3 things social·social media

3 Things Social: Wat moet je met een nieuw sjabloon voor je Facebook pagina?

Hoe helpt Facebook je om op Instagram en Facebook succesvol te zijn? Wat moet je met dat nieuwe sjabloon voor je Facebookpagina? En hoe gaat je CV er op LinkedIn straks uitzien? Deze vragen beantwoord ik deze week in 3 Things Social. 3 Things Social is een blog van Your Social Media Buddy dat jou als ondernemer zicht geeft op de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van social media.

Facebook: keeping it real

Hoe blijf je zichtbaar op Facebook en Instagram? Met die vraag zitten heel veel bedrijven en instellingen met een Facebook pagina. En deze week kwam er een antwoord van Facebook. Onder de titel Keeping it real lanceerden ze een set met best practices. In het artikel leggen ze op hoofdlijnen uit waar je op moet letten als je op Facebook en Instagram berichten wilt publiceren. De tips variëren van wat voor soort content werkt tot advies over hoe je Facebook en je pagina veilig gebruikt. Wist jij bijvoorbeeld dat je op je pagina kunt instellen of mensen grof taalgebruik kunnen gebruiken?  Ga naar je pagina en klik op Instellingen en ga in het menu bij de tab Algemeen naar “filters voor grof taalgebruikt”. Hieronder zie je hoe dat werkt.

Maar ja, wat werkt er dan volgens Facebook? Het recept wat Facebook voorschotelt is niet heel wezenlijk verschillend van wat we al lang weten: Dagelijks berichten plaatsen is prima, maar zorg voor afwisseling. Het is net als eten, als je elke dag hetzelfde eet gaat dat op den duur vanzelf vervelen. Dus een afwisseling tussen berichten met of zonder foto, met of zonder link, video en verhalen (Stories op Instagram) over het bedrijf en over jezelf werkt prima en houdt volgers vast.

En uiteraard raadt Facebook daarbij de nodige creativiteit aan. Ze hebben natuurlijk ook niet voor niets allerlei leuke extra mogelijkheden gegeven. Dus ze willen graag dat je die gebruikt. En mocht je nou denken, dat is niets voor mijn publiek, dan nodig je uit om dat eens te testen. Zeker op Instagram zitten meestal wat jongere mensen, dus daar kun je berichten best wat extra opfleuren. Voor het volledige overzicht verwijs ik je naar dit document en naar deze infographic die Social Media Today maakte.

Infographic van Social Media Today met de Best Practices van Facebook en Instagram

Wat kun je hiermee als ondernemer?

Sowieso zou ik de infographic doornemen. Het bevat een grafisch overzicht van het artikel van Facebook. En natuurlijk zou ik de gratis tips zeker niet negeren en 2 factor authentication aanzetten (ja, het levert wat extra handelingen en waarschuwingen op, maar het is zoveel veiliger).

Een nieuw sjabloon op je Facebook pagina?

Beheer je een of meerdere van de in totaal 80 miljoen Facebook pagina’s. Dan heb je deze week zeker een mail gehad met de mededeling dat de lay out van je pagina gaat veranderen. Maar wat verandert er dan en wat moet je ermee?

Wat er verandert is de lay out van je pagina op mobiele apparaten. Op een desktop blijft alles hetzelfde. Dit omdat de meeste gebruikers tegenwoordig toch op een mobiel op Facebook zitten. Afhankelijk van het soort pagina krijg je een bepaald sjabloon toegewezen. Bijvoorbeeld, voor restaurants zijn er andere sjablonen dan voor een onderneming of voor een non-profit. De doelstelling is om ervoor te zorgen dat beheerders meer mogelijkheden hebben om mensen naar hun pagina te krijgen en daar te houden.

Het redesign focust op het gebruik en vergroot op zichzelf je bereik niet. Zo krijgt je pagina er mogelijkheden bij om evenementen en diensten wat meer onder de aandacht te brengen. En bij een restaurant kan er een knop worden toegevoegd om een tafel te reserveren. Overigens, als je onverhoopt het verkeerde template krijgt dan kun je het altijd zelf bijstellen.

