wat de Nederlandse vertaling gaat worden, weet ik niet). Uiteraard worden deze advertenties eerst door een paar grote concerns uitgetest voordat e.e.a. wordt uitgerold naar andere adverteerders. In dat laatste opzicht heeft Facebook dan weer een andere strategie dan Snapchat wat deze mogelijkheden gelijk voor iedereen openzet.

Waarom is dit belangrijk? Het geeft met name aan hoe snel de ontwikkelingen met AR gaan. En het geeft aan dat het handig is om te begrijpen hoe je hier gebruik van kunt maken voor je eigen brillenwinkel, sieradenwebshop of kledingwinkel. Want daar liggen de meest voor de hand liggende toepassingen van deze advertenties. Overigens denk ik dat het nog wel even duurt voordat deze mogelijkheden naar Nederland komen. Maar tegen die tijd wil je hier wel klaar voor zijn.

Heeft jouw website al https?

Nee? Dan heb je vanaf eind deze maand mogelijk veel minder verkeer van Chrome gebruikers. Want vanaf versie 68 van Google Chrome worden niet-https websites als onveilig weergegeven. En dat betekent dat Google je minder hoog in de zoekresultaten weergeeft.

3 Things Social: niet-https = niet veilig

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure (weet je ook gelijk waar http voor staat) dat ervoor zorgt dat gebruikers je website veilig kunnen gebruiken. Het is dan ook een must have om te hebben in deze tijd waarin we onze privacy steeds belangrijker vinden. De gegevens die heen en weer gaan tussen je webserver en de computer of telefoon van je klant worden door middel van een TLS protocol versleuteld zodat gegevens op de site en onderweg niet kunnen worden gewijzigd. Daarnaast zorgt het protocol ervoor dat je site kan bewijzen dat hij echt van jou is en niet een kopie die door een hacker is gemaakt. Hiervoor worden beveiligingscertificaten gebruikt door door een speciale certificaten autoriteit worden uitgegeven.

Heel veel sites met een inlogfunctie of een betaalfunctie gebruikten https al veel langer maar het is een misverstand dat het alleen daarvoor noodzakelijk is. Ik kan me namelijk weinig ondernemers bedenken die het niet erg zouden vinden als hun website door een hacker wordt nagebouwd om de gegevens van alle klanten te stelen. Nog los van dat dit een datalek zou kunnen zijn, is het slecht voor de reputatie van je bedrijf als dit gebeurt.

Wil je meer informatie over hoe je zo’n certificaat regelt en implementeert zodat ook jouw website op https gaat werken? Ga naar Google’s support site of vraag je website bouwer of hij het wil regelen. En mocht je wat positieve aanmoediging willen: 78% van het verkeer op een MAC en 68% op Android en Windows is al beveiligd.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.