3 things social·SMM·social media

3 Things Social: kun jij een maand zonder social media?

Zou het je lukken om een maand geen social media te gebruiken? Wat moet je met de nieuwe tijdregistratie van Facebook en Instagram? En is het einde van horizontale video in zicht nu YouTube ook op je desktop verticale video ondersteunt? Deze vragen beantwoord ik deze week in 3 Things Social. 3 Things Social is een blog van Your Social Media Buddy met doel om ervoor te zorgen dat jij als ondernemer zicht hebt op ontwikkelingen die jouw resultaten met social media marketing beïnvloeden.

YouTube: to be vertical or not to be vertical, that’s the question

De aankondiging stond op een product forum, maar de essentie is niet minder belangrijk: Er komt op YouTube een betere ondersteuning voor verticale video’s. Met name de gehate zwarte balk aan weerskanten verdwijnt voor video formaten die YouTube zelf als niet standaard (is 16 bij 9, zeg maar breedbeeld formaat) ziet. In de app was dit al eind vorig jaar geregeld, maar nu dus ook op je gewone computer (mocht je daar nog op kijken). Als je een beeld wilt krijgen bij hoe dit eruit ziet, dan heb ik hieronder de sneakpeak van Creator Insider ingesloten.

Betekent dit nou dat we op de vooravond staan van een tijdperk van verticale video? Videoconsultant Jeanette Borger van JustVideo denkt van niet. Zij vertelde me van de week dat mensen zo gewend zijn het 16 bij 9 format dat een ander format niet natuurlijk overkomt. “Toch verwacht ik dat 16:9 blijft domineren zolang niet elke TV vierkant is. Probeer maar een tenniswedstrijd of een debat in vierkant of verticaal formaat te kijken”.

Zelf denk ik dat dit op korte termijn zeker waar is. Op langere termijn weet ik het nog zo net niet. Instagram introduceerde eerder dit jaar IGTV wat juist is ontworpen voor verticale video. De redenering erachter was dat veel jongere gebruikers (de doelgroep van Instagram) juist video verticaal opnemen en afspelen. En op een mobiel wil je voor even snel een filmpje niet elke keer denken aan het draaien van je scherm, toch?

Wat moet je ermee?

Dus tja, wat moet je nou? Mijn advies is om gewoon uit te proberen wat werkt. Als je een jongere doelgroep hebt of als je juist veel op Instagram doet, dan is verticale video denk ik een beter formaat om in te filmen. Maar op YouTube zal horizontaal nog wel even de norm blijven. Dus als dat je kanaal is of je publiek kijkt nog op een TV of een computer (net als tenniswedstrijden), dan weet je wat je te doen staat. De resultaten kun je makkelijk meten: vraag om feedback en kijk naar wat de antwoorden zijn. Mocht je nog met video moeten beginnen? Start verticaal. Zeker bij live video is dat gewoon veel makkelijker en grote kans dat je kijker ook op een verticaal beeldscherm kijkt.

Gebruik jij je tijd wel goed op Facebook en Instagram?

Een paar weken kwam het nieuws naar buiten over een nieuw initiatief van Facebook en Instagram om te meten hoe lang je achter elkaar gebruik maakt van hun apps. Die functies worden nu op Instagram en Facebook uitgerold (zie de foto hieronder van Facebook zelf).

Time-well-spent screendump van Facebook

Om teleurstellingen te voorkomen: dit gaat over de kwantitatieve zijde van time well spent, dus over de hoeveelheid tijd. Of die tijd vervolgens zinvol is geweest, daar zijn andere tools voor. En deze functie gaat alleen over de tijd die je op de mobiele app actief bezig bent. Dus de tijd waarin de app op de achtergrond draait terwijl je niets met je telefoon of tablet doet, telt ook niet mee.

Om de tool te gebruiken, update je app. Daarna ga naar Your Activity (Instagram) of Your Time on Facebook” (ik heb de functie nog niet, maar ik update de namen t.z.t. naar de Nederlandse versie). Op het dashboard kun je de tijd zien die je in de app hebt doorgebracht. Verder kun je reminders instellen voor als je volgens je zelf ingestelde limieten te lang bezig bent geweest. En je kun push notifications uitzetten. Die functie is met name op school en op het werk handig. Maar hij kan ook voorkomen dat je in de avond gestoord wordt door een overmaat aan meldingen.

Wat moet je ermee?

Dit is een prachtige productiviteitstool. Je kunt er namelijk voor zorgen dat je en niet teveel tijd op Facebook of Instagram doorbrengt en – belangrijker – voorkomen dat je gestoord wordt door meldingen van berichten, reacties, likes, etc. Niet dat die informatie niet belangrijk is, maar je hoeft er ook weer niet de hele dag mee bezig te zijn, lijkt me.

Daarnaast past het in de inspanningen van Facebook om ervoor te zorgen dat we minder maar kwalitatief betere tijd op Facebook en gerelateerde platforms doorbrengen. Op die manier hoopt Facebook gebruikers vast te houden, die anders zouden afhaken omdat het platform teveel op advertenties en berichten van bedrijven zou focussen.

Kun jij een maand zonder social media?

Wat een rare vraag voor Your Social Media Buddy om te stellen. Nee, natuurlijk niet! Misschien 5 minuten. Als ik mijn best doe een uur. Toch is dit de essentie van scroll free September. Dit is een initiatief van de Britse Royal Public Health Society (zeg maar een soort SIRE). Doel is om mensen beter te laten slapen en relaties te verbeteren. Op die manier verbeteren we ons gevoel van welbevinden en geestelijke gezondheid.

Wat houdt het concreet in? Social media gebruikers wordt gevraagd om hun social media apps niet of zo min mogelijk te gebruiken. Beroepsmatig is het wel ok. En als je bijvoorbeeld veel minder dan normaal gebruik maakt van de apps, dan is dat ook al goed. Er zijn verschillende vormen van deelname mogelijk dus je hoeft niet helemaal te stoppen.

Wat krijg je ervoor terug? Niets in termen van geld, maar wel meer slaap en betere slaap, minder angst om nieuws van vrienden te missen (ook wel FOMO of Fear Of Missing Out genoemd) en zeker een betere relatie (probeer eens een gewoon gesprek aan de keukentafel, werkt fantastisch). En je hebt ook een maand geen last van online pestkoppen. Een goed begin van het nieuwe schooljaar dus.

Er is een uitzondering mogelijk voor beroepsmatig gebruik maar daar wil ik zelf wel aan toevoegen dat ik al die reminders en notificaties erg irritant vind als je even wilt concentreren. Dus wellicht is afspraken maken over minder op die manier communiceren ook wel goed voor je productiviteit. En dan niet vaker gaan vergaderen natuurlijk!

Wat moet je ermee?

Is dit iets voor jou of voor je gezin? Bijvoorbeeld door na 6 uur in de avond geen social media meer te gebruiken? Of is juist stoppen met social op school of werk misschien een beter idee (leuk voor met de hele klas). Ik ga zelf zeker proberen om minder op social media te zitten. Helemaal niets doen is voor mij geen optie omdat het mijn werk is. En er moet wel brood op de plank komen. Maar geen social media in de slaapkamer is wel een werkbare optie. Oh, jullie willen elke week een blog. Geen zorgen, ik ga gewoon door. Maar als jullie minder met social media bezig zijn, hoe gaan jullie dat dan zien? Dat komt goed.

Waar kun je reageren op 3 Things Social of meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen. Dan is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.