3 things social·social media

3 Things Social: Test Facebook je geloofwaardigheid?

Hoe test Facebook je geloofwaardigheid? Wat is contextueel zoeken met Google? En wat is de nieuwste muzikale optie in het arsenaal van Snapchat? Deze drie vragen staan dit keer centraal in 3 Things Social, het blog waarin ik je vertel over lange termijn social media trends naar aanleiding van het social media nieuws van de afgelopen week. 3 Things Social behandelt elke week 3 social media trends die te maken hebben met digital wellbeing, zaken die je keuze voor een social media platform kunnen beïnvloeden en storytelling.

Hoe test Facebook je geloofwaardigheid?

Afgelopen dinsdag kwam de Washington Post met het nieuws dat Facebook zijn gebruikers een betrouwbaarheidsscore geeft. Dit zou gebeuren in de strijd tegen nepnieuws. Het was een typisch gevalletje klok en klepel. Want Facebook heeft inderdaad een mechanisme om de betrouwbaarheid van gebruikers te toetsen in relatie tot nepnieuws. Maar niet elke gebruiker krijgt een score en de score is ook niet beperkt tot 1 cijfer. Daaruit blijkt maar weer dat je ook bij kwaliteitskranten (wat de Washington Post toch is) best even mag checken wat er nou werkelijk aan de hand is.

Wat checkt Facebook nou precies?

Als jij een item op je tijdlijn vindt waarvan je vermoed dat het nepniews is, dan kun je dat aan Facebook rapporteren. Dit doe je door op de drie stipjes aan de rechterbovenkant van het bericht te tikken en te kiezen voor de optie rapporteren (zie de afbeeldingen hieronder). Als je dan kiest voor de optie nepnieuws, dan gaat Facebook onderzoeken wat er aan de hand is.

Dus ze nemen dat niet blind van je aan. De reden is dat er allerlei figuren en robots zijn die alles per definitie als nepnieuws rapporteren. Zelfs al is het gewoon waar. Doel hiervan is om Facebook af te leiden en bezig te houden terwijl een ander account/robot nepnieuws plaatst en verspreidt. Om dit tegen te gaan (en het werk van de eigen zelflerende robots makkelijker te maken) moet Facebook een mechanisme hebben om de betrouwbaarheid van de melding te controleren.

Een van de factoren die ze daarbij meenemen is het meldingsgedrag van de gebruiker die meldt. Aan de hand daarvan en aan de hand van andere factoren als de algemene betrouwbaarheid van de gebruiker die het oorspronkelijke bericht heeft geplaatst en nog vele andere zaken die Facebook niet wil noemen, wordt bepaald of je melding betrouwbaar is of niet. De gebruiker krijgt daarbij een score van 0 tot 1, waarbij 0 volstrekt onbetrouwbaar is en 1 volstrekt betrouwbaar. Als je alles als nepnieuws rapporteert, onafhankelijk van wat er wordt geplaatst, dan krijg je een minder betrouwbaar imago en dus een lagere score.

Voor de zekerheid, als je aangeeft dat je een account of onderwerp wilt snoozen geldt dit niet als melding van nepnieuws.

Hoe zit het met je privacy dan?

Om te beginnen, als jij nooit iets als nepnieuws meldt dan krijg je helemaal geen score mee. Dus het is zeker niet zo dat Facebook al zijn gebruikers van een meldingsprofiel voorziet.

Verder wil Facebook zich in de strijd tegen nepnieuws niet door gebruikers met slechte bedoelingen in de kaart laten kijken. Want dat zou ertoe leiden dat de manier van rapporteren wordt aangepast waardoor fake meldingen van fake melders moeilijker te identificeren zijn. Dus dan schiet transparantie zijn doel voorbij.

Tot slot is het in kaart brengen van betrouwbaarheid van een melding in het gerechtvaardigd belang van het bedrijf en van de 2,5 miljard gebruikers van haar software. In die zin vallen eventuele persoonsgegevens dus ook niet onder de groep van gegevens waar Facebook toestemming voor nodig heeft om ze te verzamelen en verwerken (zelfs niet voor profileren). In de meeste gevallen zal het trouwens niet over personen maar over robot accounts gaan.

