3 things social·privacy·SMM

3 Things Social: Kun je jouw Facebook profiel straks op LinkedIn gebruiken?

In 3 Things Social bespreek ik elke week drie dingen die me zijn opgevallen in het nieuws rondom social media. Het doel is om jou als ondernemer op de hoogte te houden van lange termijn trends in de wereld van social media. Nieuwe functionaliteit of leuke features vind je in mijn vlog op YouTube, net als mijn Privacy statement trouwens.

Deze week bespreek ik de volgende 3 dingen: jouw social media data wordt echt portable, de nieuwe functies op LinkedIn en beter samenwerken met een groep op Pinterest.

Samenwerken op Pinterest

Pinterest introduceerde deze week een nieuwe functie op zijn group boards. Op group boards kun je met meerdere Pinterest leden aan een board werken. Bijvoorbeeld met vrienden om cadeau-ideeën voor een verjaardag uit te wisselen of om een taart uit te kiezen.

Wat daar nu bijkomt is de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van wat er allemaal in een groep gebeurt. Daarvoor is een activity feed toegevoegd.

Pinterest nieuwe groupboard functie op 3 Things Social

Daarmee kun je ook een gesprek hebben over specifieke pins op een board en je kunt een pin leuk vinden en delen op een ander board. De gesprekken blijven overigens wel beperkt tot de groep waarin ze plaatsvinden.

Wat kun je hier als ondernemer mee? Met deze besloten group boards kun je een discussie hebben met klanten over nieuwe product ideeën of om fans de mogelijkheid te geven om hun ideeen bij jouw bedrijf onder de aandacht te brengen. Daar moet ik wel bij zeggen dat het onderhoud van elke groep, dus ook group boards op Pinterest, tijd kost.

Maar als je publiek op Pinterest zit, dan kan het zeker de moeite waard zijn om dit te proberen. Want 90% van de Pinterest leden gebruikt het platform om aankoopbeslissingen voor te bereiden. Bijvoorbeeld om ideeën op te doen voor nieuwe kleding en spullen voor in en om het huis.

Nieuwe functies op LinkedIn

Een paar weken geleden meldde ik al dat LinkedIn de mogelijkheid biedt om berichten te vertalen. Maar deze week was de officiële lancering van een tweetal pakketten met nieuwe functies. Een daarvan gaat over messages en daarover vertel ik meer in mijn vlog. De andere gaat – behalve over de vertaling – over ondertiteling bij videos en het delen van tekstfragmenten uit blogs in de app zelf.

De ondertitelingsfunctie op LinkedIn werkt alleen via een desktop en voor ondertiteling vind ik dat persoonlijk ook wel de meest handige optie. Maar dat is omdat ik het prettiger vind om videos te editen op een computer in plaats van een mobiele telefoon. Nadat je de video zelf hebt geupload, krijg je een preview te zien. Op dat moment klik je op edit in rechterbovenhoek van het scherm en je krijgt de optie om via de video settings een srt (SubRib Subtitles) bestand te uploaden.

Ik adviseer je om een dergelijk bestand in YouTube te maken en te hergebruiken op LinkedIn (en Facebook). YouTube maakt een groot deel van de ondertitels op stemherkenning en dan hoef je alleen maar te editen. Je kunt er ook voor kiezen om ‘mee te typen’ maar ik ben erg lui.

Als je wilt weten waarom ondertiteling een goed idee is, dan kan dit blog van Jeanette Borger van Just Video je daar een handje bij helpen. Daar vind je ook een stap voor stap beschrijving van hoe je ondertitels op YouTube maakt.

De quotes functie laat zich denk ik prima uitleggen door de animated gif van LinkedIn hieronder. Deze functie werkt overigens alleen voor artikelen en berichten op LinkedIn. Dit in tegenstelling tot de quote tools die er voor Twitter zijn, want met die tools kun je quotes uit teksten van blogs selecteren om die dan weer via Twitter te verspreiden. Hopelijk komt dat nog.