En er komen aanbevelingen in plaats van recensies waarmee ook het sterrensysteem verdwijnt. Een aanbeveling moet minimaal 25 tekens lang zijn, waarmee het voor bots moeilijker wordt om de recensies te sturen met een 1 ster recensie zonder toelichting. En je kunt ook aanbevelingen verwijderen als je vindt dat die echt heel onredelijk is. Voorbeelden zijn als de klant nooit in je winkel is geweest of als je de klacht netjes hebt afgehandeld en de klant besluit daarna een review te schrijven waarin hij niet aangeeft dat de klacht al is opgelost.

20180812_Facebook-Small-Business-Pages

En het leukste aan de aanbevelingen is dat er met tags kan worden gewerkt, zodat je beter vindbaar wordt. Deels zijn dit overigens standaard tags die komen uit de teksten van recensies en aanbevelingen, maar je kunt ook zelf tags toevoegen.

Wat kun je hiermee?

Elke week bezoeken 2 van de 3 Facebook gebruikers een Facebook pagina van een lokaal bedrijf. En 1 van de 3 gebruikers op Facebook gebruikt aanbevelingen om een beslissing op te baseren. Daarom is het goed om te weten hoe je dat bezoek zo optimaal mogelijk kunt ontvangen en benutten. Met name de nieuwe aanbevelingen bieden je mooie mogelijkheden om je online reputatie te managen. Zijn er nadelen aan het nieuwe design? Ja, want door de locatie-based weergave worden ook concurrenten van je weergegeven als mogelijke alternatieven. Als je veel betere aanbevelingen hebt (of veel meer), dan is dat niet noodzakelijk een probleem. Maar anders heb je werk te doen om meer of betere aanbevelingen te krijgen. Hoe? Gewoon om vragen. Zet het bijvoorbeeld op je factuur of onderaan je bon. Of geef klanten een kaart met de QR code van je bedrijf bij de bon of factuur.

LinkedIn groepeert je CV

Als je al wat langer aan het werk bent en verschillende functies bij dezelfde werkgever hebt gehad, dan herken je dit vast wel. Alle functies apart weergeven is best wel een gedoe en maakt je CV best lang. De juiste naam van het onderdeel erbij om op die manier zeker te zijn dat je het juiste logo hebt en dat het voor iedereen duidelijk is dat het toch echt een andere baan is. En als je freelancer bent, dan wil je alle klussen kunnen weergeven. Ook als je die achter elkaar bij dezelfde opdrachtgever hebt gedaan en dan liefst zonder dat andere klussen ineens uit zicht raken.

Goed nieuws, want LinkedIn komt met een nieuwe manier van je werkervaring weergeven waarbij alle functies/banen bij dezelfde werkgever worden gegroepeerd onder 1 regel. Op die manier voorkom je dat relevante werkervaring naar onderaan de pagina verhuizen en kun je tegelijkertijd de ervaring die je per functie hebt opgedaan blijven uitlichten. Het nieuwe design wordt vanaf deze week in de VS uitgelicht, maar in de komende weken wordt ook jouw profiel op de nieuwe manier weergegeven. Hoe het eruit gaat zien, zie je in de afbeelding hieronder met voor (links) en na (rechts) van LinkedIn zelf.

20180812_LinkedIn_experience_Before_and_after

Voor wie is dit relevant?

Dit is met name relevant voor mensen die lang bij dezelfde werkgever in verschillende functies hebben gewerkt en voor freelancers die veel verschillende klussen voor dezelfde opdrachtgever hebben gedaan. Een tip is om er in de weken na de uitrol voor te zorgen dat je ervoor zorgt dat je functies aan de juiste ‘company page’ zijn gelinkt. Op die manier rollen je functies op de juiste manier op. Een tweede tip is dat je voor je eigen bedrijf een aparte company page maakt om zo je ervaring aan je bedrijf te kunnen koppelen. En het voorkomt dat LinkedIn – met inmiddels 575 miljoen geregistreerde leden – je als werkzoekend neerzet.

Waar kun je reageren en meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Tot volgende week!

Deze week krijg je in #3ThingsSocial antwoord op de volgende vragen: Hoe helpt Facebook je om op Instagram en Facebook succesvol te zijn? Wat moet je met die nieuwe lay out voor je Facebookpagina? En hoe gaat je CV er op LinkedIn straks uitzien?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.