Waarom is dit voor jou als ondernemer van belang?

Facebook probeert uit alle macht zijn platformen schoon te houden. En dat komt uiteindelijk de geloofwaardigheid van mensen die het platform gebruiken ook weer ten goede. En het past in de plannen van Facebook om ‘meaningful interactions’ terug te brengen op het platform. In dat kader is het ook goed om te weten dat Facebook de afgelopen weken enkele mogelijkheden met doelgroepselectie terug heeft gebracht, maar er ook 5000 heeft uitgezet om op die manier discriminatie tegen te gaan.

Contextueel zoeken bij Google?

Stel je bent op je mobiel op zoek naar een nieuw aanrechtblad op Google. Zou je het dan prettig vinden als je behalve de gebruikelijke zoekresultaten ook wat meer context te krijgen zoals de verschillende mogelijkheden, prijzen, sterke en zwakke punten van de verschillende materialen? Die contextuele informatie gaat Google toevoegen aan de zoekresultaten. Het initiatief is onderdeel van een breder initiatief van Google om meer informatie mee te geven bij het beantwoorden van een zoekopdracht.

20180826_Google_contextual_search

Wat is het?

Het is een informatie blok bij je zoekresultaten (zie de schermprint hierboven van Google zelf). Hierin staan zogenaamde featured snippets met informatie die relevant is voor je zoekopdracht, maar niet zo relevant dat het in de zoekresultaten staat. Je moet dan denken aan informatie als gerelateerde zoekopdrachten maar bijvoorbeeld ook informatie over algemene producteigenschappen.

Het past ook prima bij de mobiel zoeken, want gebruikers hoeven met deze update ook minder te typen om toch relevante informatie te krijgen.

Wat kun jij ermee als ondernemer?

En dat is precies waar jij als ondernemer gebruik van kunt maken. Want die featured snippets zijn natuurlijk betaald. Dus als jij daar jouw deskundigheid over een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld aanrechtbladen) ten toon kunt spreiden, dan kun je daar toch mooi een hoop extra bezoekers voor je website en daarmee mogelijk meer omzet uit halen.

Daarnaast krijg je ook inzicht in zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan de zoekwoorden waar je zelf op adverteert.

Er zit muziek in Snapchat

Het is alweer een tijdje terug dat je hier een item over Snapchat zag en dit bericht was te leuk om niet te melden: Snapchat komt met een TuneMoji integratie. Hiermee kun je op Snapchat berichtjes met gif-afbeeldingen sturen met kleine stukjes muziek erbij. Enige voorwaarde is dat je zowel Snapchat als Tunemoji als apps geïnstalleerd hebt.

20180826_tunemoji_snapchat

Het is een van de eerste functies die met de nieuwe Snapkit is gebouwd. Snapkit is een platform wat vergelijkbaar is met Facebook Developer. Hier kun je als externe (niet voor Snapchat werknemer) ontwikkelaar een app bouwen waarop gebruikers dan met hun snapchat gebruikersnaam en wachtwoord kunnen inloggen. Verder kun je dan als bedrijf dan ook je eigen producten en diensten promoten (daar bouw je de app voor).

En het allerleukste aan dit nieuws: TuneMoji werkt ook aan dergelijke integraties met Instagram en WhatsApp.

Wat kun je hiermee als ondernemer?

Niets wat heel direct is. Maar Snapchat doet dit natuurlijk om ervoor te zorgen dat het platform op langere termijn aantrekkelijk blijft voor haar doelgroep en daarmee voor adverteren. En als je een app hebt voor je klanten en die klanten zijn ook nog eens maximaal 35 jaar, dan zou je kunnen overwegen om je app ontwerper naar de mogelijkheden van Snapkit te laten kijken.

Waar kun je reageren en meer informatie vinden over Your Social Media Buddy?

Volgende week zijn er weer 3 dingen die me in de komende week in de wereld van social media gaan opvallen en is er dus weer een nieuwe aflevering van 3 Things Social. Zijn er dingen die jou zijn opgevallen en die je hebt gemist in dit overzicht? Laat het me weten via een opmerking hieronder, of via mail, Twitter, LinkedIn of Facebook.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.