3 Things Social: Hoe werkt die nieuwe quote functie op LinkedIn?

Waarom dit voor jou als ondernemer belangrijk is? Met name de ondertitelingsfunctie geeft je de mogelijkheid om makkelijker gevonden te worden (het werkt SEO verhogend) en je vlog of bedrijfsvideo kunnen dan ook worden bekeken als iemand even zijn geluid niet aan mag hebben staan. Dan kan hij namelijk toch volgen wat je zegt.

Data portabiliteit op social media

Deze week kondigden Facebook, Google, Twitter en Microsoft aan dat ze samen een platform bouwen waarmee gebruikers van hun diensten hun data kunnen gebruiken op meerdere platforms. Dit platform heet The Data Transfer Project. Het platform is open source en toegankelijk voor alle social media platformen. Met Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, LinkedIn, YouTube en Twitter is in ieder geval een groot deel van de social media wereld vertegenwoordigt. Opvallende afwezige: Apple.

Wat kun je nou precies met dat platform? Op dit moment nog niets, want het platform is nog niet klaar. Maar een voorbeeld is dat je vrienden en bekenden op de ene app straks ook op de andere app kunt gaan vinden (Facebook introduceerde deze week de mogelijkheid om contacten van Instagram in Messenger te uploaden om zo met ze te kunnen chatten). Maar het is potentieel veel breder. Zo kan het zijn dat je playlists van YouTube straks makkelijker op andere social media platforms kunt gaan gebruiken. Of dat je data van de ene fitness tracker kunt gaan overladen in de andere (van Polar naar Garmin of omgekeerd). En daarmee wordt de tool ook interessant voor startups buiten het social media domein.

En nu vraag je je wellicht af waarom dit er nu komt? Dit heeft alles te maken met de eis in de AVG dat mensen in de EU recht hebben om hun gegevens over te dragen. En data portabiliteit is voor heel veel bedrijven een lastig onderwerp. Want je moet de persoonsgegevens van een klant of een medewerker of een leverancier meegeven in een format wat op een normale computer leesbaar is en wat vervolgens ook nog een keer gemakkelijk kan worden gebruikt bij een andere aanbieder.

Het gemakkelijkste voorbeeld is dat je je (mobiele) telefoonnummer mee kunt nemen naar een andere provider. Alleen gaat data portabiliteit verder. Want het gaat ook om je NAW-gegevens en voor zover relevant ook gegevens over betaalgeschiedenis (achterstanden, e.d.).

De veel besproken PSD2 richtlijn van de EU (die gaat over het aanbieden van betaaldiensten) is ook gebaseerd op het recht om je betaal- en rekeninggegevens mee te nemen naar een andere aanbieder.

De mogelijkheid, want de verplichting is er niet. En dat is hetzelfde voor The Data Transfer Project. Je hoeft je gegevens niet mee te nemen en je hoeft geen gebruik te maken van deze service. Maar ja, het is wel handig. En bij The Data Transfer Project hoef je niets te downloaden. Alles gaat via API’s.

Wat moet je als ondernemer met dit nieuws? Op dit moment nog even niets. Want het platform is nog niet live. Maar het biedt wel hele leuke kansen voor startups in de social media wereld en daarbuiten. Want als jij een kant-en-klare dataset kunt gaan gebruiken is dat in ieder geval voor je gebruikersadministratie erg handig. Ik denk dat je hier best een service op kunt ontwikkelen waarbij je persoonsgegevens via een blockchain achtige constructie kunnen worden opgeslagen en wijzigingen op het ene platform leiden tot notificaties van andere platformen. En dat verkleint de kans op hacken. Daarnaast biedt het je als ondernemer maar ook als privé-persoon straks de mogelijkheid om gemakkelijker je persoonlijke gegevens op een veiligen te delen.

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.